La Tafanera del Ribera

La Tafanera del Ribera és un projecte de suport a la creació i foment de les arts visuals. També és un espai d'exposició a través del qual donar conèixer les línies de programació del centre i de les entitats que conviuen a l'equipament, promovent la interacció del veïnat, entitats i les pràctiques artístiques i culturals que s'hi presenten.

Aquest espai acull projectes expositius treballats de manera compartida amb creadores, entitats i grups del territori i de la ciutat, així com activitats complementàries, relacionades amb les creacions que s’hi exposen, fent èmfasi en experimentar i apropar els processos de creació artística a la ciutadania. També es fa suport, amb  l'acompanyament d'Unzip, el programa d'arts visuals de la ciutat, a propostes de creadors i creadores locals.

Què es cou aquí dins?

"Teixit En Femení" va ser una mostra de les creacions dutes a terme als tallers, propostes i trobades en el marc del cicle En Femení. Una exposició on es mostraven les pancartes col·laboratives creades el 2022 i 2023 pel 25N (el Dia per l’Eliminació de la Violència envers les dones), les creacions de la trobada del 2024 per a generar elements per a portar a la manifestació del 8M (Dia Internacional de les Dones) i també allò que es va generar en alguns cursos de l’Oferta Formativa de tardor del 2023 i de la primavera del 2024. Dins de la pròpia exposició, comptàvem amb un espai per intervenir fotografies històriques rellevants, i amb imatges de l’exposició itinerant “Miralls” del projecte SEXus.

La “Desfilada Reciclada” es va celebrar el 9 de juny de 2023 a la plaça Sant Jordi, on es van mostrar peces de roba i complements confeccionats amb materials reciclats. Aquesta proposta va ser una iniciativa del Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa en col·laboració amb el grup d'Acció Social 'A tota màquina' i la Fundació Rubricatus, per fomentar i posar en valor el reciclatge tèxtil i la sostenibilitat en les pràctiques artesanals, objectius que tenim presents al llarg de l'any en les propostes i activitats vinculades al projecte d'Arts Visuals del Centre Cívic. En l'exposició es van mostrar els outfits creats per diferents practicants dels grups de manualitats del centre cívic i que van formar part de la desfilada, explicant la història que hi havia al darrera de cada peça. 

Del 17 de juny al 25 de juliol de 2023 La Tafanera va acollir l'exposició del Klub Infantil Tecnològic (KIT). Aquesta exposició explicava què és el KIT  i mostrava alguns dels projectes que es van crear en les diferents propostes del Klub durant el primer trimestre del 2023. Va ser un espai per apropar a les famílies a l'activitat essencial del Klub Infantil Tecnològic: experimentar amb la tecnologia, la cultura digital i l’educació STEAM (acrònim anglès que engloba les disciplines educatives: Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).

"Fet a mà, fet al Ribera" va ser una exposició col·lectiva que donava continuïtat a "Fet a mà, fet a casa", presentada al març i abril de 2021 a La Tafanera del Ribera. Aquesta exposició mostrava els treballs artesanals que el veïnat va fer durant els mesos de confinament. La mostra "Fet a mà, fet al Ribera" va recollir el retorn al centre cívic dels grups que participen de l'espai Fet a mà, i dels espais d'aprenentatge d'arts visuals del Ribera.

En aquesta mostra, vam trobar les creacions d'entitats i grups vinculats a l'equipament i de les persones que participen dels espais de pràctica que van sorgint a partir dels cursos i tallers que s'ofereixen al Ribera. 

Han participat en l'exposició: la Ángela, l'Àngels, l’Araceli, l'Azucena, la Carme, la Carmen, la Catalina, la Cristina, la Dolores, l'Eugenia, l'Ignasi, la Isabel, la Lola, la Manuela, la Mari Carmen, la Maribel, la Merche, la Mireia, la Paquita, la Pilar, la Rocío, la Rosa, la Toñi, l'AFA Ramon Llull, el grup “Al Prat no estic sol/a” i les Romi Sastipen, perquè sense les seves obres, aquesta exposició no hauria estat possible.

‘Diverses: art i feminismes’ és una exposició fruit de diferents processos artístics, realitzats durant els mesos de febrer i març, que proposaven a la ciutadania, entitats i grups que han participat reflexionar sobre feminismes i fer-ho a través de les arts visuals. Durant dos mesos, La Tafanera ha estat un espai de creació per reflexionar de la mà de les artistes Karen Rosentrenter, la Marta Mouns i Ainize Ruido.

Així, La Tafanera s'ha obert a la ciutadania un cop més i seguint amb aquest esperit de construcció conjunta de l'espai expositiu, per continuar compartint i intercanviant reflexions sobre feminismes diversos, i fer-ho utilitzant les arts visuals.

Serigrafia
Els dies 10 i 17 de febrer, a les Tardes Jove del Ribera, es va dur a terme "Les barreres del feminisme", amb l'Ainize Ruido. En aquestes sessions, els i les joves van pensar sobre el feminisme interseccional*. A la primera sessió, van fer collages a partir d'imatges i retalls impresos, creant així nous significats.
Els collages van passar a pantalles de serigrafia que van servir per estampar sobre paper i tela els missatges de les assistents a les sessions. La serigrafia té molt a dir en el món de l'activisme artístic, és una tècnica que sempre ha tingut molt protagonisme als moviments socials pel seu potencial per la repetició en còpia i que ajuda a apropar l'art a tot el públic, fora de l'esfera convencional. En ser una tècnica artesanal, les còpies no sempre són les mateixes i és que sempre participen molts factors en l'estampació.

Art tèxtil
Les obres tèxtils d’aquest espai neixen del taller celebrat a la Tafanera al febrer “Memoria de ser mujer”. Aquest va consistir en quatre trobades facilitades per la dinamitzadora tèxtil Karen Rosentrenter, on cada sessió es va iniciar envers un tema vinculat al món tèxtil i als drets de les dones.
Totes les participants van fer el seu propi llibre tèxtil, un viatge per cada una d’elles a través de l’agulla, on importava el contingut per sobre de la forma.
Un altre projecte van ser les postals tèxtils des d'una mirada feminista, amb missatges que feien referència a discussions històriques plantejades durant les sessions i amb l'experiència de conèixer-se entre elles.
Finalment, entre totes van fer una conversa sobre les vinculacions amb els feminismes i l’art tèxtil. D’aquesta conversa van sorgir conceptes que la dinamitzadora tèxtil va transformar en un manifest, que podeu llegir aquí.

Estergit
Dins l’espai expositiu podeu veure diverses obres fetes en la seva majoria amb tela i pintura, aquestes han estat creades a les dues sessions de “Mi mente és un campo de batalla”, trobades dinamitzades per l’artista Marta Mouns. 
En les dues sessions es va parlar del paper de la dona en el món de l’art i de com les paraules han acostumat a formar part de les creacions d’artistes feministes contemporànies. 
Aquestes obres tenen un contingut individual, però que parlen de com cadascuna viu el feminisme. Amb el seu contingut i la seva ubicació, busquen activar-nos i fer-nos reflexionar. 

Maleta pedagògica
Les obres que componen aquesta maleta pedagògica han estat creades per l’espai grupal “l’art de cuidar”. Es tracta d’un taller que s’ha dissenyat entre l’Escola d’Arts Visuals del Prat i el Servei d’Acció Social. Aquest grup es va formar de dones que es dediquen a la cura dels seus fills/es i familiars i que van treballar d’una forma artística “Què és per nosaltres tenir cura de la resta i què necessitem per cuidar”.
El producte d’aquestes trobades, va ser una maleta pedagògica plena de les veus de  cadascuna de les dones que ha participat, de multiculturalitat, de saviesa, d’experiències bones i no tan bones.

 

*La interseccionalitat és un terme encunyat per Kimberlé Williams Crenshaw el 1989. Qui va fer visible que, en moltes situacions d'injustícia social, el racisme i el sexisme sovint se superposaven, creant múltiples nivells d'injustícia social. Aquest terme mostra que crear la categoria "dona", tenint en compte només a dones hegemòniques de classe mitjana, oculta les dones de diferent raça, classe social o identitat sexual.

Del 15 de març al 30 d'abril

El DIY (fes-ho tu mateixa) i les manualitats han estat activitats reconfortants durant la pandèmia per a moltes persones de la comunitat del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa. El confinament va potenciar en molts casos la faceta creativa a la qual, normalment, no es podia dedicar tot el temps que ens agradaria. 

Fet a mà, fet a casa” mostra les creacions de veïnes del Prat que han trobat en les manualitats el seu espai de motivació i de creativitat durant aquest any de pandèmia. Aquesta exposició col·lectiva pretén mostrar a través de les històries individuals de les participants, un relat comú on es dóna valor als moments quotidians.

Podeu veure l'exposició en format virtual a l'enllaç.

Han participat en l'exposició: l'Alejandra Pereira, la Carmen Fabró, la Carmen Rodríguez, la Consol Bas, la Cristina Rentero, la Dovi Fernández, l’Esther Viladecàs, l’Evelyn Mundo, en Jordi Salas, la Maite Gómez, la Merche Rodríguez, la Nuria Hernández, la Paqui Ramos i la Vianka Amezquita.

Exposició interactiva "Bombo al Circ": Passin i vegin!

Media Root

Del 21 de maig al 16 de juliol

Des del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa entenem el circ com una manifestació artística, alhora que una eina per la transformació social i un mitjà per treballar valors com el respecte, la cooperació i l'autosuperació. ‘Bombo al circ’ ha estat i és la suma d'experiències, sabers i coneixements que hem compartit amb les alumnes que han assistit als cursos i tallers, amb les famílies que han gaudit dels espectacles i activitats, i de totes les professionals del món del circ que han omplert els escenaris i les places del barri amb de màgia, acrobàcies i riures.

La posada en marxa del projecte de circ va ser de cocció lenta i va ser impulsat pel Servei Cultura i Joventut de l'Ajuntament del Prat, amb la participació de la companyia "El Negro y el Flaco", que després va continuar amb l'associació Kanaya Circ i la Camille Grob. Aquesta cronologia comença el 2014, l'any a partir del qual es consoliden les bases del projecte, un projecte que aposta per l'aprenentatge, la pràctica, l'experimentació i el gaudi d'aquesta art escènica.

Quins reptes trobareu a l'exposició interactiva Bombo al Circ?