Esteu aquí

Cavalls pasturen als Espais Naturals del Riu per motius ambientals

TEMES: Urbà

L'objectiu és potenciar la biodiversitat dels prats humits i canyissars

dimecres, 15 octubre, 2014 - 11:11

Des d'aquest estiu, quatre cavalls (1 mascle, 2 eugues i 1 poltre) de la raça Camarga i provinents dels Aiguamolls de l'Empordà, estan pasturant als Espais Naturals del Riu. Els cavalls han estat introduïts pel Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

La pastura continuada d'aquests espais és molt beneficiosa i permet millorar l'estructura de les jonqueres denses i recuperar prats inundables, els quals són colonitzats ràpidament per una gran diversitat de fauna aquàtica (ocells, amfibis i invertebrats).

Perspectiva històrica

Fins l’any 2002, els prats humits de Cal Tet - Ca l’Arana es gestionaven mitjançant la pastura i la sega de la vegetació. L’any 2003, amb l’inici de les obres de desviament del riu Llobregat, es van aturar aquestes pràctiques tradicionals, fet que va provocar la progressiva pèrdua de la diversitat de plantes i animals a causa del tancament dels espais oberts d'herba curta per l’expansió de les espècies vegetals dominants (canyís i joncs).

Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, la pastura va retornar a aquests espais l'any 2010 amb l'entrada d'un ramat de cavalls de raça espanyola, que s'hi van estar fins a finals de l'any 2013. Els efectes van ser beneficiosos però no pas suficients, per la qual cosa es va plantejar que calia introduir altres tipus de bestiar. Amb aquest objectiu, l'abril del 2013 es va portar un ramat d'ovelles a pasturar aquest espais. La pastura conjunta de cavalls i ovelles ha permès un millor control dels joncs, el canyís, les bogues i els esbarzers.

Nova raça de cavalls
D'altra banda, també es va comprovar que la raça espanyola no era la més adequada per pasturar espais inundables on havien de tenir els peus dins l'aigua gran part del dia, pel que es va proposar utilitzar una raça de cavalls més adaptada a la pastura de zones humides, com ho són els de la Camarga.

La raça de cavalls Camarga és originària del delta del riu Roine, a la Provença, i està perfectament adaptada a viure en espais inundats i a menjar plantes aquàtiques. Aquests tipus de cavalls també s'utilitzen a la majoria de zones humides de Catalunya, com ara el delta de l'Ebre o els aiguamolls de l'Empordà.

Un atractiu més per al públic
Els Espais Naturals del Riu, a banda de la gran diversitat de fauna i paisatges que alberguen, tenen un nou atractiu per als visitants, que poden gaudir de la estampa de cavalls i ovelles pasturant en llibertat.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 21 maig, 2019 - 10:15

Segona edició del Fòrum escolar ambiental

El passat 15 de maig es va celebrar la segona edició del Fòrum ambiental escolar dels centres adherits a la xarxa “Al Prat, escoles més sostenibles”. Dotze centres i un total d’u...

divendres, 17 maig, 2019 - 12:00

El tram central de Verge de Montserrat guanya espai per als vianants

Al llarg de divendres s’anirà obrint el passeig central i dissabte al matí ja...

dimecres, 15 maig, 2019 - 09:30

Diumenge al matí, afectacions al trànsit de la Cavalcada de Sant Isidre

Diumenge 19 de maig es farà la Cavalcada de Sant Isidre, amb la concentració d’uns 50 carros tirats per cavalls al carr...