Valle Alcaide, voluntària en primera persona del Prat, 2017

Valle Alcaide Cárdenas

La Valle Alcaide té 33 anys i està estudiant per ser educadora social. Creu que un canvi cap a una societat més justa i solidaria és possible. Prova d’això és que ha participat en la creació del Banc del Temps del Prat i col·laborat amb el programa Calor i Cafè de l’SPAI i la Recollida d’aliments.

Tasques desenvolupades

En el projecte Calor i cafè, la meva funció principal era ajudar als educadors i educadores socials amb les seves tasques d’acollida a persones amb diferents addiccions. Principalment, rebíem als usuaris i usuàries i els hi proporcionàvem tot allò que necessitaven. Uns venien simplement a resguardar-se del fred i a menjar alguna cosa calenta. Altres venien a dutxar-se, a rentar la roba o a vegades simplement a mantenir una conversa.

Nosaltres els hi preparàvem el menjar (entrepans, cafès, sucs), els donàvem sabó per utilitzar a les dutxes o també els ensenyàvem a posar les rentadores. Alhora que intentàvem crear un clima de confiança per tal que poguessin sentir-se recolzats en la seva problemàtica.

D’altra banda, les meves tasques al Banc del Temps van ser molt variades ja que va ser un projecte de nova creació aquí al Prat i amb altres 8 o 9 persones voluntàries el vam haver de crear des de zero.

Al principi el meu treball es centrava en establir les bases del projecte. Definir com l’enfocaríem, com anàvem a treballar, quines eren les fites que ens proposàvem o com el duríem a terme. Era una fase de programació del projecte.

Posteriorment, un cop en marxa, em vaig encarregar, juntament amb la resta de companys i companyes, de fer la recepció inicial de les persones voluntàries. Era com una petita entrevista i pressa de contacte. Allà els explicava el projecte, recollia les activitats que volien posar al servei de les altres persones usuàries, les hi ensenyava a publicar el seu anunci i tramitava les inscripcions. A més a més, organitzava i concretava amb els meus companys i companyes activitats grupals amb les persones voluntàries, com per exemple taller de reflexologia podal, taller de manualitats infantils i iniciació al ball, entre d’altres

Una experiència positiva

Jo em quedo amb l’evolució de les persones que passen per l’SPAI. És un canvi total ja que quan arriben estan en un estat d’ànim molt baix i a mesura que passa el temps veus que gràcies al seu esforç estan sortint dels diferents problemes que els hi afecten. És molt gratificant veure que amb una mica d’ajuda poden canviar la seva situació i optar a tenir una vida millor.

A més a més, quan un cop han acabat el seu programa de rehabilitació i te’ls trobes pel carrer i t’expliquen la seva nova vida ets sents realment satisfeta i contenta d’ajudar als altres.

Recomanaries aquesta experiència? Per què?

Sí, i tant! Tothom té alguna capacitat que pot emprar per ajudar als altres. Ja sigui en un àmbit o en un altre, tots i totes podem posar el nostre granet de sorra per millorar el nostre entorn. A més a més, l’experiència és molt enriquidora ja que comparteixes el teu temps amb gent que ho necessita i que està molt agraïda pel treball que duus a terme.

Quins consells donaries a una persona que vol començar a realitzar un voluntariat?

Per experiència pròpia, el primer consell que donaria a qualsevol persona seria que vingués a Cases d’en Puig a rebre una mica d’assessorament. Aquí el podran informar adequadament de quins són el projectes que estan en actiu i quins són els que més encaixen amb les seves habilitats i amb el seu perfil.

Una altra cosa que els diria és venir amb ganes. Crec que és vital posar el cor en tot allò que facis i més en un tema tan important com és realitzar un voluntariat. Per últim, i també molt important, seria el compromís ja que no es pot deixar penjada a gent que compta amb tu per superar les seves dificultats.

El voluntariat en una paraula

Cor

 

 - L’entrevista es va realitzar el dilluns 4 de desembre de 2017, al Punt del Voluntariat. -

Altres informacions d'interès

Animals de companyia

L'Ajuntament fomenta la tinença responsable dels animals i promou el respecte pels seus...

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.