Pratencs als camps nazis

Fotografia: Família Cortés. AMEP

A finals del 1938 l’exèrcit rebel del general Franco va avançar sense trobar quasi resistència i les tropes republicanes es van retirar desordenadament. La República no podia sobreviure. Davant la caiguda de Barcelona, que es produí el 26 de gener de 1939, llargues fileres de republicans van haver de travessar la frontera francesa.

El govern francès, per negligència, no havia previst l’exili dels republicans i en un primer moment va tancar la frontera als refugiats que, amb poc més del que portaven posat, fugien de les tropes franquistes. La pressió internacional va obligar el govern francès a obrir els passos fronterers el 5 de febrer.

Més de mig milió de persones, homes, dones i nens, van ser internats en camps de refugiats improvisats que no reunien les més mínimes condicions de supervivència. El primer d’aquests camps s’instal·là a la platja d’Argelers, un tancat amb filat per tres bandes i el mar a la quarta.

Quan Hitler ocupà França, el juny de 1940, el govern col·laboracionista de Vichy signà l’armistici. Els nazis no van saber què fer amb els milers de republicans espanyols. En diverses ocasions es van adreçar al govern amic del general Franco per rebre instruccions; Serrano Suñer, ministre d’afers exteriors, no va respondre.

Es calcula que 9.446 exiliats republicans van ser deportats a camps de concentració nazis, majoritàriament a Mauthausen.Més del 60% van deixar-hi la vida a causa de les terribles condicions que van haver de patir;  van morir per l’extenuació dels treballs forçats que havien de fer, per les malalties, a la cambra de gas o a causa d’experiments mèdics.

Gràcies al treball de Montserrat Roig, El catalans als camps nazis, vam poder conèixer els cinc pratencs que hi van morir, i en darreres investigacions en trobem fins a nou: Manel Arnau Tàrrega, Pere Balagué Barberà, Francisco Campos Izquierdo, Francisco Cortes Borràs, José Cortés Garcia, Pere Gras Reverter, Joan Panisello Concepción, Victorino Sospedra Lluch i Manuel Valero Villagrasa.

Sabem d'altres pratencs que van sobreviure als camps nazis, com els germans Jacinto i Manuel Cortés García, Joaquim Galopa i Ciriaco Quesada.

El 2019 l’Estat espanyol va publicar al BOE: Resolución de 13 de septiembre de 2019, de la Subsecretaría, por la que se publica el Convenio con Amical de Mauthausen y otros campos y de todas las víctimas del nazismo en España, en materia de reconocimiento y memoria de los españoles deportados y fallecidos en campos de concentración nazis.

 

Fotografia: Família Cortés. AMEP

Amb el suport de: