Esteu aquí

Apareixen balenes a només cinc milles de la platja del Prat

Són rorquals comuns en plena migració cap al nord de la Mediterrània.

dimarts, 29 abril, 2008 - 12:42

El passat dia 25 d’abril, personal del Consorci del Delta del Llobregat va veure, des de la torre mirador de la platja de la Bunyola, una balena saltant fora de l’aigua, a unes cinc milles de distància de la costa. L’endemà, el naturalista Jordi Clavell va poder confirmar l’observació en barca d’entre 4 i 7 rorquals comuns, als quals va fotografiar (vegeu la imatge que acompanya aquesta informació).

Els rorquals comuns són la segona balena més gran del món després de la balena blava. Pot arribar a fer 26 metres de llargada i pesar fins a 40 o 50 tones. És de color blau fosc per sobre i blanc per sota. El seu sortidor pot impulsar aigua fins als cinc metres d’altura.

Els rorquals són una de les balenes més ràpides (fàcilment arriba als 35 km/h) i alguns exemplars poden viure fins els 80 anys. S’alimenta de petits peixos, crustacis i calamars que filtren de l’aigua amb les seves “barbes”. En les seves capbussades pot arribar fins els 250 metres de profunditat.

Les balenes detectades els dies 25 i 26 davant la costa del Prat es troben en plena migració cap al nord de la Mediterrània. Poden recórrer fins a 300 kilòmetres al dia i viuen a tots els oceans del món. A la Mediterrània hi viuen més de 3.000 exemplars. Gran part es concentren a la mar de Ligúria (entre Còrsega, França i Itàlia), a l’estiu. A les costes catalanes és freqüent veure-les a la primavera i l’estiu, quan van cap a la mar de Ligúria.

En ser una espècie d’hàbits oceànics és molt difícil d'observar-la des de la costa catalana, tret de determinats llocs sobresortints, com el cap de Creus. I només en determinades circumstàncies pot aproximar-se a la costa cercant aliment. Potser l’albirament des del mirador de la Bunyola va respondre a aquesta circumstància.

El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat apunta que la millora de la qualitat de l’aigua de mar i del fons marítim del delta del Llobregat pot afavorir l’alimentació de moltes espècies marines, com dofins, tortugues i ocells marins, i potser també de les balenes.

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...
CRAM

dilluns, 11 octubre, 2021 - 15:15

El CRAM allibera les tortugues Casimiro i Damm

Les dues portaven més de 10 anys en captivitat per tenir falta de visió a un...