La bassa

Aquesta activitat utilitza com a recurs didàctic principal els hàbitats dels diferents centres docents del Prat (INS Baldiri Guilera i INS Salvador Dalí). La visita a l’hàbitat permet observar, conèixer i agafar mostres dels diferents organismes.
Vectors del Currículum
- Aprenentatge Competencial
- Ciutadania democràtica i consciència global
Competències específiques
- Competències de l’àrea de coneixement del medi natural, social i cultural 5
- Competències de l’àrea de coneixement del medi natural, social i cultural 6
Objectius
- Conèixer els animals i les plantes dels estanys, un dels ecosistemes més singulars del delta del Llobregat, i els tipus de relacions que s'estableixen entre ells
- Fomentar el respecte vers el medi aquàtic en la recollida de mostres per a l’observació i experimentació
- Aprendre com funciona un ecosistema natural i els diferents elements que hi intervenen.
- Fomentar les conductes que permeten mantenir els espais naturals i utilitzar-los com a espai d’aprenentatge i lúdic.
-Analitzar les interaccions entre els diferents elements d’aquests espais
- Valorar Conèixer els hàbitats escolars i aprendre a respectar-los.
Activitats
Durant la sessió, primer s'identifiquen els diferents elements que integren la bassa i després es capturen i s'identifiquen organismes que es troben a l'aigua i se'n valora l'estat ecològic i la funció que hi fan.
Presentació de l’ecosistema de la bassa i investigació dels seus factors biòtics (flora i fauna) i abiòtics (característiques de l’aigua). Explicarem el funcionament de l’ecosistema i la importància dels espais renaturalitzats en l’ambient urbà, tot remarcant la importància de tenir-ne cura.
Te una durada d'un matí sencer
Materials de suport:
Salabrets, pinzells, safates, pots, lupes de mà, fitxes per identificar micro invertebrats aquàtics i de vegetació de ribera, termòmetre, bosses, lupes binoculars, plaques petri, mural bassa
Persones destinatàries
5è PrimàriaAlumnat de 5è de cicle superior de primària
Sabers
Cultura científica: Iniciació a l’activitat científica
-
Selecció de tècniques d’indagació (observacions, identificació i classificació, formulació de preguntes i prediccions, planificació i realització d’experiments i recerques, cerca de patrons, creació de models, cerca d’informació i de dades, experiments amb control de variables, comunicació dels resultats…) adequades a les necessitats de la investigació.
-
Utilització d’instruments i dispositius (analògics i digitals) apropiats per a l’observació i la mesura precises d’acord amb les necessitats de les diferents preguntes, problemes i investigacions.
Societats i territoris: Reptes del món actual
-
Anàlisi de la Terra com a sistema, relacionant els elements que la conformen, les interaccions entre aquests i els canvis que provoquen en la vida quotidiana i en l’entorn.
Observacions
La sessió es desenvolupa en un dels dos centre educatius de secundària que tenen bassa, en funció de la seva disponibilitat i de la proximitat al centre participant.
Aquesta activitat complementa l'activitat "Coneguem el Delta".