Esteu aquí

Alliberen fartets al Prat 40 anys després de la seva desaparició

El "peixet del Prat" va desaparèixer a finals dels anys 70 a causa de la contaminació, la desaparició dels hàbitats i la introducció de peixos no autòctons.

dimecres, 28 abril, 2010 - 12:39

Avui dimecres, tècnics del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat alliberaran 28 fartets als Espais Naturals del Riu.

El fartet, també conegut com a “peixet del Prat”, va existir als aiguamolls del nostre municipi fins a finals dels anys 70 del segle passat, però va desaparèixer a causa de la contaminació, la destrucció dels hàbitats i l’alliberament de peixos no autòctons, com la gambúsia. Es van salvar només uns pocs exemplars recollits per particulars i criats en aquaris.

L’any 1995 es van alliberar els supervivents en una bassa del Remolar (Viladecans), i des de llavors aquest ha estat l’únic lloc del delta amb fartets.

L'any 2008, el Consorci del Delta va iniciar un projecte de Gestió i Recuperació del Fartet, que té com a objectius l’augment de la seva població i l’establiment de nous nuclis en zones adients del delta. Aquesta fase s’ha iniciat amb la col·laboració d’una entitat experta en aquests tipus de peixos, la Societat d’Estudis Ictiològics (SEI).

Peix menjador de mosquits
Alguns dels nous nuclis es volen establir aprofitant basses creades pel servei de control de mosquits del Baix Llobregat. De moment s’han fet dues basses per tal d’afavorir poblacions de peixos menjadors de mosquits, com el fartet, i així, al mateix temps, controlar de manera biològica les larves de mosquits, especialment en zones de tractament convencional problemàtic.

Les basses permetran tenir una població de peixos que podran controlar les larves de mosquits de les zones que s’inunden al seus voltants en època de pluges. En èpoques seques, els peixos sempre tindran un lloc amb aigua permanent on refugiar-se, com són aquestes basses.

La primera d’aquestes basses que allotjarà fartets es troba a ca l’Arana, en el terme municipal del Prat. És una bassa construïda la tardor passada, en una zona de jonqueres amb un nivell freàtic elevat. En ella s'hi alliberaran 25 exemplars de fartets, que procedeixen procedeixen originalment de la població del Remolar, dels quals ara hi ha un estoc que s’està reproduint de manera controlada en les instal·lacions de la SEI.

Amb aquest alliberament es crearà el primer nucli poblacional de fartet al Prat, amb el qual es recuperarà un element faunístic molt important de la biodiversitat d’aquest municipi.

Està previst crear més endavant altres nuclis, també en el terme municipal del Prat, doncs s’ha constatat que poden haver altres llocs favorables per a aquesta espècie. Així, a poc a poc, s’anirà recuperant la població del fartet, “el peixet del Prat”.
 

Compartir

Noticies relacionades

Gespa Julio Méndez

dimarts, 21 setembre, 2021 - 14:45

El CEM Julio Méndez estrena nova gespa

El nou terreny de joc, d’última generació, té les marques de qualitat FIFA...
Cursa_popular_banner-485x475.png

dimarts, 21 setembre, 2021 - 11:15

Afectacions de trànsit per Festa Major

Durant el cap de setmana, la circulació per algunes vies de la ciutat es...

dilluns, 20 setembre, 2021 - 14:45

Desenes de milers de persones van concentrar-se ahir contra l’ampliació de l’aeroport, entre elles una àmplia representació del Prat

L’alcalde Lluís Mijoler es va sumar al grup de manifestants del Prat perquè...