Via i Pros, Ramona


Tags: Cultura
Via i Pros, Ramona

Vilafranca del Penedès, 1922 - Girona, 1992
Infermera, llevadora i professora de català

Va néixer a Vilafranca del Penedès el 5 d'octubre de 1922 tot i que l'any 1925 amb només tres anys, va traslladar-se amb la seva família al Prat de Llobregat on va passar tota la infantesa. La seva joventut la va passar a Les Cabanyes, l’Alt Penedès, on estudià a l'institut de Vilafranca.

Va estudiar infermeria, després es va formar com a llevadora i, finalment, com a practicant. L'últim curs d'infermeria va prestar serveis al Molí d’en Rovira, convertit en un hospital improvisat per atendre els ferits que arribaven del front. 

Mentre rebia la formació d'infermera va començar a escriure, en uns quaderns escolars plens de taques de tinta i dibuixos de ninots, el que més endavant es convertiria en Nit de Reis (Diari d’una infermera de 14 anys), un dietari autobiogràfic escrit des de l'1 de setembre de 1938 fins al 6 de juny de 1939.

Després va tornar al Prat i va exercir de llevadora i de professora de català. De fet, fou la primera professora de català al Prat. Col·laborà en diversos mitjans de comunicació i revistes culturals com Vida NovaPratCavall Fort,PatufetSerra d'Or, el periòdic Delta o la revista Casal de Vilafranca.

L'any 1974 va guanyar la Flor Natural als Jocs Florals de la Ginesta d'Or a Perpinyà i també fou guardonada com a Mestra en Gai Saber. L'any 1994 se la nomenà Filla Adoptiva del Prat de Llobregat a títol pòstum, i el mateix any, l'Ajuntament de Vilafranca li dedicà una plaça al seu nom per haver-hi nascut i per l'estreta relació amb la seva premsa i vida social.

Va morir a l'edat de 69 anys a l'Hospital de Girona.

Obra publicada
  • Antologia. Barcelona: Columna: Ajuntament del Prat de Llobregat, 1994.
  • "En record de Francesc Macià" A: Francesc Macià: l'avi: 1853-1933. [El Prat de Llobregat]: Ajuntament del Prat de Llobregat, 1987, p. 3 -10
  • Com neixen els catalans. Barcelona: Club Editor, 1972.
  • Nit de Reis: diari d’una infermera de 14 anys. Barcelona: Club Editor, 1966.