La imatge de la Festa Major: Núria Oreja

Cartell Imatge Festa Major 2022

La Núria Oreja, @n_o_c a les seves xarxes, és una artista visual pratenca centrada en la fotografia artística. Treballa principalment la modificació de la realitat per crear una nova realitat amb les seves imatges. 
La Núria ha realitzat diferents exposicions i intervencions artístiques a la ciutat, com l’exposició Tócatelas, intervenció artística per donar visibilitat a la lluita contra el càncer de mama, o el collage Sororitat creació d’una peça mural amb motiu 8M que representa el lligam estret que s’estableix entre les dones basat en la solidaritat, el compartiment d’experiències i interessos.

Ella mateixa ens explica la seva proposta per la imatge de Festa Major: 

“El cartell està inspirat en les mans de les nostres gegantes més representatives: l'Eulàlia, la Griselda i la Paulina, la vestimenta que elles porten és la similitud amb les mans del cartell. L'Eulàlia vesteix amb camisa blanca simbolitzant a una hostalera, la Griselda amb les seves mànigues verdes i el seu mantell vellutat d'una reina i finalment la Paulina amb les mitenes, típics de les pageses catalanes.

El dia que vaig rebre la trucada amb la proposta per a realitzar el cartell de la Festa Major vaig sentir una responsabilitat molt gran, però alhora un orgull i una felicitat enorme, es tracta de la meva ciutat natal i volia que en aquest treball, tant l’essència de la meva obra com l’esperit festiu de la ciutat, es trobessin en un punt comú. És en aquest moment que tot comença, les idees m’assalten, però sembla que res m’acabi de fer el pes.

Un dia, aprofitant que vaig sortir a fer un volt pel Fondo d'en Peixo, em vaig acostar a la Nau, a on tenen exposada bona part dels nostres gegants. Una vegada allà, vaig conèixer de ben a prop a la Paulina i a l'Eulàlia. Vaig passar una bona estona observant-les amb molt de detall i, sense deixar de pensar en elles, em vaig apropar a l'Ajuntament per a veure la resta dels nostres gegants. En acabar la visita ho vaig tenir clar, em va venir una frase: "aquest any les nostres gegantes se'n van de festa".

Treballant sobre aquesta idea vaig sentir que tot encaixava, ara quedava com representar-la en el cartell de la festa major i transmetre el concepte. Amb l'ajuda d'amigues/models vaig captar la simbologia de les robes de les gegantes amb els guants, ajuntant-les a les tres en una mateixa presa, imaginant-me-les ballant, prenent alguna copa, anant als correfocs, als concerts, al pregó... fent que se sentissin lliures i podent ser partícips actives en tots els esdeveniments de la festa major.

No volia representar a les gegantes com a part "decorativa" del cartell sinó com a subjectes, elles són el cartell, elles són les protagonistes, elles ens representen a totes.

Les gegantes aquest any, som totes!! Visca la Festa Major del Prat.

Ah! Un detall visual, la forma de les tres mans deixa entre veure una lletra "W" (Woman)."

Núria Oreja