Montserrat Ramos Rueda

La Montserrat Ramos Rueda té 56 anys, està jubilada i porta sis anys de voluntària al C.P.S. Francesc Palau i ara dos mesos a l'Institut Escola del Prat.

Tasques realitzades

El Centre de Promoció Social Francesc Palau és una  associació privada sense ànim de lucre on s’atenen persones de diferents edats i situacions. Es prioritza la promoció de la dona i l'atenció d'aquelles persones amb major risc d'exclusió social.

La Montserrat hi imparteix una formació d'alfabetització en llengua castellana: a Francesc Palau hi vaig dues vegades a la setmana, els dilluns a fer el curs d'Activa la ment; i els dijous els hi faig classes de castellà a persones adultes immigrades. Vam comneçar primer amb alfabetització i en aquests moments ja hem avançat molt de nivell. 

L’Institut Escola es troba al barri de Sant Cosme, a l’extrem més proper a l’aeroport. La pràctica totalitat dels alumnes, uns dos-cents, viuen als voltants, la majoria a escassos metres de l’edifici escolar. Les famílies que duen els seus fills i les seves filles al centre estan fortament identificades amb el centre. Es tracta d’una relació sustentada en un gran coneixement de les famílies i dels alumnes per part del professorat i en una gran confiança, encara que puntualment fràgil en moments concrets, de les famílies en relació al professorat.

Dins del projecte de voluntariat de l'Institut escola del Prat  la Montserrat ha ajudat a impulsar un curs d'alfabetització per a gent gran del barri: són dos dies a la setmana i els hi faltava algú pel dimecres al matí, i com que tenia ganes i l'agenda lliure, vaig començar. I molt contenta! 

Una experiència positiva

He après molt, em donen més del que els hi dono. Fer el voluntariat, a més, és com una espècie de teràpia, jo arribo i si hi ha alguna persona que no està bé pel que sigui entre totes ens ajudem. Quan hi ha algun problema, es comparteix, altra gent et pot ajudar a tu també, no només estàs allà per donar una classe, doncs sol passar moltes vegades que comencem més tard perquè algú comparteix un problema, però després se'n torna cap a casa molt millor, hem treballat el problema entre totes. No només activem la ment o aprenem castellà... què és el que fa això? Doncs ensenyar-me a mi la primera, i crear vincles i cohesió entre totes.

Recomanaries aquesta experiència?

Molt, molt... La meva vida ha canviat, i al mateix temps ha canviat la vida del meu voltant. Canvi de vida total! Igual que el voluntariat a mi m'ha anat bé, també li ha anat molt bé a la meva família. Pel simple fet de que jo estic més contenta ells també estan més contents. Li recomanaria fer voluntariat a tothom!

Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?

Primer que tingui temps per a ella mateixa, perquè si noel té no podrà fer un voluntariat. Després buscar el temps que té per a oferir als demés i per últim, buscar què és el que més li agrada. jo crec que aquestes són les tres coses bàsiques a plantejar-te abans de fer un voluntariat. 

El voluntariat en una paraula

Amor, pau, serenitat, ajuda

 

  • Entrevista realitzada el 23 de gener al Punt de Voluntariat

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.