Llopart i Aguilera, Moisès


Tags: Cultura
Llopart i Aguilera, Moisés

El Prat de Llobregat, 1919 - 2002
Esportista destacat en diverses disciplines atlètiques.

El 5 d’agost va néixer el que és considerat el màxim impulsor de la marxa atlètica a Espanya. 

Va quedar-se orfe molt jove i fou cridat a files com a participant de la lleva del biberó, fet que va marcar-li la seva joventut. Fou destinat al batalló de la XIV Brigada Internacional, on va viure l'ofensiva final franquista. Va haver de fugir amb els darrers soldats republicans i de retorn al Prat fou detingut i obligat a fer el servei militar durant sis anys.

En el camp esportiu va especialitzar-se en l'atletisme. L'any 1948 va fundar una secció al Grupo Cultural Recreativo de la Seda, on entrenava atletes de La Seda, mentre competia amb el Club Laietània de Mataró en les especialitats de mig fons, fons i cros. Entrà a l'Ajuntament del Prat l'any 1961 per defensar l'esport. Va ocupar diversos càrrecs fins al 1971. Durant el seu mandat va construir-se la piscina municipal Fondo d'en Peixo i es va iniciar la construcció de les pistes d'atletisme que més endavant portarien el seu nom. Com entrenador, va tenir una carrera plena d’èxits i mèrits. L’any 1970 fou guardonat amb el títol d’entrenador nacional d’atletisme. El 1972, la Escuela Nacional de Atletismo li va atorgar el trofeu especial per la tasca com a preparador en llançaments. Va aconseguir el mateix premi, l’any 1982, per la marxa masculina.

L'any 1989, la Generalitat li va concedir la distinció de "Forjador de l'esport català" i l'Ajuntament de la nostra ciutat el va nomenar "Fill Predilecte" del Prat com a reconeixement a la seva tasca com a promotor de l'esport  a la nostra ciutat.

Ens va deixar el 2 de febrer de l’any 2002.

Obra publicada
  • Diari retrobat, memòries de guerra. El Prat: Ajuntament del Prat de Llobregat, 2002. [recurs electrònic]
  • Diari retrobat, memòries de guerra. El Prat: Ajuntament del Prat de Llobregat, 2002.