Esteu aquí

Cens d'ocells hivernants

Des de 1984, cada gener, grups d'ornitòlegs fan un recompte o cens dels ocells que passen l'hivern al delta del Llobregat. Això es fa simultàniament a tot Europa i permet saber quina és la població europea global d'aus (sobretot les aquàtiques) i la seva distribució geogràfica durant l'hivern.

dijous, 1 abril, 2004 - 15:44

La manera com es desenvolupa aquest cens dels ocells hivernants és relativament senzilla. Els equips d'ornitòlegs es distribueixen pel delta del Llobregat durant un dia (enguany, va ser el dissabte 17 de gener) i compten tots els ocells que veuen, especialment les aus aquàtiques. El fet que el recompte sigui simultani garanteix que no es dupliquin els números. En el cas dels ocells de mida petita, incomptables a la pràctica, es fa una estimació aproximada de la seva abundància.

Els resultats del cens són un instrument valuós per conèixer la importància quantitativa i qualitativa del delta com a zona d'hivernada per a les diferents espècies i permeten deduir com els canvis que es produeixen en el territori influeixen sobre les comunitats d'ocells presents.

Això, però, té una limitació important: les oscil·lacions de les poblacions de les diferents espècies d'ocells hivernants al delta del Llobregat no respon només als canvis en el propi delta, sinó que hi intervenen altres factors externs com ara l'èxit reproductor que l'espècie en qüestió tingui cada any en les seves àrees de cria fora del delta, o bé la climatologia que hi ha hagut aquell any al centre d'Europa, que si és benigna pot forçar que els ocells s'hi quedin a hivernar i si és severa pot provocar que arribin al delta més aus del que és habitual.

De tota manera, els censos dels últims anys sí que han reflectit els canvis en el territori que el delta està experimentant, a causa principalment dels projectes del Pla Delta. Alguns d'aquests efectes són negatius, com el de les grans obres de les noves infraestructures, que han reduït els espais disponibles per als ocells. Però també trobem alguns efectes positius, com la recuperació del riu Llobregat com a espai natural atractiu per als ocells, gràcies a l'entrada en funcionament de la depuradora del Baix Llobregat i de la sèrie de depuradores que s'han anat instal·lant al llarg del curs del riu, aigües amunt del Prat.

Quatre tipus d'ocells
El país dels ocells no té fronteres. Ànecs, corbs marins, fredelugues, gavines i molts altres vénen al nostre delta a passar l'hivern, procedents del centre i nord d'Europa. Són els ocells hivernants. Altres espècies, com orenetes, camallargues o corriols camanegres vénen a passar l'estiu i a criar, mentre que passen l'hivern al sud de la Península o a l'Àfrica. Són els ocells estivals. D'altres només ens visiten durant pocs dies en el decurs dels seus viatges migratoris, a la primavera cap al nord i a la tardor cap al sud. Són els ocells migratoris. Finalment, uns quants (pardals, ànecs collverds, gafarrons...) viuen tot l'any aquí. Són els ocells sedentaris.

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...
Bus L22 Bellvitge

dimecres, 24 abril, 2024 - 10:30

Comencen les enquestes per al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible al Prat de Llobregat

A partir del dijous 25 d’abril, podreu rebre una trucada telefònica amb un o...
biodiverciutat

dimarts, 23 abril, 2024 - 08:00

BioDiverCiutat: El Prat participa en la competició internacional per a la biodiversitat urbana a través de BioPrat

El Prat s'uneix al City Nature Challenge, una competició global que celebra...