Kilòmetre 0

La cuina de proximitat és una de les temàtiques que aborda el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa en el seu projecte gastronòmic. Des d'aquesta línia, s'impulsen accions i propostes que afavoreixin la difusió i el coneixement de la cuina amb productes locals i de temporada. També s'acullen i acompanyen grups i entitats del territori que treballen en aquesta línia, defensant els valors de la cuina sostenible amb productes de km. 0: locals, de temporada i ecològics.

En marxa!

Al mes d'abril, des del Ribera s'ha posat en marxa un cicle de  rutes a l'aire lliure, en les quals es faran passejades per a visitar projectes de la ciutat relacionats amb la sostenibilitat alimentària. Les rutes a peu estan vinculades al projecte de cuina del centre, en el qual una de les línies de treball és la cuina de proximitat i sostenible. La proposta s'adreça a persones majors de seixanta anys i es fa en grups de màxim 6 persones (5 participants i 1 dinamitzadora). 

El primer dilluns vam gaudir d'una ruta des del Ribera fins als Horts Lúdics, on vam conèixer el projecte de la mà d’algunes de les persones que en fan ús i que ens van compartir els seus coneixements així com el que ha significat per a elles formar part d'aquesta proposta comunitària. A les properes sortides, es faran visites a la Masia Cal Jaume del Bitxot, Can Comes i l’hort i el galliner de l’IFE de l’Institut la Salines i comerços de la ciutat que treballin amb productes Km0.

Les passejades de proximitat es fan quinzenalment els dilluns, de 9.30 a 11.30 h. Si voleu participar o necessiteu informació, només cal que ens truqueu al 933741580 o ens feu arribar un correu electrònic a ccriberabaixa@elprat.cat.

Els grups classe d'IFE (Itineraris Formatius Específics) de l'Institut Les Salines formen part de la comunitat gastronòmica del Ribera des de fa anys. Dins del mòdul professional d'hàbits d'autonomia, els grups elaboren receptes proposades per l'alumnat i l'equip d'educadors, amb el propòsit de prendre consciència de la importància de dur una dieta sana i equilibrada.

Amb aquest objectiu, l'alumnat de l'IFE cada mes investiga quins són els aliments de temporada, i elabora una fitxa d'un d'aquests productes explicant quines són les seves característiques i propietats principals.

Des de l'equipament, acompanyem el procés amb la difusió dels productes més aconsellables per a consumir a cada moment, englobat en el seu "Calendari de productes de temporada" i la dinamització d'aquest calendari amb la resta de grup que fan ús de la cuina i participen del projecte gastronòmic del centre, sigui en format presencial o virtual.

Per a cada recomanació, compartirem una fitxa amb informació útil que ens ha preparat aquest grup i demanarem a la comunitat gastronòmica del Ribera receptes que tingui com a protagonista el producte escollit, així com consells i trucs de com cuinar-lo.

Els valors agrícoles sempre han format part del patrimoni i teixit pratenc. Tot i això, amb la creixent urbanització, hem anat perdent la nostra memòria rural. Des del Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa, proposem un cicle que pretén apropar el camp al nostre dia a dia. "Del Prat al plat" és un cicle de xerrades, basades en l’aprenentatge col·laboratiu, on s’abordaran temes com els aliments de temporada, la cuina de proximitat, l’aprofitament alimentari i la sobirania alimentària.

Cicle presencial dinamitzat per Cuchara.

Objectius del cicle:

  • Conèixer quins aliments podem trobar al nostre territori i d'on venen
  • Trobar i cuinar amb les alternatives de temporada més adients 
  • Treure el màxim rendiment a les fuites i verdures
  • Reflexionar sobre l'impacte dels aliments que consumim