Espai Joves Makers

Engeguem l'Espai Joves Makers: un espai de trobada, d'aprenentatge col·laboratiu i de foment de l'esperit maker.

Aquesta iniciativa està dirigida a joves entre 12 i 15 anys, apassionats per la tecnologia i les xarxes socials, i aquest és el seu espai per experimentar-les.

Activitat gratuïta.

Fase 1: Incubant... un Printbot

Març - abril 2018

Què hem fet durant aquestes sessions de treball d'Incubant... un Printbot?

Amb 4 sessions volíem fer una introducció al disseny obert, incloent disseny 3D, electrònica, programació i muntatge. 
 

La primera sessió va ser l'explicació dels components electrònics i programari (bitbloq, IDE arduino), també vam recollir idees sobre què ha fet la gent amb els printbots.

 

Vam fer proves amb projectes ja existents a la xarxa i vam modificar la seva programació per veure'n diferents possibilitats i així decidir com volíem fer la nostra creació i quins materials necessitaríem.

A la segona sessió vam decidir com seria el nostre Printbot. Vam fer el disseny 3d amb Tinkercad. Tindria tres sensors diferents, per detectar millor tots els obstacles: un al davant i dos als laterals. I també vam investigar quins afegits hi podíem posar agafant idees de la xarxa.

Us deixem el disseny de les nostres peces, per si les voleu reutilitzar: 

Thinkercad - Explorador no suicida (final) 
Thinkercad - Explorador no suicida (prototip) 

A la tercera sessió portàvem ja fetes les peces amb impressió 3D. Vam veure quines calia corregir i vam fer el primer muntatge del robot: vam anar unint les peces, hi vam posar cargols, cables, vam soldar i així vam anar creant el xasis del nostre robot. 

Un cop muntat vam començar a programar-lo per fer algunes funcions bàsiques.

Vam decidir que el nom del nostre Printbot seria "l'explorador no suïcida" perquè esquivaria obstacles i si detecta que hi ha escales modifica la seva ruta. Li vam voler afegir un accessori curiós: li vam posar una calavera que s'anirà il·luminant de diferents colors, ja estigui el robot aturat o en moviment. Vam treballem en la programació d'aquest accessori, per tal que anés canviant de color.

A la última sessió vam fer el muntatge definitiu i vam crear la programació del comportament del robot: moviment endavant i endarrere, parar, girar esquerra, girar dreta, i llegir 3 sensors d'ultrasons per calcular proximitat i així evitar objectes. Fins i tot vam tenir temps de jugat a afegir-li una melodia al robot què comencés a sonar abans d'iniciar el moviment.
 

Aquest és el programa definitiu del nostre robot: 

http://bitbloq.bq.com/#/project/5ad870eeef1c610017997b40