José Manuel Barrientos

El José Manuel es va jubilar als 57 anys després de treballar durant tota la vida a la mateixa empresa. Per recomanació de la seva germana, que feia d'educadora a la Cooperativa Obrera de la Vivenda, es va introduir en l'acció voluntària donant classes de lectoescriptura a persones grans. Durant aquest any 2020, el José Manuel, no ha pogut portar a terme la seva tasca, atesa la situació de pandèmia que estem vivint, i reconeix que ja té moltes ganes de tornar a començar, continuar amb les seves classes i poder veure als seus i les seves alumnes.

Tasques realitzades

El José Manuel es va introduir en el món del voluntariat gràcies a la seva germana, i des de llavors no ha deixat d'anar a la Cooperativa Obrera de la Vivenda per donar les classes de lectura i escriptura a les seves i els seus alumnes. 

Durant tots aquests anys, el José Manuel, es prepara les sessions a casa seva intentant compartir tots els seus coneixements amb l'objectiu que les persones grans que participen de les seves classes puguin aprendre a llegir i escriure. "Tinc persones de 75 anys i inclús han vingut amb 80 anys. La veritat és que és una satisfacció veure com les persones grans que venen a les meves classes posen tant d'interès en aprendre i tenen tantes ganes." 

El José Manuel ens comenta que no té una metodologia específica alhora de realitzar les seves sessions, tanmateix, és molt conscient que dins del grup es troba amb persones amb perfils molt diversos, històries de vides, i amb ritmes d'aprenentatge molt diferents. És per aquest motiu, que adapta cadascun dels continguts en funció de la persona. 

Actualment, tot i que no pot continuar amb les seves classes, manté el contacte amb les seus i les seves alumnes i  els anima a que continuïn llegint i escrivint des de casa. Creu que és important mantenir aquesta rutina per a que les persones grans segueixin actives.

Recomanaries aquesta experiència?

Si, si i si recomanaria aquesta experiència a tothom. Crec que és bo per a les persones que ho reben i també per a nosaltres, els que ho fem.

El voluntariat en una paraula

Per a mi, la paraula que ho defineix és necessari. Tant és necessari per a les persones que ho reben com per les persones que ho realitzen.

 

  • Entrevista realitzada el 23 de novembre de 2020 al Punt del Voluntariat

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.

LECXIT- Lectura per l’èxit educatiu

Implica’t en la millora de la comprensió lectora de l’alumnat de primària.

Àvies Mentores

T'agradaria acompanyar mares joves o embarassades en el seu procés de creixement? Pots...

Programa Calor i Cafè i Pis d’Evolució Personal

Acompanyeu persones amb problemes d’addiccions en la seva recuperació quotidiana.