Esteu aquí

Celebrem el Primer de Maig

Una mica d'història local

divendres, 1 maig, 2020 - 10:00

L’any 1890 es va celebrar per primera vegada el Primer de Maig a tot el món. Aquesta primera convocatòria reivindicava conjuntament la jornada laboral de vuit hores. Aconseguit anys després l’objectiu, la celebració del Primer de Maig no s’ha abandonat i avui continua tenint un caire reivindicatiu.

L’arribada del sindicalisme al Prat va coincidir amb la instal·lació, primer, de La Papelera Española i més tard de La Seda de Barcelona. Hi tenien una important presència la CNT (fundada a Barcelona, l’any 1910) i, en especial a La Papelera, la UGT (fundada l’any 1888). Quan aquestes fàbriques s’instal·laren al Prat, la jornada de vuit hores ja estava implantada. Es treballava de dilluns a dissabte i només es descansava el diumenge. Els primers anys no hi havia vacances, i les primeres reivindicacions anaven destinades a aconseguir millores en el temps de descans i en les condicions de protecció i seguretat en el lloc de treball.

Recuperem la memòria històrica

Des de Patrimoni Cultural s'ha treballat en la memòria obrera i industrial de la ciutat i hi ha disponibles en línia alguns materials sobre aquest tema. L’any 2010, l’exposició Lluita i Treball. El moviment obrer al Prat 1917-1978 formà part d’una sèrie d’actes que es van programar per homenatjar l’obrerisme pratenc.  A l’exposició Les dones a la fàbrica vam incidir en el paper de la dona en la indústria i en la difícil incorporació al món laboral.

Els itineraris que formen part de El Prat Ocult també recullen moments i històries al voltant d'aquest tema. El Prat nocturn del 2018 va fer una especial incidència en el món industrial. El Prat obrer fa un recorregut pels orígens industrials del Prat, el naixement de l’obrerisme i el moviment sindicalista; la problemàtica de la ciutat per construir habitatges  com ara els exemples de La Papelera, La Seda i la Cooperativa Obrera de Viviendas. Al web mòbil El Prat Ocult podeu consultar els dos itineraris. 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 1 desembre, 2020 - 15:00

A cau d'orella, una cadena ciutadana de trucades literàries

Imagineu-vos la situació: esteu tranquil·lament al sofà de casa vostra, sona el telèfon i en agafar-lo una veïna us felicita les festes i us llege...

dimarts, 1 desembre, 2020 - 12:00

Torna la Guia Sonora del Prat

El projecte, que va néixer l'any 1998, es presentarà a principis del 2021 amb...

dimarts, 1 desembre, 2020 - 10:15

Nova programació del Prat Nocturn

Diferents espais de l'edifici de La Granja La Ricarda seran l'escenari