Fernando Asenjo

En Fernando Asenjo té 65 anys i es va jubilar recentement. Va pensar que volia omplir la seva vida ajudant o contribuïnt en la vida dels demés, i va decidir engegar el seu primer voluntariat amb les parelles lingüístiques en castellà, experiència que li permet relacionar-se amb noves persones i col·lectius. 

Tasques realitzades

El programa municipal Nova Ciutadania i Immigració (Departament de Ciutadania) amb la col·laboració de GATS desenvolupa una iniciativa d'intercanvi cultural adreçat a persones immigrades de parla no hispana, que per la seva situació personal o familiar no tenen prou oportunitats per poder practicar la llengua castellana i tenen poca relació amb persones que no siguin del seu país d'origen.

També s'adreça a aquelles persones que a través de la conversa i de la relació interpersonal volen conèixer la cultura d'origen de les persones immigrades al Prat.

Tinc com a parella lingüística a en Rachid, un jove del Marroc. Jo veig que ara té problemes amb els verbs, quin és el temps verbal adient... però bueno, la veritat és que entén el castellà molt bé, però li falta vocabulari a vegades, i jo tampoc li poso fàcil, ja li dic sempre que si no entén alguna paraula que em pregunti, i així ho fa.

Ens reunim un dia a la setmana, una hora, hora i pico, i parlem, ens expliquem coses de les nostres vides, ens fem preguntes, el que sigui... l'objectiu és que parli del que sigui, de qualsevol tema, de qualsevol cosa, però que parli, que practiqui. 

Una experiència positiva

És el meu primer voluntariat i estic molt content, en Rachid és una persona súper amable, és molt bona persona, bona gent com diuen al sud. Aquest voluntariat m'ha fet conèixer a una persona amb la que dóna gust tenir relació, no? Amb molts problemes que té, però molt optimista, i que probablement m'aporta més a mi que jo a ell.

Recomanaries aquesta experiència?

Bé, és una manera com moltes d'altres de col·laborar. En el meu cas em va arribar el dia de la jubilació, i és un canvi molt brusc, no? De tenir moltes obligacions a no tenir-ne, i dius: bueno,  d'un dia a un altre no m'he convertit en un invàlid! I et planteges fer alguna cosa com a manera d'ocupar el temps i el voluntariat, a més et permet ajudar als demés.

Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?

Que ho provi! Que ho provi, perquè probablement és més el que reb que el que dóna! 

El voluntariat en una paraula

Regalar temps

 

  • Entrevista realitzada el 26 d’octubre al Punt de Voluntariat

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.