El projecte "Memòria de Barri" pretén recuperar, registrar i fer accessible la història del barri de Sant Cosme, des de la seva construcció fins el moment present. El projecte s’ha posat en marxa al setembre de 2021.

Per aconseguir-ho comptem amb la participació de veïnes i veïns, entitats i recursos tècnics, fent de Memòria de Barri una acció comunitària. Concretament hi participen  gent gran dels grups Dones Sàvies i Romí Sastipén, així com a títol individual, joves de l’esplai GISC i del projecte de Medi Obert de l’ajuntament del Prat, i tècnics de l’Equip Comunitari del Pla Estratègic, de l’àrea de Joventut i de l’Arxiu Municipal.

Les entitats del barri també hi participen: a partir de la Taula Comunitària i mitjançant un grup de treball específic, el Grup d’Acció Comunitària de Memòria de Barri.

El projecte recull la història de Sant Cosme combinant la recerca historiogràfica amb la filmació d’entrevistes realitzades pels i les joves amb suport dels seus educadores i educadors a la gent gran recollint el seu testimoni i experiència personal en la creació i transformació del barri.

Les filmacions resultants i el conjunt del projecte, es poden trobar aquí, amb l’eina digital oberta  “mapa sonor” en la que accedireu no només als testimonis sinó al context històric en el que s’ubiquen, tenint així una visió panoràmica de cada moment.

En aquest inici de projecte el recull històric tracta el tema “Moviment veïnal i paper de les dones en la construcció i millora del barri”. Posteriorment i de forma consensuada amb les entitats i veïnat participant es tractaran nous temes.

Per donar a conèixer la historia de Sant Cosme a persones del barri que no tinguin accés a internet es realitzarà una edició en paper d’unes carpetes amb fitxes col·leccionables que s’aniran editant a mida que el projecte avanci.

Objectius

  • Tenir coneixement de la història de Sant Cosme, amb la riquesa que suposa comptar amb el recull oral, les veus i els testimonis de les persones que han format part del barri des de la seva construcció.
  • Participar en el projecte mateix, tant sigui formant part activa del Grup d’Acció Veïnal com fent cessió de fotografies, documents o retalls de premsa que passaran a formar part del fons de l’Arxiu Municipal.
  • Impulsar i millorar la convivència, el diàleg intergeneracional i l’orgull de barri, a partir de la participació de veïnat i entitats.

A qui s’adreça?

  • Al conjunt de veïnes i veïns i entitats del barri i de tot el Prat de Llobregat.
  • Escoles, dispositius culturals i iniciatives comunitàries i de convivència, per l’ús que poden fer tant de la web com de les fitxes editades.
  • Ciutadania i institucions en general.

 

 

Fitxes relacionades

Dones Sàvies de Sant Cosme

Col·lectiu de dones referents que ha lluitat per millorar el barri i la seva convivència.

Projecte Antenes. Al Prat no estic sol/sola. Prevenció de la solitud no desitjada

Intervenció comunitària davant l’aïllament no desitjat de qualsevol persona