Memòria històrica

En l'àmbit de la memòria històrica treballem pel reconeixement i reparació de les persones que van ser víctimes de la Guerra Civil  i de la dictadura franquista, aquelles que van patir l’exili republicà, així com de la resta de víctimes pratenques del feixisme europeu.

Promovem  la investigació i el coneixement de la història de les classes populars i el de les dones de la ciutat: del seu paper en les lluites per la defensa de drets i llibertats per la classe obrera durant la transició democràtica i per la igualtat entre homes i dones.

Visita la pàgina web de Memòria històrica.

Dia Nacional d'Homenatge als deportats i deportades 

El 5 de maig se celebra l’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme. La situació actual del covid19 ha obligat a suspendre els actes commemoratius de l’alliberament dels camps nazis

Enguany es compleix el 75è aniversari de l’alliberament de tots els camps de concentració i d’extermini nazis. Més de 9.500 homes i dones que, per defensar els seus ideals i la República, van ser deportats als camps. Més de 5.200 persones van ser assassinades.

En el cas del Prat hem pogut conèixer millor les biografies dels nou pratencs deportats als camps de concentració nazis. Són pratencs que van néixer al Prat o que hi vivien i hi treballaven en el moment d’esclatar la Guerra Civil. Podeu trobar més informació seguint aquest enllaç.

Uns van ser assassinats al camp d’extermini de Gusen, un camp annex a Mauthausen, entre el 1941 i 1942 i d'altres van ser alliberats. Desconeixem quina totalitat de pratencs i pratenques van passar per camps nazis, entre d’altres sabem dels germans  Jacinto i Manuel Cortés.

El consistori va aprovar, per unanimitat, al ple del mes de febrer de 2020 homenatjar als pratencs  deportats als camps nazis.

Manifest del Baix Llobregat per homenatjar als deportats i morts als camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme

Descarrega el document (pdf - 162151 bytes)

Podeu consultar més informació a:

Banc de la memòria democràtica

El Prat ocult

Les dones del Prat i la repressió franquista

El Prat Ràdio. Planeta Prat.
Entrevista a l'Àngel Cortés al Planeta Prat

L'horror nazi patit per la familia Cortés

L’horror nazi patit per la família Cortés