Proposta de caràcter educatiu que consisteix en la realització d’una xerrada amb una persona refugiada o sol·licitant d’asil, amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones refugiades que viuen a Catalunya, les circumstàncies que provoquen la fugida dels seus països d’origen, el fenòmen de la immigració forçada i les conseqüències de la vulneració dels Drets Humans.

S’ofereix una presentació teòrica dels conceptes del refugi i d’asil, i un testimoniatge d’un refugiat que relata la seva història de vida en primera persona i aborda aspectes del seu acolliment a Catalunya.

Competències

  • Comunicativa lingüística i audiovisual
  • Social i ciutadana

Objectius

  • Millorar entre els i les joves el coneixement dels fenòmens migratoris, especialment els vinculats al desarrelament forçat i fomentar el respecte dels Drets Humans
  • Recuperar la memòria històrica dels efectes que va tenir el desplaçament forçat a Catalunya, com a única garantia que tenim actualment per evitar que es reprodueixi en el futur
  • Prevenir el racisme i la discriminació cap a la població refugiada i sol·licitant d’asil, així com cap als immigrants en general

Activitats

Xerrada:
explica els conceptes bàsics relatius als Drets Humans, el refugi i l’asil, ajudant-se del material audiovisual. També recorda que a Catalunya -no fa pas gaire temps, s’han patit situacions similars que han provocat el desarrelament forçat-.
2a part: Un testimoni explica aspectes concrets del seu lloc d’origen, els motius pels quals va haver de fugir i el seu acolliment a Catalunya. Debat per respondre dubtes i aclarir conceptes entorn dels DDHH i el desarrelament.

Materials de suport:

Recursos audiovisuals i material dissenyat perquè es pugui preparar l’activitat de manera prèvia a la seva realització. Subministrament d’una guia didàctica per a l’educador/a per a la realització d’un treball més específic a l’aula.

Persones destinatàries

Alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat

Observacions

L'aula o auditori ha de disposar d'equip audiovisual, ordinador i equip de projecció.

Aquesta activitat es realitza amb el suport de la Diputació de Barcelona