Propostes grupals de pràctica de la llengua anglesa a centres culturals i centres educatius del Prat

dilluns, 28 març, 2022 - 12:00

A la meva edat?

Quantes vegades hem sentit la frase “és molt difícil aprendre un idioma quan ets gran”. Però realment és així? 

Si bé és cert que els infants tenen més facilitat per aprendre una llengua a causa de la plasticitat del seu cervell, les persones adultes disposen de més estratègies apreses en la mateixa experiència: tenen més capacitat per entendre i relacionar conceptes, disposen d’un vocabulari més ampli i tenen una seguretat amb elles mateixes que les motiva a aprendre.

Cal negar amb rotunditat afirmacions tals com "no tinc edat", ja que manifesten l'estigma encara present per raó d'edat, l'edatisme; qualsevol edat és idònia per començar a fer coses noves o per reprendre aficions, com ara aprendre i practicar l'anglès.  

Però, què motiva a les persones grans a voler aprendre un altre idioma?

L’Eduard té, com diu ell, esperit Wanderlust, cosa que és el mateix que la passió per viatjar.  Sempre està pensant en llocs nous per conèixer i aquesta inquietud l’ha portat a visitar molts països d'arreu del món. “Viatjar em fa sentir més feliç, em permet viure noves experiències i emocions i em proposa nous reptes que em fan agafar confiança en mi mateix”. 

És una persona molt oberta i sempre ha tingut facilitat per relacionar-se, tot i que només parla català i castellà; però reconeix que l’idioma ha estat sempre una barrera a l’hora d’apropar-se realment a altres cultures. Aquest és el motiu que l’ha portat a estudiar anglès als 66 anys: “vull saber més sobre la gent que em vaig trobant en els meus viatges”.

L’Enriqueta, en canvi, va començar a estudiar italià quan la seva filla va marxar amb la família a viure a Nàpols. “Era una manera d’estar més connectades”, comenta. 

De motius n’hi ha molts, i de ben diferents, i sempre és un bon moment per començar a estudiar sigui el què sigui i es tingui l’edat que es tingui.

Beneficis d'aprendre anglès a la nostra ciutat

Quan es tracta d’aprendre un idioma nou, els beneficis són molts: s’entrena el cervell, millora la creativitat, es potencia l’atenció, millora la memòria, es retarda l’envelliment… Conèixer noves llengües, a més, ens ajuda a conèixer també altres cultures i, per tant, a tenir una mirada més oberta del món.

A la nostra ciutat podem trobar diverses propostes que faciliten continuar aprenent al llarg i ample de la vida. En el cas concret de l'anglès, són diverses les iniciatives que proposen que, més enllà d'aprendre l'idioma, es pugui participar d'iniciatives en grup i d'intercanvi de coneixement amb gent de la ciutat amb experiències i trajectòries diverses, posant així en pràctica habilitats comunicatives i socials. L'anglès és el vehicle per descobrir obres literàries, cinematogràfiques i musicals d'arreu del món, aprofundir en temes d'actualitat i, al cap i a la fi, accedir a un marc de coneixement molt més ampli, internacional.

Som-hi: les diferents propostes de pràctica de l'anglès per persones adultes 

Tallers de conversa i un club de lectura són les activitats d’anglès a la Biblioteca. L’Imma, tècnica del centre, ens explica: “algunes de les persones que assisteixen al taller de conversa English corner necessiten perfeccionar l’anglès per temes laborals, unes altres volen refrescar el que havien après fa anys i una gran part ho fan per mantenir el nivell adquirit després d’haver fet els 5 cursos de l’Escola Oficial d’idiomes. Per algunes d’aquestes persones venir a l’activitat cada setmana les fa sentir actives”.

Als centres cívics, la pràctica de l'anglès es fa mitjançant espais de cuina i de debat sobre temàtiques diverses, amb l'acompanyament i dinamització d'auxiliars de conversa natives de països de parla anglesa.

Les auxiliars de conversa també estan presents al centre de formació per a persones adultes Terra Baixa, donant suport oral a l’especialista d’anglès. L’objectiu d’aquest centre és facilitar a les persones adultes una educació adequada a les seves necessitats, donant així resposta a les noves exigències de formació permanent.

Així doncs, tant es val l’edat o el motiu que ens empenyi a estudiar un idioma, el que és important és que ho fem perquè, com diuen els experts en neurologia, aprendre una llengua és la millor gimnàstica per al cervell i, a més, ens obre un marc de possibilitats cap al coneixement i les cultures de tot el món.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 4 octubre, 2022 - 17:00

Vols formar part del projecte “Eres Basura”?

El dissabte 8 d’octubre tindrà lloc la primera acció del projecte, que...

dimarts, 4 octubre, 2022 - 11:15

La lliçó inaugural dona la benvinguda al curs 2022-2023

El passat dijous 29 de setembre, l’auditori del Cèntric Espai Cultural va acollir la lliçó inaugural del curs 2022–2023. Un acte que té per objectiu ...

divendres, 30 setembre, 2022 - 11:00

"Cossos en escolta” ens convida a explorar diferents maneres de fer art, des de la col·lectivitat

Col·lectius, entitats i dones de la ciutat participen en el projecte de la...