Apropa't al Delta, el canvi climàtic als espais naturals 

Temes: Ciutat i Territori
Categories: Educació ambiental
Nivell educatiu: Educació secundària
Eix temàtic: Educació ambiental

Itinerari guiat pels espais naturals del delta del Llobregat, per conèixer hàbitats i l'impacte que hi té el canvi climàtic. Cada nivell educatiu visita un espai i desenvolupa activitats diferenciades segons l'àmbit curricular que motiva l'activitat: a 1r d'ESO es visitarà l'entorn fluvial del riu Llobregat al seu pas pel municipi, a 2n d'ESO es farà una activitat com a preàmbul del servei comunitari ambiental a desenvolupar els propers cursos escolars, a 3r d'ESO es visitarà la pineda de Can Camins i, per acabar, a 4t d'ESO es farà un itinerari als espais naturals de Cal Tet. 

Competències específiques

  • Competències de la matèria de Biologia i Geologia 2
  • Competències de la matèria de Biologia i Geologia 6
  • Competències de la matèria de Ciències Socials 2
  • Competències de la matèria de Física i Química 5

Objectius

  • Observar els paisatges del delta del Llobregat i els seus elements característics.
  • Conèixer la fauna i la flora d'aquests ambients i treballar el concepte de biodiversitat.
  • Descobrir els valors ambientals de l’entorn natural del municipi del Prat.
  • Fomentar conductes que facin possible el manteniment i la conservació dels diferents espais que integren el Delta.

Activitats

Itinerari guiat pels espais naturals que integren el delta del Llobregat: l'estany de Cal Tet, la pineda de Can Camins, l'estany de l'Illa, la platja del Prat, l'edifici dels Carrabiners i el Semàfor...en funció de les necessitats del grup. Hi ha la possibiltat de fer una sessió d'introducció prèvia o una de tancament posterior, a l'aula. L'activitat es pot emmarcar en el desenvolupament del crèdit de sintesi del centre o en projectes similars. Té una durada d'un matí sencer. 

Materials de suport:

Audiovisual de presentació del Delta del Llobregat, dossier de treball de camp per l’alumne i el mestre, fitxes de vegetació, d’ocells, de rastres,  binocles

Persones destinatàries

Alumnat d'educació secundària

Sabers

Sabers de la matèria de Biologia i Geologia:

Identificació dels elements integrants de diferents ecosistemes de l’entorn, així com de les relacions intraespecífiques i interespecífiques que tenen.

Descripció de la importància de diferents interaccions entre atmosfera, hidrosfera, geosfera i biosfera en processos clau per a la vida.

Anàlisi de comportaments relacionats amb les causes del canvi climàtic i de les conseqüències sobre els ecosistemes i la vida de les persones. Anàlisi de la relació de la sostenibilitat amb alguns ODS (ODS 14. Vida submarina; ODS 15. Vida terrestre).

Utilització de diferents mètodes d’observació i de recollida de dades de fenòmens naturals en el context de problemes investigables.

Sabers de la matèria de Ciències Socials: Geografia i Història:

Identificació dels processos, dinàmiques i amenaces dels ecosistemes planetaris. Valoració de la riquesa i conservació del patrimoni natural.

Anàlisi de l’acció humana en l’alteració dels ecosistemes i descripció de casos que se’n deriven, especialment en entorns propers, cercant causes i conseqüències.

Relació entre factors naturals i antròpics a la Terra.

Observacions

 

El transport pot ser subvencionat. Hi ha possibilitat d'accedir-hi amb transport públic.

Per a la sortida, cal que l'alumnat porti aigua, gorra, calçat còmode i esmorzar.