Esteu aquí

Cohesió social, transició energètica i innovació, prioritats del pressupost municipal de 2022, que seguirà lluitant contra l’impacte de la covid

La proposta pressupostària de l’Ajuntament de 2022 suma un total de 107,97 milions d’euros entre despesa ordinària i inversions, un 2,7% més que el 2021.

Presentacio proposta pressupostaria 2022

dimarts, 21 desembre, 2021 - 10:15

 

L’Ajuntament del Prat ha presentat aquest dilluns, 20 de desembre, la seva proposta pressupostària per a l’any 2022, en l’audiència púbica celebrada al Cèntric Espai Cultural. D’acord amb aquesta proposta, que es debatrà i votarà al ple municipal extraordinari de demà dimecres, els pressupostos de l’Ajuntament per a l’any vinent sumen un total de 107,97 milions d’euros (100,27 milions de despesa ordinària i 7,69 milions d’inversions), un 2,7% més que el 2021.  

A l’audiència pública, s’ha presentat tant la proposta de pressupost de l’Ajuntament com el de les diferents empreses municipals (Aigües del Prat, Prat Espais i El Prat Comunicació) i el del Consorci del Prat Nord. En total, els pressupostos de la corporació, sumats al de les empreses municipals i als d’aquest consorci, ascendeixen a un total de 117,84 milions d’euros (109,07 de despesa ordinària i 8,77 d’inversions), segons la proposta presentada.

La proposta pressupostària de l’Ajuntament de 2022 s’ha plantejat amb el doble repte de finalitzar l’estratègia de construcció de la ciutat front a la pandèmia i d’avançar en els objectius de millora de la sostenibilitat social i ambiental del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023. En aquests moments, l’estratègia de reconstrucció s’ha executat en un 83% i el PAM en un 64%.

Els ingressos municipals: reptes i oportunitats

Alhora, els comptes municipals s’han hagut d’elaborar tenint en compte nous reptes i oportunitats del context actual. D’una banda, han hagut d’ajustar-se a la pèrdua d’ingressos que comportarà la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre el denominat impost de la plusvàlua (que en el cas del Prat es xifrava inicialment en 3 milions). Això no obstant, l’Estat ha aprovat ja una nova regulació per la via d’urgència i també és previst que s’aprovi una compensació per als Ajuntaments per les pèrdues sobrevingudes. D’altra banda, els comptes municipals també s’enfronten a l’augment dels costos energètics i financers. Les despeses per pagar el gas, l’electricitat i les comissions bancàries ascendiran a 3.013.017 euros el 2022, prop d’un milió d’euros més que el 2021. D’altra banda, la proposta pressupostària encara no incorpora les noves oportunitats d’ingressos per finançar projectes de reconstrucció i d’innovació que es derivaran la iniciativa europea  Next Generation.

El pressupost d’acció social, el que més creix

En coherència amb l’objectiu d’avançar en la cohesió social i en la lluita contra les desigualtats, una de les àrees en què més s’incrementarà el pressupost municipal de despeses serà la d’acció social i comunitària, a la qual es destinaran 14.634.083 euros, cosa que representa un increment net del 3,8% respecte al 2021.

Es reforçarà especialment la despesa en els Serveis d’Atenció Domiciliària, que ja arriben a prop de 700 persones de la ciutat i continuaran ampliant-se durant el 2022. També cal destacar la nova partida de 89.000 euros per impulsar projectes de salut mental comunitària.  Així mateix, es mantindrà l’esforç pressupostari en ajuts socials per a les persones amb dificultats socioeconòmiques o per costejar el preu de l’habitatge.

En matèria social, també es farà una aportació extra de 30.000 euros per donar suport a la població més jove pel que fa a la salut mental. A més, s’establirà una partida de 30.000 euros per al projecte “Bo jove”, que permetrà a les persones menors de 25 anys adquirir entrades per a actes culturals amb una tarifa plana cinc euros.

D’altra banda, és previst incrementar un 37% l’aportació a la Fundació Rubricatus fins als 100.000 euros per reforçar els seus serveis, especialment adreçats a la inserció sociolaboral de persones amb diversitat funcional.

