Objectiu del projecte

La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’activitat d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, gràcies a la col·laboració de pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques. La major part d’aquesta recollida es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments que fomenten una alimentació saludable per a persones en situació vulnerable. La part restant és transformada en conserves 100% naturals i artesanals (melmelades, cremes, compotes, patés...) que elaboren al seu obrador situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat i que comercialitzen sota la marca “es im-perfect®”. A la vegada, l’obrador genera oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, principalment d’aquest barri i municipi.

 

Els espigolaments es duen a terme amb la participació de persones voluntàries, seguint un protocol marcat per la organització. Aquesta activitat permet:

- Visibilitzar la tasca del sector primari i apropar la ciutadania a la realitat del camp.

- Sensibilitzar sobre el valor dels aliments i reforçar la cultura de l’aprofitament alimentari.

- Reduir el malbaratament alimentari en origen i l’impacte ambiental associat.

- Facilitar l’accés de productes frescos i saludables a persones en situació de risc d’exclusió social.

Tasca i dedicació de la persona voluntària

Participar en les espigolades, dinamitzades per responsables de l’entitat, de manera puntual o regular. Les espigolades s’anuncien a les xarxes socials de l’organització i mitjançant un correu electrònic a les persones adherides a la seva bossa de voluntariat. Habitualment tenen lloc en horari de matins i entre setmana. La major part dels espigolaments es duen a terme a la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

A qui s’adreça?

Qualsevol persona a partir de 16 anys interessada en els objectius que persegueix l’entitat i que vulgui formar part de les accions que du a terme.

Entitat organitzadora

Fundació Espigoladors

Com s’hi pot accedir?

Si hi teniu interès, podeu posar-vos-hi en contacte escrivint al correu electrònic voluntariat@espigoladors.com o apuntar-vos a la bossa de voluntariat a través del formulari que trobareu aquí.

També podeu posar-vos en contacte amb el Punt de Voluntariat, a través del correu electrònic voluntariat@elprat.cat, del telèfon 93 379 00 50 (extensió 5600) o presencialment a l’equipament Cases d’en Puig.

Altres propostes per fer voluntariat

LA BRÚIXOLA

Vine a Càritas a ajudar a adolescents i joves que estan cursant la ESO.

Voluntariat a La Botiga del Prat

Projecte de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat.

Equinoteràpia

Ajudeu les persones amb discapacitat a créixer a través del vincle amb els cavalls.

Fes voluntariat al projecte Marhaba

Col·labora en l'educació de joves adolescents amb Saó Prat.