Navarro Amo, Tania


Tags: Cultura
Navarro, Tania

Barcelona, 1956

Viu al Prat de Llobregat des dels anys 70 del segle XX.

És una de les primeres transsexuals de l’estat, i per aquest motiu viu una intensa vida, plena de vicissituds.

El 5 de gener del 1965, la vigília del seu aniversari l’ingressen a l’Asil Duran de Barcelona. És el primer de diversos ingressos a centres correccionals que culminen al psiquiàtric de Sant Boi, amb maltractaments, violacions i diverses fugides. Durant aquesta època l’únic lloc on es troba estimada i respectada és amb les noies que exerceixen la prostitució al carrer de les Tàpies de Barcelona. El 1970 entra a la presó Model de Barcelona, i és la primera d’11 vegades.

El món de les bambolines truca a la seva porta i el 1975 debuta al Panam’s de Barcelona amb un espectacle de cabaret. Actua a les Sales de Festes de més renom, tant a la ciutat comtal com a Madrid on viurà un temps. Encavalca contractes per tot l’estat, gairebé durant vint anys. Viatja fins a Alemanya, Suïssa i França on té l’oportunitat de conèixer altres realitats, prohibides a Espanya.

El 1977 és impulsora de la primera manifestació d’orgull gai de tot l’estat a Barcelona, que transcorre amb un grup de transsexuals al capdavant.

L’any 2021 publica unes memòries amb el principal objectiu que les transsexuals d’avui dia no ho tinguin tan difícil com ho va tenir ella. Posteriorment publica un altre llibre dedicat a la memòria de la seva mare.

Té dues filles.

Dedica el seu temps i la seva experiència a col·laborar activament a diferents causes socials.

Obra publicada
  • Navarro, Tania. A través de los ojos de mi madre. Como ella vivió mi transición. Universo de letras, 2023.
  • Navarro, Tania. La infancia de una transexual en la dictadura. Universo de letras, 2021.

Més informació

Tisores d'esquilar i una cullera esmolada: Una dona trans a la Model
Tisores d'esquilar i una cullera esmolada: Una dona trans a la Model

Curt documental del Prat.tv sobre la vida de Tania Navarro, dona trans pratenca que va patir la repressió franquista pel simple fet de ser. El reportatge recull la seva vivència a la presó Model i la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI.

Cap. 1 - Llei de «vagos i maleantes»: antecedents del canvi
Cap. 1 - Llei de «vagos i maleantes»: antecedents del canvi

Analitzem els orígens de la llei, durant la Segona República (any 1933) i com evoluciona durant el període franquista, augmentant la repressió i incloent al col·lectiu LGTBI+. Amb Piro Subrats, Pablo Hernández i Tania Navarro.

Cap. 2 - Guerra i posguerra: l'eliminació de la dissidència
Cap. 2 - Guerra i posguerra: l'eliminació de la dissidència

Ens centrem en els període de guerra i posguerra, on es du a terme l'eliminació de qualsevol dissidència. La «Ley de vagos y maleantes» es reforma el 1954 i inclou el col·lectiu LGTBI. Amb Ernest Andújar, Pablo Hernández, Piro Subrats i Tania Navarro.

Cap. 3 - Anys 70: Ley de peligrosidad social i la no amnistia
Cap. 3 - Anys 70: Ley de peligrosidad social i la no amnistia

Parlem de l'evolució de la llei i la seua transformació en la «Ley de peligrosidad social». Amb Antonio Ruiz, Piro Subrats, Pablo Hernándezi Tania Navarro.

Cap. 4 - Les acaballes del franquisme: la Brigada 26
Cap. 4 - Les acaballes del franquisme: la Brigada 26

Les acaballes del franquisme i els primers anys de la democràcia: de la Brigada 26 a la despenalització. Amb Piro Subrats, Pablo Hernández, Antonio Ruiz, Ernest Andújar i Tania Navarro.

Cap. 6 - La memòria democràtica i el present LGTBI
Cap. 6 - La memòria democràtica i el present LGTBI

Analitzem la necessitat de recuperar la memòria sobre aquest període repressiu, ara que Espanya ha avançat en drets LGTBI. Amb Antonio Ruiz, Piro Subrats, Pablo Hernández, Ernest Andújar i Tania Navarro.

(Darrera actualització 08/08/02023)