Voluntaria del Prat en primera persona 2017

Sílvia Segarra Talán

La Sílvia Segarra va començar a participar al projecte de voluntariat de les parelles lingüístiques del programa municipal de Nova Ciutadania i Immigració  l’any 2016. Ha compartit experiències amb dues parelles lingüístiques i un cop acabi la seva recent baixa maternal tornarà a enrolar-se, de nou, al projecte.

Tasques desenvolupades

El funcionament és senzill i consisteix en compartir una hora setmanal amb la teva parella lingüística per parlar sobre coses quotidianes. L’objectiu és practicar la parla del castellà en un ambient relaxat per tal que l’altra persona agafi un ritme de conversa adequat i que el pugui posar en pràctica durant el seu dia a dia.

Normalment, les persones nouvingudes es mouen en àmbits familiars i amb amistats de la seva nacionalitat i per tant és més difícil per a elles aprendre el castellà.  Compartir aquesta hora setmanal de conversa les ajuda a integrar-se i a sentir-se més còmodes a l’hora d’interactuar en la societat.

Per mi el voluntariat significa

Tenia la necessitat de fer un voluntariat social. Volia aportar el meu granet de sorra pel bé comú i ajudar a aquelles persones que tenen una mancança important per desenvolupar la seva vida. I ho he fet amb un gest simple com prendre un cafè i xerrar de coses quotidianes amb algú.

Personalment, també m’he sentit reconfortada ja que amb les persones que he compartit aquesta experiència han valorat i reconegut el meu esforç per compartir el meu temps amb elles intentant ajudar-les

Una experiència positiva

El més bo d’aquest voluntariat és que les coordinadores busquen parelles lingüístiques que siguin afins i que tinguin punts en comú. Amb la meva primera parella vaig connectar molt ja que teníem caràcters similars.

Tant és així que quan vam acabar de realitzar les nostres quedades setmanals, em va convidar a passar un dies de vacances al seu país, Algèria. Encara no he pogut anar, però de ben segur que en un futur no gaire llunyà aniré a conèixer el seu país.

Recomanaries aquesta experiència?

La recomanaria a tothom perquè fins que no ho proves no saps el que guanyes com a persona: ajudes a les comunitat, noves experiències, noves amistats, etc. És fer un bé que no costa res, però que realment té un gran valor per un mateix i per als altres.

Quin consells donaries a algú que vol començar un voluntariat?

El meu consell és que adreçar-se a les Cases d’en Puig i faci el curs d’introducció al voluntariat. Són dues o tres hores, però allà li explicaran tota la dimensió del que significa fer un voluntariat. Li explicaran tots el projectes actius a la ciutat i als àmbits al qual pertanyen (educació, cultura, mediambiental, etc.). Un cop amb tota la informació cadascú sabrà on pot encaixar més i on realment pot aportar més.

A més a més, en aquestes reunions es coneix a d’altres persones voluntàries cosa que és molt agradable ja que es contagien la motivació i la il·lusió els uns als altres.

Penses fer algun altre voluntariat?

Ara mateix m’estic recuperant després de tenir el meu primer fill, però quan torni a la normalitat m’agradaria repetir amb les parelles lingüístiques en castellà. M’agradaria fer-les també en català, però entenc que ara per ara és més necessari per a la gent nouvinguda aprendre el castellà.

En un futur també m’agradaria participar en el LECXIT, per ajudar als nens i nenes a millorar la seva lectura. És un projecte molt interessant i crec que ajudar als infants en allò tan bàsic com llegir pot ser molt interessant. 

El voluntariat en una paraula

Solidaritat

 

- L’entrevista es va realitzar el divendres 20 d’octubre de 2017, al Punt del Voluntariat -

 

Altres informacions d'interès

Animals de companyia

L'Ajuntament fomenta la tinença responsable dels animals i promou el respecte pels seus...

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.