Accions

INTRODUCCIÓ

El programa Caràcter esportiu es centra en l'edició 2022/2023 en els equips i esportistes participants en les competicions locals dels Jocs Esportius Escolars de Futbol i de Bàsquet. En conseqüència, l’aplicació de Caràcter Esportiu afectarà a les AMPA/AFA i clubs/entitats participants amb una inscripció de 750 esportistes.

Les accions aniran dirigides als diferents col·lectius que intervenen en el desenvolupament de la competició: famílies, tècnics de les activitats, cos arbitral i esportistes. 

 

ACCIONS TEMPORADA 2022/2023

Les accions a desenvolupar en cada un dels col·lectius són:

FAMÍLIES

Acció informativa a les famílies.

Amb l’objectiu d’aconseguir una àmplia base de dades a qui fer arribar la informació del programa, es crearà un Concurs per guanyar un abonament familiar a un centre esportiu municipal.

Concurs:      

Enquesta web sobre valors i actituds a l’esport, que impliqui l’acceptació de l’enviament d’informació vinculada amb el programa Caràcter Esportiu (amb correu electrònic i/o xarxes).

Dirigit a qualsevol persona que vulgui participar. Al fer la difusió entre AFAs i equips, bàsicament serà públic vinculat amb l’activitat.

  • De l’11 de novembre al 2 de desembre:  període de presentació de respostes de l'enquesta.
  • 5 de desembre: el guanyador del sorteig és Federico Herrera Samson de l'Escola del Parc.

 

ÀRBITRES

Acció formativa als equips arbitrals que participen en les competicions de JJEE de Futbol Sala i Bàsquet locals.

La formació te l’objectiu de fomentar el programa en tots els partits de la temporada, s’aprofitarà la formació tècnica inicial dels equips arbitrals per introduir els criteris bàsics per a la promoció dels valors en les competicions.

 

TÈCNICS

Acció formativa als equips tècnics que treballen com a entrenadors/formadors dels equips participants en les competicions de JJEE de Futbol Sala i Bàsquet locals.

La formació te l’objectiu de fomentar el programa en tots els entrenaments de la temporada, es realitzarà una formació tècnica específica per introduir els criteris bàsics per a la promoció dels valors.

 

ESPORTISTES

Dinamització en les jornades de competició per a la promoció dels valors i competències emocionals en els partits.

Les visites es distribuiran en les jornades de competició de futbol i en les de 3x3 de bàsquet.

De gener a maig: en totes les jornades de competició (16), aleatòriament s’enviarà una persona dinamitzadora a una escola que, a l’inici i finalització de cada partit, donarà una breu xerrada als jugadors participants.

A l’inici del partit es donaran indicacions bàsiques de com aplicar els principals valors en l’encontre a disputar. A la finalització es promourà l’agraïment a companys i adversaris per participar, així com un passadís.

Durant el partit, la persona dinamitzadora, anirà informant a les famílies de la campanya i facilitarà fulletons de “Grades amb Caràcter Esportiu”.

Tallers de valors en actes per col·lectius de jocs escolars de bàsquet i futbol sala 

  • Bàsquet i valors en jornada bàsquet 3x3
  • Taller futbol i valors en festa de l'activitat física i la salut
  • Tallers esport i valors a la cloenda de jocs esportius escolars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El programa Caràcter Esportiu es va iniciar  l’any 2017, i des de llavors s’ha treballat amb els diferents col·lectius del teixit esportiu del Prat de Llobregat:

Temporada 2017/18: Futbol

Entitats: AE Prat, CFB Terlenka i Atlètic Prat Delta Club​

8 equips amb 155 esportistes

Temporada 2018/19: Bàsquet, Voleibol, Club Triatló 1994 i Pratenc AA

                             Entitats: CB Prat, C. Voleibol Prat, Club Triatló 1994 i Pratenc AA

                             7 equips/grups d’activitat, 95 esportistes

En les dos temporades anteriors el programa Caràcter Esportiu es desplega amb 4 tipus d’accions durant la temporada, en la que participen els diferents agents del entorn esportiu local: esportistes, famílies, tècnics i directius.

caracter_esportiu_sessió1.jpg

L'avaluació inicial i la definició de valors, consisteix en escollir els valors a treballar i expressar durant el desenvolupament del programa. Aquest moment del programa es concreta en un taller col·lectiu, on es definirà un primer valor, i una tria de fortaleses de cada esportista amb l'objectiu d'escollir el segon valor de treball.

caracter_esportiu_terlenka_b3.jpeg

Les Sessions consten de 5 jornades de 30 minuts al terreny de joc on els esportistes  expressaran els valors escollits  durant la seva pràctica esportiva en relació a ells mateixos, els seus companys d’equip i als esportistes d’equips contraris.

caracter_esportiu_cloenda.jpg

La Jornada de cloenda és una activitat de recollida on es pugui donar sentit a tot el que s’ha treballat en les sessions i desenvolupar les competències emocionals i els valors en un entorn diferent des de una perspectiva lúdica.

Caracter_esportiu_terlenka_b.jpeg

La Formació per entrenadors consta de 2 jornades de 2 hores que faciliten recursos als tècnics de les entitats participants per a desenvolupar els entrenaments.