José Manuel Rodríguez

En José Manuel Rodríguez té 37 anys i treballa d’auxiliar d’infermeria a l’Hospital de Bellvitge. Des de ja fa cinc anys forma part del voluntariat que participa en els projectes de VBellesa activa i Serveis Preventius de la Creu Roja del Prat.

Tasques realitzades

El programa VBellesa Activa, que comprèn intervencions individualitzades, grupals i entre institucions en els àmbits comunitari i domiciliari, consisteix en el desenvolupament d’un conjunt d’activitats interrelacionades i destinades a millorar l’envelliment de les persones des de la promoció de l’envelliment actiu fins a l’atenció de la dependència.

Una de les meves tasques, i que segueixo fent, és la de visitar als usuaris que venien derivats de Serveis Socials, o bé usuaris que venien nous a la Creu Roja. Jo el que feia era visitar-los a casa seva i els hi feia una petita entrevista, una valoració per a detectar les necessitats; ells m’explicaven la seva situació i la seva història, i la veritat és que eren moments emocionalment molt intensos. L’acompanyament emocional és la part més potent d’aquest voluntariat, ja que les necessitats materials són fàcils de cobrir, però les emocionals costa molt més.

Una experiència positiva

El que més m’ha ajudat el voluntariat és a trobar el propòsit o visió de la meva vida. Tots i totes venim aquí a fer alguna cosa, i has de trobar el teu camí. Jo vaig estar treballant molts anys en el comerç, interactuant amb persones, però quan vaig descobrir el voluntariat amb la Creu Roja i m’hi vaig posar de ple, és quan realment vaig descobrir la meva vocació.

Recomanaries aquesta experiència?

Primer li recomanaria fer voluntariat a tothom! Però m’agradaria enfocar-me més cap als joves, perquè estan en aquell moment en que encara no tens molt clar cap a on vols anar. Jo els hi recomano que facin voluntariat, perquè potser troben el seu camí a seguir, i perquè a més a més, s’enduran una grata sorpresa del que rebran! Tu vas a ajudar, a donar el teu temps, els teus coneixements, però és que després reps afecte, reps amor, formació i experiència per al dia a dia.

Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?

Vine amb la ment oberta, vine amb expectatives del millor. Perquè aprendràs, rebràs i et tractaran súper bé! Inclús trobaràs el teu propi camí en aquest procés.

El voluntariat en una paraula

Amor-incondicional

 

  • Entrevista realitzada el 7 d’agost al Punt de Voluntariat

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.