El Festival de Poesia del Prat és un dels actes destacats de la programació estiuenca del Cèntric. Les primeres edicions del festival, que va néixer el 2005, es van celebrar íntegrament als jardins de la Torre Muntadas. Amb l'obertura del Cèntric, el desembre de 2010, el Festival de Poesia va passar a tenir lloc també a la plaça Porxada de l'equipament, on s’ubiquen la major part de les sessions.

El festival dona veu a la poesia local, acollint diferents formats a partir de la paraula poètica. A més, al llarg de la seva història, han passat pel festival una llarga llista de poetes de renom del panorama català, així com autors emergents.

El Festival de Poesia del Cèntric Espai Cultural ha aconseguit un gran èxit en la seva 17a edició, consolidant-se com una de les cites culturals més esperades de l'estiu al Prat. A través d'una variada programació, aquest esdeveniment ha posat de relleu la poesia com a protagonista indiscutible dels vespres estivals, oferint una experiència única al seu públic.

Durant les darreres setmanes, la plaça Porxada del Cèntric ha estat escenari d'encontres poètics inoblidables, que s'han dut a terme els dimarts a les 21 hores. La primera sessió va comptar amb la presència de tres figures destacades de la poesia catalana actual: Esteve Plantada, Gabriel Ventura i Míriam Cano. Amb el seu talent i interpretació magistral, aquests poetes van captivar l'audiència amb versos emocionants i profunds.

La segona sessió va donar veu als autors i autores pratencs o vinculats a la ciutat, com ara Cristina Díez, Irene Ruiz, Conxita Herrero i Toni Junyet. Aquesta aposta per donar suport als talents locals va enriquir l'esdeveniment amb creacions poètiques carregades d'emoció i originalitat.

Un dels moments àlgids de la 17a edició va ser la sessió del poetry slam, una forma d'expressió poètica escènica, que va tenir lloc amb la participació de Crisal Rodríguez, Iñaki C. Nazabal i Marta B. L'escenari es va omplir de vitalitat i força escènica, demostrant que aquest estil captiva cada cop a més públics.

La cloenda d'aquesta exitosa edició va arribar amb l'espectacle poètic-musical a càrrec del col·lectiu Las Hermanas del Desorden, una proposta original que va combinar elements teatrals, cabaret, rock i poesia. Aquesta memorable vetllada va tancar l'esdeveniment amb un toc d'innovació i creativitat.

Amb aquesta brillant conclusió, el Festival de Poesia del Cèntric Espai Cultural reafirma el seu paper com un espai imprescindible per a la difusió i promoció de la poesia, i promet seguir emocionant i inspirant els aficionats a la paraula escrita en futures edicions

Ja són 16 les edicions d’aquest festival que, un any més, ha omplert de versos els vespres de juliol de la ciutat. Han estat tres sessions en les quals s’ha pogut gaudir de la paraula poètica a través de diferents estils i formats.

Els poemes d’Anna Gas, Jaume Coll i Anna Gual van donar el tret de sortida a la primera jornada poètica. La pluja va fer que aquesta primera sessió, prevista als Jardins de Torre Muntadas, es traslladés a les golfes de l’edifici, on els assistents van gaudir d’aquestes tres destacades veus del panorama poètic actual.

El poetry slam va ser el protagonista de la segona sessió, celebrada a la plaça Porxada del Cèntric. Tres dels màxims representats d’aquesta nova forma d’expressió poètica, Salva Soler, Isa García i Pablowski, van fer vibrar al públic amb la seva vitalitat i força escènica, demostrant que el poetry slam cada cop captiva a més públics.

La cloenda del festival va arribar de la mà de l’espectacle Himnes de Fata Morgana, una proposta poètic-musical a càrrec de David Castillo i Xarim Aresté. Guitarra i veus es van fusionar en una vetllada on tots dos artistes van compartir la seva complicitat amb els assistents , i es va completar amb una cançó final entre Alfred García i Xarim Aresté tot posant el punt i final al Festival de poesia d’enguany.

La 15a edició del festival ha tingut una gran acollida, demostrant, per una banda, que la poesia es troba en esplèndid estat de forma, i per una altra, que el festival es manté com una de les propostes més consolidades de la programació cultural d’estiu de la ciutat.

El tret de sortida va estar un emotiu record a la figura del recentment desaparegut Joan Margarit. Estel Solé Josep Maria Rodríguez van regalar al públic assistent un recital que recorria la trajectòria vital del poeta a través d’alguns dels seus poemes més celebrats.

En un registre ben diferent, la segona sessió del festival s’ha apropat a una de les branques de la poesia que està tenint més impacte en els darrers anys, la poesia escènica o spoken wordAdriana BertranDani Orviz i Olza Olzeta, tres de les figures més destacades d’aquest corrent, van desplegat la seva pirotècnia poètica sobre l’escenari.

Les veus d'Enric Casasses i Teresa Colom -amb l'absència de Josep Pedrals per motius de salut- van prendre el relleu en la tercera sessió. A través dels seus versos, tots dos van fer gala de les seves particulars identitats poètiques. Uns jardins de Torre Muntadas plens de gom a gom per escoltar en directe dos dels poetes més consolidats del panorama actual.

L’espectacle Tinta i desordre, homenatge a la poesia ha posat el punt i final a l’edició del festival d'aquest 2021. El cantautor Pau Alabajos, la poeta Aina Torres i el violoncel·lista Edgar Casellas han signat aquesta proposta que amalgama rapsòdia, música en directe i videoprojeccions. Amb aquesta cloenda multidisciplinar el festival de poesia s’ha acomiadat fins el proper estiu. 

Enguany el festival torna a omplir-se de poetes i poetesses que van fer constar la multiplicitat abundant d’estils i registres poètics, i també de propostes i formats diferents. Tot plegat, amb la col·laboració del Teatre Kaddish.  Els protagonistes  indiscutibles d'aquets 4 vespres d’estiu al Prat van ser: Hassan Hafidi, Mariano Martínez i Jesús García, Míriam Cano, Corina Oproae i Míriam Reyes, Maria Antònia Massanet, Adrià Targa i Maria Sevilla i Ivette Nadal i Caïm Riba que presentafern en format duet poetic-musical  "Arbres, mars, desconcerts". 

En aquesta edició es van poder escoltar recitals tant de poetes del Prat com d’arreu del territori. Propostes innovadores i subversives i un tancament en forma d’espectacle  poeticomusical. Els protagonistes d'aquest Festival van ser: David Caño, Mireia Calafell i Bel Olid, Antonio Garcia i Pere Bou van presentar A Versos, Maria Cabrera i Irene Fontdevila van presentar Vladivostok

Algun dels noms dels creadors que ens van delectar amb la seva paraula van ser: Martí Sales i Núria Martínez Vernis van presentar Alcohols, Maria Sevilla, Guillem Gavaldà i Joana Romero, Heura Gaya, Meritxell Gené i Meritxell Cucurella van presentar AMOR. Arrels, branques i fulles

En aquesta novena edició vam poder gaudir d'una exhibició de Poetry Slam, la presentació d'un nou llibre de Radiacions, tres poetes de la revista Quimera i els recitals de Mireia Calafell, Jaume Pons i Lluís Calvo.

Vídeos

Un torneig de Slam per obrir el Festival de Poesia d’estiu