Pel que fa a la despesa de la resta d’àrees municipals (veure a la presentació de la proposta pressupostària l’evolució de la despesa per àmbits), cal destacar també l’increment del 7,60% d’acció ambiental i energia respecte al 2021 (que el 2022 comptarà amb un pressupost ordinari de 1.765.005 euros), en el marc del desplegament de l’estratègia de transició energètica a la ciutat. Així mateix, augmenta la despesa en Salut Pública i Consum (+5,7%, amb un pressupost de 1.876.397 euros per al 2022) i Activitat Física i Esport (+3,01, 7.634.399 euros el 2022), en un moment en què l’Ajuntament vol promoure la salut de la ciutadania i reactivar la seva pràctica esportiva que s’ha vist afectada pel context de la pandèmia. Així mateix, el pressupost municipal s’ha ajustat a la recent reestructuració del govern municipal, que ha suposat, entre d’altres modificacions, la creació de la nova àrea d’Alcaldia, Innovació, Agenda 2030 i Next Generation, que aquest primer any tindrà un pressupost de 799.760 euros.

Inversions per pacificar carrers i millorar equipaments i espais públics

En l’apartat d’inversions, aquest 2022 es començaran a executar projectes per pacificar carrers i espais públics de la ciutat com els següents:

  • La creació d’un gran eix verd de creuarà la ciutat de Nord a Sud i la reconnectarà amb el seu entorn natural i agrícola, pacificant l’Avinguda del Canal entre l’escola bressol Sol Solet i la plaça de Catalunya (2.809.408 euros).
  • La pacificació d’alguns trams dels carrers de Castella i Frederic Soler (563.000 euros).
  • La creació d’una gran illa pacificada en l’entorn dels carrers Sant Boi i Viladecans, una vegada hagi finalitzat la pacificació dels carrers de Bartrina i Sant Pere (1.010.350 euros).
  • La reordenació del carrer d’Enric Borràs amb l’eixamplament de les voreres (1.104.000 euros).

Pel que fa a una de les inversions més importants previstes, la de la nova residència de gent gran del Prat, un cop triat el projecte constructiu a finals d’aquest any per un jurat independent, el 2022 s’acabarà de planificar i preparar tot el necessari per començar les obres el 2023.  Altres inversions són:

  • La reforma de l’Institut Escola Pepa Colomer, cofinançada amb la Generalitat de Catalunya (1.651.468 euros).
  • Les millores a les instal·lacions i grades del CEM Estruch i Julio Méndez (1.170.000 euros).
  • L’execució de projectes aprovats en el marc del darrer procés de pressupostos participatius (1.590.000 euros).
  • La remodelació de la Plaça 17 de setembre, de la de l’Estany de Sant Maurici i del Passeig de Ramon Codina (4.130.000 euros).
  • Habitatge: adquisició de més solars a l’Eixample Sud per augmentar el parc públic d’habitatge assequible en aquell entorn (1.453.013 euros).

Inversions per un Prat més sostenible i per la transformació digital

Així mateix, és previst invertir en projectes estratègics per promoure la transició energètica amb fons mobilitzats pel propi ajuntament, complementats amb els que es puguin obtenir d’altres administracions, com els fons europeus Next Generation.  Les inversions previstes són per a iniciatives ja en marxa com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques en sostres municipals -que s’ha iniciat amb l’experiència pionera a l’escola Charles Darwin- o el de mobilitat compartida a la feina, o nous projectes com els següents: la implantació de la Zona de Baixes Emissions; l’eix verd a l’Avinguda del Canal; la pacificació a l’entorn de Sant Pere, Viladecans, Sant Boi; la xarxa de carrils bici a pols d’activitat econòmica; la millora del sistema de reciclatge; o la transformació digital de l’administració local.

 

Es pot consultar aquí la presentació de la proposta pressupostària.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 23 novembre, 2023 - 10:00

La VI jornada de Logística posa la mobilitat sostenible en el centre del debat

L’acte, celebrat al Centre de Promoció Econòmica, aplega una seixantena d...
Prova sirenes

dijous, 9 novembre, 2023 - 11:15

El Prat participa en una prova de sirenes d’avís per risc químic que Protecció Civil realitzarà a l’àmbit metropolità

El simulacre inclourà per primer cop les alertes al mòbil i tindrà un abast...