El Pota Blava
El Pota Blava és un dels productes emblemàtics de la nostra ciutat. La seva criança tradicional, a l’aire lliure i amb una alimentació regulada, fan que les propietats culinàries i el sabor de la seva carn siguin d’una qualitat elevada i reconeguda pel segell d’Indicació Geogràfica Protegida.
Història
La història ens recorda que al Prat va existir un tipus de gallina rústica, mediterrània, de molt bona qualitat, que a finals del segle XIX va ser seleccionada i millorada espontàniament pels pagesos i els primers avicultors de la zona. Amb el temps, aquesta selecció crítica va deixar fixades unes característiques que van definir la raça Prat, anomenada popularment Pota Blava.
El Pota Blava és una de les úniques races d’aus de corral que ha sobreviscut sense patir encreuaments amb altres estirps híbrides, i ha mantingut les seves característiques morfològiques fins avui. Aquesta persistència dels criadors en els mètodes tradicionals és, precisament, el que fa d’aquest pollastre un aliment tan especial.
Característiques del Pota Blava
Els galls i les gallines de la Raça Catalana del Prat presenten com a característica més identificativa la vistositat del seu plomatge: plomes d’un viu ros fosc que no arriba al rogenc, amb un to més pujat en el cas del gall, especialment a les plomes del coll i del dors, que són lluentes, com envernissades. La cua és d’un color verd fosc uniforme. També és molt característic el blau pissarra de les potes i dels dits, d’on prové el malnom pel qual són molt coneguts arreu. La cresta és d’un vermell viu, ben dentada, amb cinc o sis puntes. Destaquen també per la cara i les barballeres, el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenca i el bec fosc.
Criança
La cria del pollastre de raça Prat està perfectament regulada. Han de ser criats a l’aire lliure, en galliners que no poden superar els 8 animals per m2 i amb una alimentació natural, amb pinsos sense greixos d’origen animal, que continguin un 65 % de cereals com a mínim, sense factors de creixement ni antioxidants artificials.
Característiques gastronòmiques
La criança en l’àmbit natural fa que la carn fina i melosa del Pota Blava sigui un aliment de gran qualitat, que destaca per la intensitat del seu sabor, un gust persistent i una lleugera aroma a fruita seca. És una carn rica en proteïna i amb un contingut baix en greixos.
Receptes amb Pota Blava
Llepeu-vos els dits amb les receptes de Pota Blava
On comprar Pota Blava
Impulseu el comerç local: compreu Pota Blava!
El Prat, degusta'l
El Prat té una oferta gastronòmica variada i de qualitat, basada en el producte de...
Més experiències de km 0
El Parc Agrari
Una de les zones agrícoles més fèrtils i antigues de Catalunya.
Cicloturisme
Recorreu en bicicleta el delta del Llobregat i descobriu una gran diversitat de paisatges.
El Prat, degusta'l
El Prat té una oferta gastronòmica variada i de qualitat, basada en el producte de proximitat.
La Carxofa Prat
Descobriu la verdura més emblemàtica de la comarca.
Segells de qualitat