Dobaño Peláez, Manuel


Tags: Cultura
Dobaño Peláez, Manuel

Xinzo de Limia (Orense) 1942 

Ha publicat Memòria d'un Compromís (Rúbrica Editorial), llibre escrit en català, en el qual fa balanç dels deu primers anys (1992-2002) de l'Associació d'Amics de la UNESCO del Prat de Llobregat, una entitat que l'autor va contribuir a fundar i que va ser exemplar mentre va durar. Va ser secretari general de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO i va participar activament en el Congrés Mundial de la xarxa civil UNESCO celebrat a la ciutat russa d'Ekaterinburg (1999). 

Sent estudiant de batxillerat, col·laborà en la primera emissora de ràdio que es va posar en marxa a la seva vila natal, destacant la seva participació -al costat del desaparegut intel · lectual gallec, Carlos Casessis Mouriño- al programa “Diálogos gramaticales entre Orto i Grafo”.

Des de l'any 1960 resideix al Prat de Llobregat. Professionalment va compatibilitzar l'activitat empresarial amb el periodisme. Entre altres guardons, l'Agència Efe li va distingir amb el Premi Nacional al millor corresponsal de 1978 i, així mateix, va despuntar com a corresponsal a la comarca del Baix Llobregat de “Hoja del lunes”, publicació en la qual es va formar com a periodista. Després de 33 anys d'intensa col · laboració, l'any 2009 es va desvincular, 'no sense certa amargor', de l'agència oficial de notícies espanyola.

Amb independència de les dues experiències (Hoja del lunes i Agència Efe), també ha col·laborat en altres mitjans de comunicació, tant d'àmbit local, com comarcal, així com de les Balears i Galícia, i regularment participa en un programa de debat sobre temes d' actualitat al Prat Ràdio. A K-11: Estació clandestina (crònica d'un periodista de a peu), de pròxima aparició, relata la seva passional relació amb la notícia, llibre que complementarà amb la posterior publicació de L'Opinador (entre l'avui i l'ahir de la notícia), obra en la qual descobreix la seva faceta com a periodista d'opinió.

Obra publicada
  • K-11: Estación clandestina. Crónica de un periodista de a pie. El Prat de Llobregat: Rúbrica, 2014.
  • Memòria d'un Compromís. El Prat de Llobregat: Rúbrica, 2002. 

 

Radio