El Servei de Mediació Ciutadana i Comunitària de l'Ajuntament del Prat. T'acompanyem a gestionar els conflictes dins la comunitat educativa en el marc de la cultura restaurativa

La cultura de la pau com a és el marc de referència per on es poden crear oportunitats d’aprenentatge per reconèixer les diversitats. Es tracta de compartir mirades i idees, d'aprendre els uns dels altres, acollint i incorporant diferents perspectives.
Els centres educatius com a són espais per promoure el diàleg, l’escolta assertiva, la comunicació no violenta, la gestió positiva de les situacions quotidianes, etc. L’alumnat hi esdevé protagonista i responsable dels processos d'aprenentatge d'aquests valors.
Vectors del Currículum
- Aprenentatge Competencial
- Benestar Emocional
Competències específiques
- Competències de la Competència ciutadana 1
- Competències de la Competència Personal, social i d’aprendre a aprendre 1
- Competències de la Competències Ciutadana 1
- Competències de la matèria d’educació en valors cívics i ètics 1
Objectius
- Millorar la convivència al centre entre els diferents agents de la comunitat educativa.
- Dotar la comunitat educativa d'eines de gestió positiva de conflictes que puguin aplicar en el seu dia a dia.
- Crear un clima que faciliti la comunicació i l'expressió de les idees pròpies des del respecte a un mateix i cap a les altres persones.
- Implementar les pràctiques restauratives al centre.
- Fomentar la cohesió del grup, l’empatia i el reconeixement de l’altre, com a eines per prevenir conflictes, valorant la diferència com un element positiu i enriquidor.
- Identificar els principals motius de conflicte a l’aula (malentesos, rumors, prejudicis, etc.) i posar en comú les diferents maneres d’afrontar-los, presentant el conflicte com una oportunitat de creixement.
- Evidenciar la importància de la comunicació de cara a tenir una bona convivència a l’aula i potenciar les habilitats comunicatives pròpies en la prevenció i gestió de conflictes.
- Practicar habilitats i tècniques per resoldre conflictes, a partir de dinàmiques i casos pràctics d’interès per a l'alumnat participant al curs.
- Assessorar/acompanyar el professorat en la gestió de conflictes concrets que es produeixen entre alumnes del centre i/o del seu entorn.
- Assessorar i/o formar el professorat en metodologies i enfocaments de prevenció i gestió de conflictes que contribueixin a la millora de la convivència en el centre. Les necessitats de formació del professotat es valoraran conjuntament amb el
centreServei municipal de Mediació. - Assessorar i/o formar les famílies en metodologies i enfocaments de prevenció i gestió de conflictes que contribueixin a millorar la convivència a casa. Les necessitats de formació de les famílies es valoraran conjuntament amb el
centreServei municipal de Mediació. - Donar a conèixer el Servei de Mediació com un recurs per a les persones participants i el seu entorn.
Els resultats obtinguts per l’ER (enfocament restauratiu) aplicats en centres docents d’altres països avalen aquesta idea. Segons diferents avaluacions, l’ER disminueix la ràtio d’expulsions, crea un clima més calmat i tranquil, afavoreix la gestió positiva de relacions i conflictes quotidians i de conflictes més greus, com la resolució de casos de bullying (Barnet, 2008; Buckley i Maxwell, 2007; Lloyd, Mulhern i Gardner, 2008; Sherman i Strang, 2007, entre d’altres).
Activitats
Gestió de conflictes en el marc de les relacions escolars: tant des d’intervencions directes als centres educatius com oferint assessorament al professorat
Tipus de conflictes escolars, interpersonals o grupals, que atenem des del Servei de Mediació Comunitària de l’Ajuntament deL Prat:
- Entre alumnes (dintre o fora del mateix centre)
- Entre famílies d'alumnes
- Entre alumnes que són de diferents centres educatius
- Entre membres de l'AMPA
- Entre famílies i l'AMPA
- I, qualsevol altre conflicte a petició del centre educatiu
Suport a les iniciatives de mediació escolar dels centres educatius:
El Servei de Mediació dona suport als centres educatius interessats a impulsar la cultura de la mediació als seus centres. Les diferents propostes que els oferim eix des del Servei, són:
- Formació per a l’alumnat mediador, alumnat que participa en projectes de mediació dels seus instituts
- Orientació i assessorament tècnic als centres educatius en la implementació d'estratègies i programes de mediació escolar a través del Centre de Recursos Pedagògics
- Cercles de diàleg amb l'alumnat per formar-lo en pràctiques restauratives i de gestió positiva de conflictes
- Sessions informatives i d’assessorament amb l'equip docent i/o l'equip directiu, segons el cas
- Sessions informatives i d’assessorament amb les famílies, segons el cas
- Formacions al professorat en la gestió positiva de conflictes, pràctiques restauratives en funció de les necessitats
- Mediació escolar en aquells casos que requereixen la mirada d’un professional extern
Persones destinatàries
Educació primària, 1r Primària, 2n Primària, 3r Primària, 4t Primària, 5è Primària, 6è Primària, Educació secundària, 1r ESO, 2n ESO, 3r ESO, 4t ESO, Mares i Pares, ProfessoratSabers
1.Coneixement d'un mateix: Reconèixer i gestionar les pròpies emocions, interessos i valors propis per poder-se relacionar de manera positiva amb els altres.
2. Habilitats de comunicació: Aprendre a escoltar activament, expressar idees de manera clara i respectuosa, i entendre diferents punts de vista.
3. Empatia: Desenvolupar la capacitat de posar-se al lloc de l'altre, entendre'n els sentiments i les necessitats.
4. Resolució pacífica de conflictes: Conèixer i aplicar tècniques per resoldre desacords de manera dialogada, cercant solucions que beneficiïn totes les parts.
5. Treball en equip i cooperació: Fomentar la col·laboració, el respecte mutu i la cerca d'acords en activitats grupals.
6. Normes i valors de convivència: Comprendre la importància del respecte, la tolerància, la justícia i la responsabilitat a la vida en comunitat.
7. Autonomia i responsabilitat: Fomentar la capacitat de prendre decisions conscients i assumir-ne les conseqüències en el context social.
8. Maneig d'habilitats socials: Desenvolupar habilitats com ara la negociació, l'empatia i l'assertivitat per millorar les relacions interpersonals. Aquests sabers estan dissenyats perquè els estudiants puguin conviure en un entorn respectuós, resoldre conflictes de manera constructiva i enfortir-ne el seu desenvolupament personal i social. Si vols més detalls o exemples específics, sóc aquí per ajudar-te!