Marimón i Marimón, Fermí


Tags: Cultura
Marimón i Marimón, Fermí

El Prat de Llobregat, 1932

Director i productor cinematogràfic, és, a més, propietari del Cine Capri de la mateixa localitat, inaugurat l'any 1967 i una de les últimes grans sales de Catalunya en actiu, amb 894 localitats.

L'any 1952 entrà a formar part de l'equip "Prat Documental" a les ordres de Jordi Bringué i ja l'any 1960 estrena una nova versió del curtmetratge Ballet Burlón, que va representar a Espanya als festivals de Cannes i de Bergamo i que, avui en dia, ha passat a formar part de la història de l’animació. A partir d’aquest any, realitzà desenes de curtmetratges, tant d'animació com de ficció, arribant molts d'ells als circuits de cinema comercial. Entre ells destaca Flashamlet, que es va exhibir durant deu mesos al Club Coliseum.

Dirigeix i produeix el llargmetratge L'exhibidor, que es va estrenar l'any 1978, comèdia que narra els obstacles amb què es topa un jove que decideix fer-se càrrec d'un vell cinema en traspàs i al que aboca la seva pròpia experiència com a empresari de cinema. També produeix diversos curts d’animació fins que, en el període 1986-1989 produeix la que ha estat la seva obra més important, dirigida per Angel García, el film Peraustrínia 2004, estrenada l'any 1990. Va ser la primera pel·lícula d'animació rodada en català, exhibida en cinemes i televisions de més de vint països i que ocupà a un centenar de tècnics i dibuixants professionals. Més endavant produeix el llargmetratge Pactar amb el gat del seu fill, Joan Marimón.

Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut nombrosos premis, entre ells, el Premio Especial Calidad del Ministerio de Cultura i el Premi Sant Jordi de Radio Nacional d'Espanya per Peraustrínia 2004 l'any 1991, el Prix Demon per Pactar amb el gat dins la 13a Bienal de Cine Español de Annecy 2008, el Premi Rosa Moragas i Duran, d'Arts Escèniques i Cinema 2007 i el primer premi Ciutat del Prat 2009 per la seva trajectòria personal i professional dedicada al món del cinema en tots els seus vessants, i la seva contribució a la cultura local. A més, comptà amb deu nominacions als VI Premis Barcelona per Pactar amb el gat (2008).

També s'ha aventurat amb el món de la literatura i l’any 2001 publicà el seu primer llibre Quan vam fer la Gilda, retrat del país durant la postguerra que narra l'impacte social que va tenir la pel·lícula homònima. És membre del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català des de l’any 2010.

Va rebre el Premi Memorial Candel 2011 a la categoria d'Àmbit de Comunicació per més de mig segle d'actuació en totes les disciplines de la cinematografia.  Va escriure, en el període del 2008 al 2011, a la Revista Delta 35 articles sobre història local del cinema al Prat dins de la secció Romàntics del Cinema.

L'any 2017 ha estat nomenat Fill Predilecte del Prat.

És membre de l'Associació d'escriptors del Prat "tintablava".

(Informació revisada per l'autor) 

Obra publicada
  • La Guerra del Quim : memòries de Joaquim Marimón Vila. El Prat de Llobregat: Rúbrica, 2019.
  • Els múltiples. El Prat de Llobregat: Rúbrica, 2004.
  • Quan vam fer la Gilda. El Prat de Llobregat: Rúbrica, 2001.
Ràdio

Més informació