Un dels efectes de la pandèmia han estat els confinaments. Fossin totals o perimetrals, ens hem quedat tancats a casa, a una casa a la perifèria.

La idea de la perifèria està sovint carregada d’imatges negatives i prejudicis. Les perifèries son “no-llocs”, a  la perifèria no hi massa mai res i quan passa només pot ser dolent. Aquesta visió canvia quan les perifèries deixen de ser objecte d’observació des de les grans ciutats, des dels centres  i comencen a ser subjectes dels seus propis relats. Com s’està escrivint la perifèria? Com en parlem? Quin és el seu relat? Quatre autors ens aportaran les seves veus i perspectives.

Els humans som éssers narratius, ens expliquen, ens construïm a partir del relat que fem de nosaltres, del nostre entorn. També els nostres records son relats que modifiquem una i altra vegada. A La travesía de las anguilas (2020) Albert Lladó ens convida a un viatge al passat recent d’un barri de l’extraradi, la Ciutat Meridiana, per arrencar-lo tant de l’oblit com de l’estigmatització. Hi ho fa a través de la història d’iniciació d’un grup d’adolescents que és també un peculiar relat d’aventures detectivesques. Així els protagonistes exploren i donen forma al mon que els envolta, marginal, pobre, però on també hi caben els moments lluminosos. Una novel.la que sense sentimentalisme ni tremendisme, però amb emotivitat, ens porta a reflexionar sobre com escrivim i reescrivim la nostra vida.

Escoltem l'àudio de la sessió aquí.

Dimarts, 15 de febrer a les 19 h. Més informació aquí

Twitter  @a_llado  Instagram  @albertllado  

Entrevista El Prat Ràdio

Els llocs on vivim no son només arquitectura i paisatge, son les paraules amb que els anomenem, son el lèxic propi que hi hem adquirit y que sempre portem amb nosaltres allà on anem.

Amb la seva novel.la No soc aquí Anna Ballbona va guanyar el premi Llibres Anagrama de Novel.la de l’any 2020. A aquesta obra l’autora ens parla de com ens marca el nostre origen, hi ho fa a través de la mirada de la Mila, la seva protagonista, que prové un mon de pagesia envoltat d’autopistes i polígons. Amb subtilesa i humor retrata un mon del que en reconeixerem molts elements i ho farà reivindicant les seves singularitats, a través de les paraules i les històries. 

Escoltem l'àudio de la sessió aquí

 

Dimarts, 15 de març a les 19 h. Més informació aquí.

Twitter i Instagram  @aballbona 

Entrevista El Prat Ràdio

La novel.la negra ens ofereix una mirada al mon, a una societat, a través d’una esquerda, la que s’obre quan es produeix un crim. A Tigres de cristal (2018) Toni Hill ens portava a la Ciutat Satèl·lit de Cornellà, amb una fosca història de culpabilitats arrossegades des de infanteses a un barri marginal. A la seva novel.la més recent, El oscuro adiós de Teresa Lanza (2021), ens duu a una altra perifèria, la de les classes acomodades, la dels barris residencials i exclusius, per on es mouen com fantasmes –fins i tot literalment– els que hi van a treballar des de les perifèries pobres. Universos paral·lels que entraran en col·lisió. Aquest xoc, motivat per un crim, ens permetrà mirar per l’escletxa, veure que s’amaga darrere de les perfectes façanes de vides aparentment també perfectes i desitjables.

Escoltem l'àudio de la sessió aquí

Dimarts, 19 d’abril a les 19 h. Més informació aquí.

Facebook Toni Hill Gumbao  Instagram tonihillgumbao Twitter @tonih_hill

Entrevista El Prat Ràdio

Les ciutats i els barris perifèrics han estat lloc d’arribada més o menys acollidors amb els nou vinguts, per als qui l’experiència de l’emigració va sovint lligada a la idea de provisionalitat, a l’anhel de tornar “a casa” en algun moment, a la sensació de pèrdua de la vida que podria haver sigut al lloc d’origen, una vida no viscuda.

Amb Xesús Fraga parlarem del que significa marxar i retornar, del viure i del sobreviure fora a partir del seu llibre Virtudes (y misteriós), amb el que l’any 2020 va guanyar el Premio Nacional de Narrativa. On és el nostre lloc al mon? El triem o ens el troben? On és “casa”? Què vol dir “casa”?

Dimarts, 10 de maig a les 19 h. Més informació aquí.

Escoltem l'àudio de la sessió aquí.

Twitter  @FragaXesus

Entrevista El Prat Ràdio 

Diàlegs 2021

Debats / Pensament

Què pot oferir-nos la capacitat de pensar, junts, a l’hora de compartir una imaginació...

Mentre s'acaba un món i neix un altre

Estem presenciant amb perplexitat la mort d'un vell món sense imaginaris ni models...

Quatre mirades a la perifèria

La idea de la perifèria està sovint carregada d’imatges negatives i prejudicis. Les...

Escoltem les sessions 2021

Aquí podeu consultar totes les activitats

Notícies

Veure totes
centric_diàlegs_xesus fraga

dimecres, 25 maig, 2022 - 12:00

Finalitza el cicle Diàlegs del Cèntric

De febrer a maig, han passat pel Cèntric diferents veus dels àmbits del...
Cèntric_món contemporani_diàlegs_Toni Hill

divendres, 22 abril, 2022 - 11:45

Ja estan disponibles els àudios de les sessions del cicle Diàlegs del Cèntric

Una nova oportunitat per tornar a escoltar les xerrades d’aquest cicle de...
centric_dialegs_eduald

dijous, 14 abril, 2022 - 18:30

Continua Diàlegs cicle de pensament contemporani

Tres eixos temàtics coordinats per Albert Lladó, Rubén Martínez (La Hidra...
centic_dialegs_albert llado_rosa ribas

dijous, 17 febrer, 2022 - 13:45

En marxa el cicle de pensament contemporani Diàlegs del Cèntric

Les relacions entre poder privat i públic i la memòria com a relat són les...
centric_cicle_diàlegs

dimarts, 1 febrer, 2022 - 13:30

Diàlegs. Cicle de pensament contemporani al Cèntric

El Cèntric obre un cicle de diàlegs a l’entorn de les principals...