Esteu aquí

Alimentació i hidratació durant l’estiu

Augmentar la ingesta de fruita i verdures, de forma equilibrada, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, restrenyiment, obesitat i alguns tipus de càncer, entre d’altres

Temps de tomàquets. Producte i foto de Can Aleix de la Madrona del Prat de Llobregat IG @canaleixm

dimecres, 21 juliol, 2021 - 09:45

A l’estiu convé optar per una alimentació fresca i variada, rica en fruites i verdures. Aquest any 2021, a més, ha estat declarat com a Any Internacional de les Fruites i Verdures per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

La varietat de fruites d’aquesta època de l’any, més enllà de la síndria i el meló, fa més fàcil seguir la recomanació de menjar, almenys, cinc racions de fruita i verdura al dia: albercocs, préssecs, nectarines, figues, prunes... Els mesos de calor també vénen carregats de verdures de temporada, com ara el carbassó, el pebrot, l'albergínia, el cogombre, les cebes o el blat de moro. Aprofiteu l'estacionalitat: les fruites i les verdures de temporada són més gustoses, solen ser més econòmiques i són més sostenibles per al medi ambient, sempre que també procurem que siguin de producció local. Si necessiteu idees per integrar aquests productes en els vostres àpats diaris o voleu conèixer-ne les propietats nutricionals, aprendre a consumir-les amb seguretat o saber com evitar-ne el malbaratament, visiteu l'espai Més fruites i hortalisses, on hi podeu trobar receptes i material divulgatiu en diferents formats per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses.

Hidratació

El consum d'aigua, a diferència dels altres aliments o begudes, no està sotmès a una estricta moderació. Cal beure’n sovint, sempre segons les necessitats individuals i en qualsevol moment del dia, tant abans, com durant o després dels àpats. L'aigua no aporta calories i, per tant, no pot engreixar. És recomanable avançar-se a la set en tot moment, i proporcionar aigua a l'organisme abans que la demani. La hidratació pot completar-se amb altres begudes (sucs, refrescants o granissats) de manera ocasional, sempre que es prenguin amb moderació i no per substituir l'aigua. Cal tenir en compte que la major part de les begudes refrescants tenen un nivell elevat de sucres.

Especialment en època de calor, cal beure molta aigua:

-Beveu aigua fresca

-Refresqueu-vos sovint.

-No prengueu begudes alcohòliques.

-Eviteu els menjars molt calents.

Higiene alimentària

Seguir les normes bàsiques d'higiene alimentària des del moment de comprar els aliments fins que es consumeixen ajuda a garantir-ne la seguretat i a prevenir intoxicacions alimentàries, més freqüents en l’època d’estiu.

Consells per menjar a l'aire lliure

Amb l'arribada del bon temps, augmenta el nombre de menjars que es fan a l’aire lliure, com ara barbacoes, pícnics, etc., que ens permeten gaudir dels aliments en un entorn agradable.

Les elevades temperatures de l’estiu i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària. Per evitar-ho, cal tenir en compte les normes bàsiques d'higiene en la conservació dels aliments i en l’elaboració dels menjars. 

 

Consulteu la guia amb consells.

Omple el plat de fruïtes i verdures

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 3 desembre, 2021 - 10:00

Obligatori des d'avui mostrar el certificat covid per accedir a l'interior de restaurants, gimnasos i residències de gent gran

Fins ara, ja era necessari per accedir a sales d’oci i a bars i restaurants...
Curs acollida Nova Ciutadania

dijous, 2 desembre, 2021 - 10:30

L’Ajuntament posa en marxa un nou curs d’acollida de les persones migrades

L’Ajuntament del Prat ha iniciat un nou curs de coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic per un...

dimecres, 1 desembre, 2021 - 19:30

Primer any del model de gestió pública de l’atenció domiciliària del Prat, un dels primers municipis catalans a desmercantilitzar el servei

El ple aprova que el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat sigui gestionat...