Fina Terol Gozalvo

La Fina Terol Gozalvo té 69 anys, està jubilada,  i des de fa 7 anys és voluntària de la Creu Roja, i des de fa 6 anys és voluntària al Voluntariat per la Llengua.

Tasques realitzades

La Creu Roja del Prat de Llobregat treballa en diferents projectes que van des de la promoció del bons hàbits saludables, a l'acompanyament de gent gran amb necessitats i a co-gestionar el Punt Solidari, amb l''objectiu del projecte és vetllar perquè totes les famílies amb problemes econòmics severs del Prat puguin tenir un suport alimentari.

La Fina hi col·labora realitzant diferents tasques com a voluntària: el primer voluntariat amb la Creu roja va ser durant la campanya de joguines, a continuació em vaig dedicar a acompanyar a la gent gran que viu sola, o no té familiars, pues tant a Bellvitge, com a oncologia, al centre d’atenció primària,..., Normalment les persones de 80, o més anys, estan soles, són vídues, o no tenen família,..i necessiten voluntaris perquè els acompanyin.

Actualment, com ens comenta la Fina: no tinc mai res estipulat, sóc com una espècie de comodí. I a ella ja li està bé, doncs poder col·laborar en diferents projectes de la Creu Roja realitzant diferents tasques és el que li agrada fer.

Al començar el Voluntariat per la Llengua (VxL) es va haver de fer un calendari per poder compaginar els diferents voluntariats: hi anava, aleshores, dilluns a la Creu Roja, dimecres al Punt solidari... A l’entrar al VxL, vaig passar al dilluns el VxL i els dimecres un dia a la Creu Roja, un dia Punt Solidari, anava alternant. I al final hi anava 2 dies, un per la Creu Roja i un per el Punt Solidari, a més del VxL.

Des del Centre de Normalització Lingüística El Prat de Llobregat es va crear el projecte Voluntariat per la llengua (VxL), per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir-hi fluïdesa.

En aquest voluntariat, la Fina hi té dues parelles lingüístiques, la Carmen i l'Abdel. Com ella mateixa ens diu, després de tant de temps compartint temps i cultures: tan com amb l’Abdel, com amb la Carme, ara som amics. I és que aquest voluntariat propicia aquest tipus de relacions entre les persones, així ens ho explica la Fina: si, perquè al final arribes a estimar aquella persona. Jo vaig començar, com tots, amb una mica de... no por, però pendent de si tindríem feeling, perquè ara es diu feeling..., no? si connectarem o no connectarem... I realment, si, he connectat molt bé amb les meves parelles lingüístiques, tant, que ara anem al teatre, al cinema, a fer visites, a tot arreu!

Una experiència positiva

Quan vaig deixar de treballar i vaig arribar a casa, vaig pensar: fes un recés de 8 o 10 mesos i descansa de tants anys de feina. Passat aquest període vaig plantejar-me que jo sempre havia volgut ser voluntària! Ajudar a la gent, col·laborar..., i si, al cap de 10 mesos ja vaig engegar amb el voluntariat.

I aleshores la meva satisfacció personal és que jo aprenc molt de la gent i només amb un somriure d’aquella persona que tu acompanyes et compensa... vamos!, per les 5 o 6 hores que has estat amb ella. D'experiències positives n'he tingut moltes, per exemple, a la creu roja n’he tingut moltes de positives..., a més és que arriba un moment que per aquella persona sents, no només amistat, sents una espècie d’apreci. Totes les anècdotes que tinc són positives, sempre ajudant a la gent.

Recomanaries aquesta experiència?

Doncs si, jo recomanaria el voluntariat perquè penso que és una part del teu temps que dediques a unes altres persones que ho necessiten, però és que el que et donen elles, vamos, et compensa de sobra!

Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?

Doncs que no tingui por, que vagi amb tota la bona fe, i aleshores ja veuràs que quan et comuniques amb la gent, aprens moltes coses! Però sobretot anar oberta al que et plantegin, i veure que tu tens les possibilitats de fer-ho, i si no, no tinguis por, que ja t’ensenyaran. Jo he après moltes coses, tantes que podria fer casi un llibre.

El voluntariat en una paraula

Solidaritat i empatia

 

  • Entrevista realitzada el 20 de març al Punt de Voluntariat

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.