Esteu aquí

Centre d'esplai Sant Pere i Sant Pau

Fundat l'any 1983, aquest esplai ja prepara les celebracions del seu 20è aniversari, que tindrà lloc l'any vinent. Serà una bona raó perquè es retrobin molts vells amics.

dissabte, 1 febrer, 2003 - 01:00

Malgrat els seus gairebé 20 anys d'història, aquest esplai no és dels més veterans de la ciutat. Tot va començar l'estiu de 1983, quan la parròquia de Sant Pere i Sant Pau va organitzar unes colònies d'estiu. D'aquí va sorgir la idea de constituir-se en esplai, idea que es va consolidar el curs 1985-86, amb l'aprovació dels estatuts, l'ideari, els objectius... En aquells inicis, l'esplai es portava molt directament des de la parròquia i amb la col·laboració directa de molts pares que hi portaven els seus infants. Avui, en canvi, ja són monitors titulats els que, tot i fer-ho voluntàriament, s'encarreguen de dur a terme les activitats de l'esplai.

Fidel als seus orígens religiosos, l'esplai es declara confessional i sense ànim de lucre. A més, forma part del MCEC (Moviment de Centres d'Esplai Cristians). Però aquesta declaració es reflecteix més en els idearis i principis, transmet unes actituds que es corresponen amb els ideals cristians, que no pas en les adscripcions religioses dels seus membres. Així, no fa gaire que dos nens magribins, de cultura musulmana, han ingressat en l'esplai.

En aquests moments, el Centre d'esplai Sant Pere i Sant Pau compta amb gairebé una vuitantena de socis, nens i nenes d'entre cinc i setze anys, molts d'ells del nucli antic del Prat. Això representa unes 50 famílies pratenques. També hi ha una desena de monitors, la majoria dels quals havien estat membres de l'esplai quan eren petits.

El centre forma part de la Comissió d'Entitats de Lleure del Prat, a través de la qual participa en activitats ciutadanes com el Pratifolk, el Pratijoc, el Carnestoltes...

Però, com tot centre d'esplai, les principals activitats que organitza són les pròpies. Una de les més interessants són les cantades de caramelles, una tradició catalana que no conserva ningú més al Prat. Les caramelles són cançons populars religioses que es canten el Diumenge de Pasqua. Els infants de l'esplai les canten al matí pels carrers del nucli antic i a la tarda ho fan per les cases de pagès. D'aquesta manera aconsegueixen que aquesta tradició no mori a la nostra ciutat.

Entre les seves activitats principals (a banda de les jornades de dissabtes a la tarda) també destaquen les sortides, excursions i colònies. Així, cada trimestre fan una sortida de dos dies, per Setmana Santa en fan una altra de tres o quatre dies, i a l'estiu fan colònies d'entre 10 i 12 dies de durada, sempre en indrets diferents. Les colònies estan obertes a infants no membres del centre, que s'hi poden inscriure a través de l'oferta d'activitats estivals que publica cada any l'Ajuntament. Els més grans (d'entre 14 i 16 anys) fan rutes de tres dies, que els porten més lluny, des de Galícia a Andalusia.

Una altra activitat específica del centre és el concurs de contes Pepi Cabezas. Es tracta d'un concurs anual que es fa pel maig i que premia contes escrits pels infants de l'esplai i de tot el Prat, ja que el concurs s'obre a les escoles del municipi. I continuant amb les activitats, el 25 de gener passat van celebrar la 2a Festa Xerinola, en què l'esplai va obrir les portes a tots els infants de la ciutat per donar-se a conèixer. S'hi van fer tallers, jocs i una gimcana pel Fondo d'en Peixo. Hi van participar gairebé un centenar de nens i nenes.

Totes aquestes activitats pretenen aconseguir, com s'explica en els idearis del centre, "una formació integral de l'infant, mitjançant la creació d'un clima que li faciliti una forma d'expressar-se i pensar lliurement, tot potenciant la seva creativitat per fer del temps lliure un temps alliberador per a ell i per als altres".

Centre d'esplai Sant Pere i Sant Pau

Adreça: plaça de l'Església s/n (pati de la parròquia)
Telèfon: 93 379 02 20

 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 21 febrer, 2020 - 08:15

La Jornada d'Orientació Acadèmica i Professional, el 27 de febrer

S'adreça a tot l'alumnat de 2n de batxillerat de la ciutat

dijous, 20 febrer, 2020 - 13:30

L'emergència climàtica és el tema central del Carnaval de Sant Cosme

La rua del barri es fa divendres al matí

dimecres, 19 febrer, 2020 - 11:15

Racó tecnològic / Connecta Jove a Jardins de la Pau

Activitat que forma part del projecte comú #Jardigital. El racó tecnològic és espai d'aprenentatge, descoberta i pràctica sobre les noves tecnologies. Aquest espai es dinamitza des de la dinamització de gent gran del Centre Cívic, així com amb la col·laboració dels voluntaris del Programa de Gent Gran. A l'inici del 2020, aquesta activitat ha estat substituida temporalment per la participació del Centre Cívic ...