LA REALITAT DESPRÉS DE LA FICCIÓ
Què passarà quan la IA pugui representar el món?
Cicle de pensament i tecnologia.
Coordinat per Jorge Carrión.
Fem un exercici de disseny de futurs. Com serà la nostra relació amb la informació, les dades, les lleis, el realisme, la realitat o la veritat quan les intel·ligències artificials generatives siguin capaces de representar fidelment qualsevol persona, situació, escena o fenomen? Com afectarà això l'art, el periodisme, la cultura, la pedagogia, el dret o la política?
Aquest cicle vol donar algunes respostes possibles a aquestes preguntes. Però potser no és un exercici de disseny de futurs, sinó de reflexió sobre una franja cada cop més ampla del present. Perquè les falsificacions profundes estan a l'ordre del dia; ja és possible fer documentals audiovisuals amb eines d'IA; i en aquests moments s'estan debatent en tots els òrgans de govern nacionals i internacionals la regulació necessària de les xarxes neuronals. Estudiant aquests aspectes actuals, potser podrem endevinar cap a on avancem. I, fins i tot, canviar la trajectòria.
Els algoritmes i l'automatització de la realitat, amb Jorge Carrión
Les IAs generatives són cada vegada més i més realistes. Ja poden generar fotografies, veus o vídeos que no es poden distingir dels documentals. Frank Pasquale ha parlat a Las nuevas leyes de la robótica (Galaxia Gutenberg) de "l'automatització del discurs públic", en relació amb els bots que opinen sistemàticament a les xarxes socials, omplint el món de desinformació. Aviat les falsificacions profundes i els vídeos hiperrealistes ompliran la realitat. Estem preparats per a una representació mimètica sistemàtica de tot i de tots? Com afectarà la nostra percepció i el nostre pensament?
Escoltem l'entrevista de Planeta Prat a Jorge Carrión aquí
Dimecres, 23 d'octubre a les 19 h. Sala d'actes del Cèntric Espai Cultural. Més informació aquí
Un problema teòric i pràctic: la IA i els drets d'autor, amb Clara Ruipérez de Azcárate
El canvi del segle XX al XXI suposa un canvi de paradigma en molts sentits. Amb Google, les xarxes socials i ara la IA generativa, la mutació del concepte de propietat intel.lectual és imparable. Hi reflexionarem amb la voluntat de definir línies d'intervenció en els àmbits de la creativitat, l'educació, la política o el dret, en el context de les plataformes de continguts i les noves indústries culturals.
Dimecres, 13 de novembre a les 19 h. Sala d'actes del Cèntric Espai Cultural. Més informació aquí
La IA ja pot fer documentals, amb Anna Giralt-Gris
Amb models de llenguatge multimodals com ara el de Runway, diversos creadors d'arreu del món ja estan assajant noves formes del discurs documental audiovisual, per exemple en el projecte "Open Docs". A partir d'ell, reflexionarem sobre com canviaran la ràdio, la televisió, el cinema i la resta de llenguatges amb la incorporació de les noves eines. I veurem exemples sorprenents, inquietants i interessants de noves propostes.
Dimecres, 4 de desembre a les 19 h. Sala d'actes del Cèntric Espai Cultural. Més informació aquí
Notícies
Veure totesdimarts, 1 octubre, 2024 - 10:00