Lliçó inaugural del curs


Tags: Educació

Acte de celebració de l’inici de curs escolar i de retrobament de tota la comunitat educativa del Prat de Llobregat. Presidit per l’alcalde i el delegat territorial, s’hi inclou una conferència impartida per una personalitat destacada de l’àmbit cultural i educatiu, que tracta algun tema rellevant per a la comunitat educativa de la ciutat.

Gairebé 200 persones van aplegar-se el dimecres 27 de setembre al Cèntric Espai Cultural per assistir a la tradicional lliçó inaugural, l’acte de benvinguda del curs per a famílies i alumnat, que esdevé també un espai de retrobament i reconeixement de la comunitat educativa de la ciutat. La lliçó inaugural, presidida per l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, la tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Educació, Cultura i Comunitat, Anna Martín, i el director territorial d’Educació del Baix Llobregat, Albert Grau, posa en valor, també, l’educació com a vector estratègic de la política municipal.

La vetllada va arrencar amb una actuació del Grup de Dansa de Joves de l’Escola d’Arts en Viu, que va portar per títol “Conseqüències”. Posteriorment, van tenir lloc els parlaments institucionals a càrrec d’Anna Martín i d’Albert Grau.

Cèsar Coll protagonitza la ponència

Cèsar Coll, catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l’Educació a la Universitat de Barcelona, va ser l’encarregat de la ponència, l’element central de l’acte. Sota el títol “Un currículum competencial per a un nou escenari d’aprenentatge”, Coll va reflexionar al voltant del nou currículum escolar i de les oportunitats que ofereix a l’alumnat, les famílies i el municipi en general. En un primer bloc, va detallar els canvis que suposa la societat de la informació en el procés d’aprenentatge. Tot seguit, va repassar les finalitats del currículum competencial per a l’educació escolar, així com les competències específiques i els sabers bàsics, i va assenyalar les característiques de les situacions que afavoreixen l’aprenentatge competencial. Finalment, va explicar com s’articulen els contextos d’aprenentatge entre família, escola i entitats d’àmbit comunitari. Podeu veure la ponència completa en la gravació de l’acte que va dur a terme El Prat TV.  

Reconeixement a professorat i alumnat

Després del discurs de l’alcalde Lluís Mijoler, va arrencar la segona part de l’acte. En primera instància, es va reconèixer al professorat amb 25 anys de docència a la ciutat. Enguany, van ser sis professores, Pilar Urrios, de l’Institut Ribera Baixa; Mònica Lorente, Encarni Morillas, Iolanda Rodríguez i Maite Ferret, de l’Escola Mare de Déu del Carme; i Karina Antolín, de l’Escola Nostra Senyora del Mar – García Lorca.

A continuació, es va fer una menció especial a l’alumnat que va obtenir les millors qualificacions acadèmiques de l'etapa postobligatòria. Van ser guardonats Alexandre Cogut (Cicle Formatiu Grau Mitjà), Àlex Nieto (Cicle Formatiu Grau Superior), Aina Aguilera (Batxillerat) i Francisco Javier Nieto (proves d’accés a la universitat).

Si no vau poder assistir, podeu recuperar tot l’acte gràcies a l’emissió d’El Prat TV.

Aquest dijous 29 de setembre, l’Auditori del Cèntric Espai Cultural ha acollit l’acte de la lliçó inaugural del curs 2022–2023.

Es tracta d’un acte d’inici de curs i de benvinguda a la comunitat educativa del Prat, alhora que de reconeixement als agents educatius de la ciutat i que posa en valor l’educació com a vector estratègic de la política municipal. La lliçó inaugural és també un espai distès per retrobar-se anualment i donar la benvinguda al nou curs escolar, vinculant l'escola i la ciutat.

La ponència "Educar globalment: reflexions des de l’ètica", duta a terme per la Begoña Román, doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona, ha estat l'element central de  l’acte, i en el qual s'ha fet un reconeixement al professorat i l’alumnat de la ciutat, així com a les AMPAS i centres educatius que cumplien 25 i 50 anys exercint la seva tasca.

L'Ajuntament del Prat i el Departament d'Educació de la Generalitat organitzen l’acte inaugural del curs, un acte arrelat a la ciutat amb una tradició de molts anys, que permet a tota la comunitat educativa de la ciutat escoltar la reflexió presentada per una ponent i gaudir d’un punt de trobada benvinguda del nou curs, a pesar de que les circumstàncies d’aquest inici de curs hagin fet que l’acte es traslladi a finals de setembre i per la tarda.

L'acte ha estat presidit per l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, la tinenta d’alcalde d'Educació i Cultura, Pilar Eslava, i els inspectors d’Educació del Prat de Llobregat, la Sònia Fernández i  el Toni Garcia, en representació dels Serveis Territorials al Baix Llobregat.

L'acte s’ha iniciat amb una actuació musical a càrrec de l’Arturo Ortiz i l’Arnau Martínez, alumnes de l’Escola d’Arts en Viu del Prat.

“Educar globalment: reflexions des de l’ètica”

Per la seva banda, la Begoña Román ha desenvolupat al llarg de la ponència la importància de l’ètica cívica en front a les diverses morals que conviuen en una societat complexa com la nostra per poder afrontar el necessari repte d’educar. Us animem a recuperar la ponència a través de la gravació de l’acte de Prat TV.

Reconeixement a professorat, alumnat, centres educatius i AFA/AMPA del Prat

L'acte ha tingut espai per al reconeixement al professorat que fa 25 anys que treballa als centres educatius del Prat. En concret, han estat 4 docents: Ana Maria Pérez, Marta Mañes, Salomé Andrés i Miguel Ángel Llabrés, que ha excusat la seva absència a l’acte.

