Les i els camarlencs reials recomanen lectures a Ses Majestats els Reis d'Orient

Visita de l’emissari reial a l’aula amb la missió de recollir les recomanacions lectores dels infants i fer-les arribar a Ses Majestats els Reis d’Orient, perquè les tinguin en compte quan portin els regals la nit de Reis. 

Es convidarà l’alumnat assistir a la cavalcada de Reis, en què la lectura tindrà un paper important. 

Es compartirà amb l’alumnat el valor de la lectura i els recursos que hi ha a la ciutat per fomentar-la. 

Competències

  • Comunicativa lingüística i audiovisual
  • En el coneixement i la interacció amb el món físic

Objectius

  • Fomentar l'hàbit lector, fer-lo visible com a bona pràctica, i estimular la imaginació i creativitat de l'infant.
  • Conèixer la tradició de l'arribada dels Reis d'Orient a la nostra ciutat, des d'una vessant d'educació en valors, vinculant el món de l'escola amb la ciutat i les activitats que s'hi duen a terme.
  • Aconseguir que els infants coneguin d'una manera lúdica el lligam entre la biblioteca escolar i la biblioteca municipal.
  • Animar els nens i nenes a utilitzar les biblioteques.
  • Sensibilitzar els nens i nenes perquè, en escriure les cartes, demanin llibres de lectura.

Activitats

Parts de la sessió 

Abans de la sessió, prèviament a l’arribada del personatge a l’aula, s’ha de transmetre a l’alumnat la il·lusió i la motivació per rebre’l. Es parlarà dels contes que han llegit a l’aula, el grup classe consensuarà la llista dels 5 contes que més els han agradat. Cada alumne escriurà la recomanació de lectura d’aquests 5 contes, cada un en una targeta. 

Durant la sessió, arribada de l’emissari reial a l’aula o a la biblioteca escolar. “Qui soc?”, “Per què he vingut?” S’explica d’una manera teatralitzada l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient a la ciutat. 

Fil argumental: els Reis Mags saben que la lectura és molt important, no només per aprendre, sinó perquè ens transporta a llocs fantàstics i ens fan viure històries màgiques. Per això els Reis Mags estan interessats a regalar llibres i volen saber quins són els que agraden més als infants. 

Diàleg amb els nens i nenes sobre la biblioteca escolar, la biblioteca municipal i la lectura, amb l’objectiu de promocionar-ne l’ús tenint en compte les premisses següents:

  • “Que guai que és llegir!” 
  • Què hi podem  fer, a la biblioteca escolar? 
  • La biblioteca Antonio Martín és un lloc on em puc divertir llegint. Hi puc anar amb l’escola i també amb la família en el meu temps lliure i, fins i tot, puc fer-me’n soci gratis i així agafar llibres en préstec. Hi puc anar a escoltar contes els dissabtes i a fer-hi altres activitats. 

Com que els Reis Mags estan interessats a regalar llibres, volen saber quins són els que agraden més als infants. Es comenta amb l’alumnat els contes que han llegit. Els infants comentaran les 5 recomanacions lectores que a través de les fitxes proposen als Reis. La gran bústia recollirà totes les recomanacions, que arribaran directament a Ses Majestats. 

Els i les alumnes rebran una insígnia distintiva i un globus blanc, que hauran de portar inflat el dia de la cavalcada perquè Ses Majestats els identifiquin fàcilment com a camarlencs i camarlenques. 

Les recomanacions lectores s’exposaran a la sala infantil de la Biblioteca fins que es lliurin a Ses Majestats els Reis d’Orient. 

L’emissari farà arribar una fotografia de la seva visita a l'escola i una còpia de les recomanacions lectores a la biblioteca escolar. Quan els infants i les seves famílies hi vagin, trobaran el Racó de les recomanacions lectores per als Reis Mags d’Orient, on podran veure la  fotografia de la visita de l’emissari reial i les recomanacions lectores que s’han fet arribar a Ses Majestats, els Reis d’Orient. 

Persones destinatàries

1r Primària

Alumnat de 1r d’educació primària 

Observacions

Abans de fer la visita a l’aula, caldrà disposar dels permisos d’imatge de les famílies per poder utilitzar la fotografia al Racó de les recomanacions lectores per als Reis Mags d’Orient, a la Biblioteca Antonio Martín.