Fem ciència ciutadana ambiental!

Activitat per donar a conèixer projectes de ciència ciutadana sobre biodiversitat com a eina educativa: per exemple, el projecte #bioprat, que registra i identifica imatges de fauna i flora del nostre municipi dins el web MINKA; el projecte orenetes.cat, amb el qual es controla la població d'orenetes de cua blanca presents al nucli urbà, i nius.cat, que registra l'estat de l'ocupació de les caixes niu dels nostres parcs.
Vectors del Currículum
- Aprenentatge Competencial
- Ciutadania democràtica i consciència global
Competències específiques
- Competències de l’àrea de coneixement del medi natural, social i cultural 1
- Competències de l’àrea de coneixement del medi natural, social i cultural 2
Objectius
- Fomentar l’observació i el seguiment de la natura en l’àmbit urbà.
- Promoure la participació de l’alumnat en iniciatives de ciència ciutadana.
- Generar interès per la recerca científica i el seu valor.
Activitats
L’activitat consta de dues sessions ( 2hores) . La primera és una presentació a l’aula, d’una hora de durada, en què s’explica la metodologia a seguir durant la segona sessió. La segona consisteix en un itinerari per fer les observacions necessàries i introduir-les a les aplicacions corresponents del projectes triat.
Materials de suport:
Fitxes identificatives de fauna i floca i tauletes de suport.
Persones destinatàries
5è Primària, 6è Primària, 1r ESO, 2n ESO, 3r ESO, 4t ESOAlumnat de cicle superior d’educació primària i secundària obligatòria
Sabers
Estratègies d’utilització d’eines digitals per a la cerca d’informació, col·laboració i comunicació de processos, resultats o idees en diferents formats (presentació, gràfica, vídeo, pòster, informe…) en el context de problemes investigables.
Contribució de les grans científiques i científics al desenvolupament de les ciències biològiques i geològiques
Observació i identificació de les característiques distintives d’espècies representatives de l’entorn proper i ubicació dels principals grups taxonòmics corresponents (regne).
Ús d’estratègies per al reconeixement de les espècies més comunes dels ecosistemes de l’entorn (guies, claus dicotòmiques, eines digitals, visualment…).
Observacions
Es poden consultar els projectes existents de ciència ciutadana: Aparador virtual. Medi Ambient i Sostenibilitat (gencat.cat)