Masclisme, estereotips i llibertat personal

Temes: Persones
Categories: Dones
Nivell educatiu: Educació Especial
Eix temàtic: Sensibilització en clau de gènere

Aquest taller - xerrada analitza els mecanismes de construcció i socialització del masclisme i les violències heteropatriarcals.

Les imatges de la feminitat i la masculinitat que difonen els mitjans de comunicació proposen uns models arquetípics provinents d’una tradició representativa present també en la història de les arts visuals. Aquest taller proposa identificar aquests estereotips, observar el caràcter reduccionista i determinista d’algunes convencions i reflexionar sobre les maneres de superar les imposicions que comporten.

 

Competències

  • Comunicativa lingüística i audiovisual
  • D'autonomia i iniciativa personal
  • Social i ciutadana

Objectius

Què treballem?
Reconèixer els valors i atributs assignats tradicionalment als gèneres i anomenats mandats de gènere.
Aproximar-se a les representacions alternatives de la feminitat i la masculinitat, inclusives amb la diversitat i complexitat de les identitats contemporànies.
Constatar que les representacions dels mitjans de comunicació són una construcció fruit d’una tradició cultural i uns valors concrets.

Activitats

Taller expositiu i participatiu 

Una selecció de referents audiovisuals carregats de bones pràctiques pel que fa a la representació de la feminitat i la masculinitat (heroïnes, noves masculinitats, relacions afectives lliures de violències...) conformen aquesta activitat, focalitzada a entendre els mecanismes que configuren la nostra manera d’entendre el món i els nostres imaginaris, també en relació amb la identitat de gènere.

Persones destinatàries

3r ESO, 4t ESO

Alumnat d'Educació Especial

Alumnat de 3r i 4rt d'ESO, 

 

Observacions

 

Caldrà projectar audiovisuals