Esteu aquí

Com cal atendre les dones maltractades

TEMES: Persones,Dones

El Prat ja té un Protocol de circuit local contra la violència envers les dones. Guia d'actuació professional. Es tracta d'un document elaborat, consensuat i dirigit als professionals que han d'atendre dones víctimes de la violència domèstica.

dijous, 1 gener, 2004 - 14:45

La Guia es va presentar al final del mes de novembre, tant als professionals implicats directament com als ciutadans en general, en dos actes celebrats al centre cívic Sant Jordi - Ribera Baixa. El 25 de novembre va ser el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, i cal recordar que les morts per violència domèstica s'han duplicat en tres anys a Catalunya, on s'ha passat de sis morts l'any 2001 a tretze des del començament de l'any.

La Guia és una ajuda perquè els professionals dels diferents àmbits (sanitat, policia, serveis socials, justícia, educació, etc.) sàpiguen de quina manera tractar les dones que acudeixen per demanar ajuda o per denunciar maltractaments, puguin detectar situacions de risc, millorin la qualitat en l'atenció a la dona, unifiquin criteris i coordinin les seves actuacions per aconseguir la màxima eficiència.

Cada àmbit professional ha revisat els seus mètodes i la coordinació interna per millorar-los. La Guia els facilita pautes per elaborar els informes i la documentació de la manera correcta, per tal que, per exemple, en el cas de denúncia, els informes constitueixin proves vàlides en la tramitació.

La Guia pretén evitar que aquestes dones pateixin l'anomenada "victimització secundària", és a dir, la que té lloc quan, després d'haver estat víctimes de violència domèstica, les administracions no els presten prou atenció o actuen d'una manera descoordinada. La Guia incideix en aspectes com ara informar adequadament, especificar quins són els drets de la dona, detallar recursos disponibles, etc.

Una vegada la Guia es publiqui i es difongui, cal incidir en la seva aplicació. Per això l'Ajuntament vetllarà perquè així sigui per mitjà de reunions i actes de sensibilització entre els diferents col·lectius professionals.

Si una dona que pateix maltractaments vol ser atesa, s'ha d'adreçar als serveis socials municipals o bé, en cas de lesions, al seu centre de salut corresponent. En el cas de denúncia, ha de fer-ho a la Policia Local o Nacional, o bé directament als jutjats.


Una dona policia per atendre altres dones

La Policia Local, conscient de l'especial sensibilitat amb què cal afrontar el problema, principalment pel que fa al tracte a la víctima, ha ampliat recentment la seva unitat de denúncies amb un equip de violència domèstica i de menors a càrrec d'una agent femenina i amb la supervisió d'un sergent. L'agent, que ha rebut formació específica per atendre aquests casos, és la persona que atén directament les dones denunciants, les rep en una sala a part per motius de discreció i fa el seguiment del cas. Les dones se senten millor acompanyades si és una altra dona qui les atén i tramita la seva denúncia.

Compartir

Noticies relacionades

Residència de gent gran

divendres, 3 abril, 2020 - 15:15

L’Ajuntament del Prat, preparat per actuar a la residència Onze de Setembre si la Generalitat ho autoritza

El municipi dona un important contingent de material sanitari als i les...

divendres, 3 abril, 2020 - 09:00

El Servei de Mediació Ciutadana de l'Ajuntament ens dona pautes per millorar la convivència

Comunicar-nos de forma positiva és un dels millors recursos que tenim per...
Residència de gent gran

dimarts, 31 març, 2020 - 10:15

L'alcalde demana que la UME faci tasques de desinfecció a la residència de gent gran Onze de Setembre

Lluís Mijoler trasllada a la Delegada del Govern espanyol a Catalunya la...