Esteu aquí

Cura del cos i del medi

Passem uns dies malalts al llit i quan ens recuperem ens sobren medecines, o potser les de la farmaciola han caducat. Volem llençar les radiografies velles. Se'ns trenca un termòmetre. Què podem fer?

dimarts, 1 juliol, 2003 - 02:00

Medecines velles

Són substàncies químiques actives que poden esdevenir residus tòxics i perillosos. No s'han de llençar mai al cubell de les escombraries ni barrejar-los amb altres deixalles. Cal dipositar-los en els contenidors específics que hi ha a les farmàcies o als Centres d'Assistència Primària (CAP), o portar-los a la deixalleria. Diverses entitats s'encarreguen de recollir-los i gestionar-los.

Ara, els medicaments caducats ja no s'utilitzen en campanyes humanitàries al Tercer Món, perquè no se'n pot garantir la qualitat. Ara, es tracten en plantes especials i es destrueixen, mentre que els embolcalls es reciclen.

Plaques de radiografies

Estan fetes de plàstic (polièster) i contenen sals de plata i altres metalls pesats que són tòxics per als éssers vius i molt contaminants per al sòl i l'aigua. Mai no s'han de llençar barrejades amb la brossa. Cal dur-les a la deixalleria, tot i que hi ha farmàcies que també les recullen. Es porten a empreses especialitzades on, mitjançant processos fisicoquímics, es recupera la plata i el polièster per reutilitzar-los.

Termòmetres

Actualment, hi ha termòmetres digitals que no fan servir mercuri. Utilitzar-los és una bona mesura per minimitzar aquest residu perillós.

Els termòmetres s'han de dur a la deixalleria, i si se'n trenca un i es vessa mercuri, cal recollir-lo amb un comptagotes i ficar-lo en un envàs amb aigua, que tanqui bé, per tal d'evitar que es volatilitzi i contamini el medi.

El mercuri es porta, juntament amb les piles botó i els fluorescents, a la planta de tractament del Pont de Vilomara i Rocafort, on s'obté mercuri amb un elevat grau de puresa que es pot tornar a utilitzar.

Anna Palau i Judith Llopis

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 20 juny, 2019 - 10:15

La pl. Catalunya acollirà el Sofà de la Convivència

Tothom hi podrà seure per repensar la convivència, l'ús de l’espai públic o...

dimecres, 19 juny, 2019 - 09:30

El comerç del Prat s’implica en la creació dels camins escolars

A finals del mes passat es va presentar a les comunitats de les escoles Pepa Colomer, Ramon Llull i Galileo Galilei la proposta ciutad...

dimarts, 18 juny, 2019 - 11:00

Èxit de convocatòria de l'activitat Healthy Families

L'escola d'estiu d'hàbits saludables completa les places, amb 15 famílies...