Esteu aquí

Conducció i alcohol, mescla perillosa

Ja som gairebé a l'estiu, una època en què augmentem, normalment, el temps d'oci. Passem més estona al carrer i fem més desplaçaments per cercar l'indret en què ens trobarem millor: els uns a la muntanya, els altres a la platja, i n'hi ha que aprofitem per gaudir de la ciutat, més buida.

dilluns, 1 juliol, 2002 - 02:00

Es calcula que, en l'actualitat, gairebé es pot comptar que hi ha un vehicle per cada dos catalans, la qual cosa fa que ens adonem de la quantitat de circulació amb què ens podem trobar en determinades zones.

A l'augment dels desplaçaments de vehicles s'afegeix el fet que, en temps de vacances, tenim tendència a relaxar el nivell d'atenció en la conducció. Però el que mereix un comentari més acurat és que, malgrat la quantitat de campanyes que es fan, de l'augment de la quantitat de denúncies o de la possibilitat de retirades de permís de conducció, encara es detecta un bon nombre de persones que, tot i havent consumit begudes alcohòliques, decideixen conduir.

L'any 2001 la policia local va realitzar un total de 987 proves d'alcoholèmia, de les quals 248 van donar positiu. Aquestes dades són força considerables: de cada 4 conductors sotmesos a la prova, un va donar positiu. A més, les proves efectuades van provocar que 64 persones, els casos d'intoxicació més evident, passessin a disposició judicial.. Malauradament, les xifres provisionals d'aquest any no mostren cap tendència a la baixa.

Cal, un cop més, reflexionar sobre aquesta problemàtica, i hem de ser conscients que conduir enmig del trànsit actual comporta un risc que es multiplica de manera proporcional a la quantitat d'ingestió d'alcohol (sense oblidar altres substàncies).

El temps de reacció d'un conductor, el que necessita per adonar-se d'una situació anòmala i actuar per evitar l'accident, oscil·la, en condicions normals, entre els 0,5 i els 1,2 segons, i varia segons l'edat i les condicions físiques i psíquiques de cada persona. Per tant, si posem com a exemple una velocitat reduïda, habitualment utilitzada en la conducció per ciutat, com pot ser 40 km/h -equivalent a recórrer 11 metres en un segon-, en el temps de reacció que cal perquè el conductor pugui adonar-se que pot patir un accident (un infant que creua el carrer entre dos cotxes mal aparcats, el cotxe que circula davant el nostre que s'atura de sobte sense indicar-ho, etc.), el vehicle ja ha recorregut entre 5,5 i 13,2 m. A partir d'aquest moment, haurà de decidir què farà per evitar-lo --normalment, frenar-- i, amb la inèrcia que du el vehicle, a més, ha d'aturar-lo.

Menys capacitat de reacció

Però com ja hem explicat, això és el que succeeix en condicions normals. Si ingerim alcohol, la capacitat de reaccionar minva (per tant, el temps de reacció augmenta), i la falsa sensació de seguretat i l'estat d'eufòria provoquen la tendència a augmentar la velocitat. Trigarem més a reaccionar i, a més, anirem a una velocitat segurament inadequada.

La policia local continuarà realitzant pels carrers de la nostra ciutat controls per detectar aquestes i altres infraccions que posen en perill la seguretat de tots, però de molt poc servirà si no prenem consciència de la responsabilitat que tenim quan conduïm un vehicle i del risc de provocar lesions i danys a nosaltres mateixos i a la resta d'usuaris de la via. Cal respectar les normes.

Albert Romero

Compartir

Noticies relacionades

Platja del Prat

divendres, 24 setembre, 2021 - 11:00

A partir de l’1 d’octubre, no hi haurà zona verda a la platja i tanca l’aparcament del CRAM

Tot i que ja s’ha acabat la temporada de bany, encara podem gaudir del nostre...
Tall camí Marina

divendres, 24 setembre, 2021 - 08:15

Tall al camí de la Marina

Es tracta d’un dels accessos més habituals per arribar als Espais Naturals...