Com pensem la por perquè la por no pensi per nosaltres?

Eix Pensament. Coordina Albert Lladó

Som animals, ergo tenim por. La por ens protegeix de la insensatesa, i dels riscos gratuïts i innecessaris. Tot i això, és fàcil que la por s’instal·li en nosaltres i esdevingui un pànic irracional. Són molts els experts —des de l’economia, el periodisme o la política— en convertir la por en una estratègia de dominació. En moments d’especial incertesa, on les diverses crisis (bèl·liques, migratòries i energètiques) van creant cercles concèntrics, la por és una eina que ens aïlla i ens despolititza.

Com  utilitzem la nostra indignació —fins i tot, la nostra ràbia— sense caure en l’odi cap a l’altre? Quin paper juga la filosofia per identificar els diversos tipus de por? Hi ha estratègies que ens permetin conviure amb les nostres ferides? És l’angoixa, un símptoma o una conseqüència? Com pensem la por perquè, en definitiva, la por no pensi per nosaltres?

centric_dialegs_bernat

Seguint els quatre moments de la filosofia clàssica, Castany ens mostra com la por ens porta a exagerar les amenaces, menystenir les nostres resistències i confondre la nostra raó, arribant a fer-nos cruels, i de quina manera erosiona el llaç polític, tornant-nos desconfiats i solitaris, per llançar-nos, finalment, als braços dels traficants de la por, que prometen protegir-nos de les amenaces que ells mateixos exageren o provoquen.

Twitter @dinolanti 

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

Escoltem l'entrevista del programa Planeta Prat aquí 

Dimarts, 15 de novembre a les 19 h. Més informació aquí 

centric_dialegs_patricia

La incapacitat de les democràcies representatives per donar resposta a desafiaments com la pandèmia, la crisi del neoliberalisme, el canvi climàtic, la creixent desigualtat, els èxodes de migrants i refugiats, i la robotització del mercat laboral ha acabat convertint-los en una sèrie de pors que els partits populistes i d’extrema dreta han instrumentalitzat per imposar la seva agenda i els discursos d’odi.

Twitter: @patriciasimon  Instagram: @bestiarios 

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

Escoltem l'entrevista del programa Planeta Prat aquí

Vídeo de l'Entrevista del Prat.tv

Dilluns, 16 de gener a les 19 h. Més informació aquí

L’autor ofereix un autoretrat trencat, un quadern on descriu sense embuts els símptomes i les intensitats d’un trastorn d’ansietat prolongat, i la seva fosca floració: les fases de desesperança, els episodis d’ira, les ideacions suïcides. Un individu que, en realitat, es dibuixa és un subjecte experimental –«vegem si aquesta altra píndola fa efecte»– els bioritmes, alterats fins al col·lapse, somatitzen la velocitat exaltada de la producció, la professió i el capital.

Twitter: @PortaEloy

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

Escoltem l'entrevista del programa Planeta Prat aquí 

Dimarts, 14 de febrer a les 19 h. Més informació aquí

centric_dialegs_laura

L’autora analitza els riscos i les cruïlles a què s’enfronten els diferents discursos feministes d’un temps ençà. Més enllà de codis, prejudicis i dogmes, l’assaig estableix un il·lustrador mapa del feminisme contemporani, s’enfronta a les trampes d’un llenguatge heretat que ens impedeix pensar per compte propi i, finalment, ens impulsa a «desnaturalitzar» quant d’artificial i construït hi ha a la diferència sexual.

Twitter: @LauraLlevadot

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

Escoltem l'entrevista del programa Planeta Prat aquí 

Dimarts, 14 de març a les 19 h. Més informació aquí

Diàlegs 2022-2023. "La por"

Sense dissens no és la meva revolució

La història ens mostra que la dissidència i les fraccions en disputa no són elements...

I què fem amb la realitat?

Vivim una època d’incerteses, que ens fa sentir molt vulnerables, el món ens sembla...

Com pensem la por perquè la por no pensi per nosaltres?

Com utilitzem la nostra indignació —fins i tot, la nostra ràbia— sense caure en l’odi...

Diàlegs 2021-2022

Debats / Pensament

Què pot oferir-nos la capacitat de pensar, junts, a l’hora de compartir una imaginació...

Mentre s'acaba un món i neix un altre

Estem presenciant amb perplexitat la mort d'un vell món sense imaginaris ni models...

Quatre mirades a la perifèria

La idea de la perifèria està sovint carregada d’imatges negatives i prejudicis. Les...