També s’ha reconegut l’AMPA de l’Institut Ribera Baixa i l’ Institut Estany de la Ricarda pels 25 anys treballant per la comunitat educativa del Prat, així com a l’AMPA de l’Institut Baldiri Guilera i el CEE Can Rigol per haver complert 50 anys de treball educatiu al Prat.

Així mateix s'ha fet un reconeixement a l'alumnat amb millors resultats acadèmics del curs passat en l'etapa postobligatòria (cicles formatius de Grau Mitjà i Superior, Batxillerat i proves d'accés a la universitat), que han estat la Vanesa Santiago López, que ha excusat la seva absència, l’Albert Baguena Ponce,  la Lucía Mármol Atoche i el Pol Ramos Rodríguez.

 

Recupereu l’acte des de Prat TV

Si no vau poder assistir, podeu recuperar tot l’acte gràcies a l’emissió que va fer-ne Prat TV.

Enguany, el Carlos Magro ha dut a terme la ponència de la Llçó Inaugural. Membre de el Departament de disseny, innovació i tecnologia educativa de la Universitat Camilo José Cela. És membre del Consell assessor de Cuadernos de Pedagogía i membre del grup de recerca Conocimiento Abierto per a la Acción Social CAAS (Universitat de Granada). Ha estat director acadèmic de l'Institut Europeu di Design (IED Espanya), Director d'innovació d'EOI i Director de Comunicació, Màrqueting i Projecció Institucional d'EOI Escola d’Organització Industrial i Director de l'Oficina d'Informació Científica de la Fundació mi+d a la Consejería d'Educació de la Comunitat de Madrid. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i MBA per EOI Escola d’Organització Industrial.

El Carlos Magro ha presentat la conferència "Educar hacia los costados".

Reconeixement a alumnat i professorat

Després de la ponència, en un segon bloc s'ha dut a terme un acte de reconeixement i homenatge als 4 professors/es porten 25 anys de docència al Prat i l’AMPA de l’Estany de la Ricarda amb 25 anys de trajectòria. Volem agrair la seva dedicació, treball, esforç i compromís amb la nostra ciutat.

L'acte ha finalitzat amb el reconeixement a 5 alumnes amb millors resultats acadèmics de l'etapa postobligatòria: de cicles formatius de grau mitjà, de cicles formatius de grau superior, de batxillerat, i de les proves d'accés a la Universitat  (fase general). 

Com ja és tradició, la Lliçó Inaugural ha donat el tret de sortida del curs escolar 2019 - 2020. Es tracta d'un acte de celebració i retrobament de tota la comunitat educativa del municipi que, enguany, ha comptat amb la participació d’Itziar González, arquitecta, ex-regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona i activista urbana.  

Vídeo complet de la ponència

González ha desenvolupat una ponència sota el nom de “Espais cooperatius per a la transformació de la ciutat”, en què ha posat el focus en el paper de la ciutadania a l’hora de la pressa de decisions de l’entorn. Podeu mirar la conferència sencera

Prèviament, l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha refermat l’aposta de l’Ajuntament per aplegar dins del model educatiu aspectes com la comunitat i la cultura per poder aconseguir una educació de qualitat. En aquest sentit, la tinenta d'alcalde d'Educació i Cultura, Pilar Eslava, ha assenyalat que el repte de la comunitat educativa és la transformació social, per tal d’avançar com a societat. Prova de la feina que s’està fent, Eslava ha posat com a exemple el programa municipal IntersECCions.  

Reconeixement a alumnat i professorat

Durant l’acte de la Lliçó Inaugural es va fer el tradicional reconeixement al professorat amb 25 anys de docència al Prat, que en aquesta ocasió van ser Guadalupe Blanco Moreno, Irene Grasa Pagès i Carina Pasqual Miquel (Escola Charles Darwin), Esther Uría Alfonso (Institut Salvador Dalí) i José Domingo Barbero Luelmo (Institut Baldiri Guilera). Així mateix, es va reconèixer l’alumnat amb millors qualificacions acadèmiques en l’etapa postobligatòria durant el curs 2018-2019: Carlos Navarrete Llamas (batxillerat a l’Institut Estany de la Ricarda), Alberto Martínez Moral (cicle superior d’Instal·lacions Tèrmiques i de Fluids a l’Institut l’Illa dels Banyols), Daniel Pérez Ruiz (proves d’accés a la universitat, Institut Salvador Dalí), i Íngrid Malia Escalona (cicle mitjà de Cures Auxiliars d’Infermeria a l’Institut Les Salines).

Un any més, en iniciar-se el curs escolar 2014-2015, l'Ajuntament del Prat de Llobregat i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han organitzat l’acte inaugural del curs, arrelat a la ciutat amb una tradició de molts anys, que permet a tota la comunitat educativa de la ciutat escoltar la reflexió presentada per un ponent i gaudir del primer punt de trobada i de treball compartit del nou curs.

Joan Manuel del Pozo, professor i síndic de la Universitat de Girona, ha compartit amb tota la ciutadania les seves reflexions amb la ponència “La nostra educació: el nostre futur”.

Durant l’acte s’ha agraït i reconegut públicament als professionals que fa 25 anys que exerceixen la docència al Prat, a les AMPA que fa 25 anys que desenvolupen la  seva tasca als centres i a l’alumnat d’educació postobligatòria amb els millors resultats acadèmics, per l'esforç efectuat durant la seva trajectòria.

Temes relacionats

Jornada Tothom Educa

Tothom Educa és un punt de trobada de tota la nostra comunitat educativa per reflexiona...