Esteu aquí

Animals de companyia i estiu

Especial cura i responsabilitat en l'època de vacances i viatges

dimecres, 28 juliol, 2021 - 10:00

Les vacances són un dels moments més esperats per a totes les famílies. En cas de ser responsables d’un animal de companyia, cal que es planifiquin amb antelació i cura. El primer sobre el què cal reflexionar és la conveniència de dur la mascota amb nosaltres. Per prendre aquesta decisió, caldrà tenir en compte el carácter de l’animal, el seu estat de salut, la seva edat, la destinació, el tipus d’allotjament, la durada i escales del viatge i el tipus de vacances que volem realitzar.

En cas afirmatiu, una recomanació dels passos a seguir és la següent:

• Preparació del viatge o explicar al personal veterinari el destí i l’itinerari previst, per si fos necessari vacunar, desparasitar o realitzar algun tipus de prova. És aconsellable fer una revisió completa de l’estat de salut del nostre animal.   

• Transport. Cal confirmar amb cada companyia de transport les condicions especifiques que regulen el transport de mascotes. El cotxe  permet fer parades cada 2 ó 3 hores, però cal que l’animal s’hagi fet un treball previ perquè s’acostumi. Durant el viatge, ha d’anar ben subjecte amb arnès, dins un transportí o al maleter, separat per una malla o reixa.  Avió: la majoria de les companyies aèries admeten animals. Per norma general hauran de viatjar a la bodega però en alguns casos, si el pes del animal i el seu transportí no supera els 6-8 Kg, podran viatjar en cabina. Els trens de RENFE Rodalies permeten l'entrada d'animals de companyia sense límit de pes, a diferència dels Regionals, Llarga Distància i Alta Velocitat que només admeten animals petits dins d'un transportí (màxim 6 Kg).  Les companyies navilieres admeten animals però hauran de viatjar en uns compartiments especialment habilitats per a això. Només en algun cas podran viatjar en coberta acompanyats de les persones responsables. 

• Allotjaments: caldrà indicar sempre en fer la reserva que es viatja amb un animal de companyia, confirmar la possibilitat d’allotjament i si això suposa un increment del preu.

Viatjar a un altre país

Els requisits per viatjar entre països amb un animal de companyia varien segons la normativa de cada país. Per aquesta raó és important consultar directament amb l'Administració estatal espanyola i amb l'Administració estatal de destinació, a través de les ambaixades o consolats. Des del passat 1 d'octubre de 2004, els gossos, gats i fures que es desplacin pels estats membres de la Unió Europea hauran de dur obligatòriament el Passaport Europeu per a Animals de Companyia. Aquest document l'emet el personal veterinari, prèvia identificació de l'animal amb microxip i posteriorment a la vacunació contra la ràbia. El Certificat de salut de l’animal és necessari per a viatjar fora de la Unió Europea. L’emet un/a veterinari/a clínic/a col·legiat/da, que certifica que l’animal no presenta símptomes de malalties infecto-contagioses, que està vacunat de la ràbia i en condicions de viatjar, així com qualsevol altre punt exigit pel país de destí. Sol tenir una validesa màxima de 10 dies, però aquesta circumstància varia segons país de destí.  Tornada a Espanya amb l’animal de companyia, quan es viatja amb algun d’aquests animals a un país que no pertanyi a la Unió Europea: cal tenir en compte que segons el país del qual es torni: en cas que l’animal estigui vacunat de la ràbia però hagi viatjat sense realitzar-li abans un test serològic en un laboratori autoritzat per la UE, haurà de sotmetre’s a aquesta prova abans de la seva tornada al país. A més, s’hauran de deixar passar tres mesos entre l’extracció de sang fins que s’autoritzi l’animal a tornar a Espanya. Per aquest motiu, des del COVB es recomana realitzar el test serològic abans del viatge.  Per a més informació, es pot consultar l’enllaç d’importació d’animals de CEXGAN o contactar amb el consolat o ambaixada d'Espanya al país d’origen.

• Excursions: consulteu la normativa dels vostres destins sobre la presencia d’animals i si han d’anar lligats o dur morrió, o en quines condicions està permès que accedeixin a la platja

Resum

  • Correcta planificació, amb suficient antelació
  • Correcta educació de l’animal.
  • Dur les joguines preferides de l’animal, així com el seu llit, estris pel passeig i pel menjar i l’aigua o no oblidar la medicació que prengui de manera habitual
  • És aconsellable disposar d’una petita farmaciola amb els productes que ens aconselli el personal veterinari
  • Dur menjar pels primers dies, per si ens costa trobar la mateixa marca
  • Estar al dia de vacunes i desparasitacions o dur la cartilla sanitària, i que estigui actualitzada o tramitar i/o actualitzar el passaport si sortirem del país.

Informació extreta de la Fundación Affinity i el Col•legi Oficial de Veterinaris de Barcelona

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 29 novembre, 2022 - 12:30

Arriba la 20a edició de la Mostra d’Entitats del Prat

Durant aquest cap de setmana, en el marc de la 49a Fira Avícola, la Granja de la Ricarda acollirà la 20a edició de la Mostra d’Entitats del Prat. Un esdeve...

dimarts, 29 novembre, 2022 - 08:00

Un estil de vida actiu té beneficis per a la cognició, la salut física i mental

Una de les conclusions de la taula rodona celebrada el passat 22 de novembre,...

dilluns, 28 novembre, 2022 - 15:00

La ciutadania pratenca s’aplega per mostrar el seu rebuig contra les violències masclistes

El passat 25 de novembre van tenir lloc a la nostra ciutat diferents aplecs ciutadans per condem...