Ajuntament del Prat de Llobregat - Notícies http://www.elprat.cat Notícies de l'Ajuntament del Prat de Llobregat Ajuntament del Prat de Llobregat Escut de l'Ajuntament del Prat de Llobregat /sites/all/themes/elprat/images/ajuntament_el_prat.svg http://www.elprat.cat Escut de l'Ajuntament del Prat de Llobregat Mon, 16 Apr 2018 07:11:18 GMT <![CDATA[Torna la campanya "A l'abril cada paraula val per mil", enguany dedicada a les interjeccions]]>

Ja fa sis anys que per Sant Jordi es poden veure als carrers del Prat els cartells "A l'abril cada paraula val per mil", una campanya que porta a terme el CNL del Prat amb la col·laboració de l'Ajuntament. Aquests cartells són molt fàcils d'identificar perquè tots tenen una rosa vermella com a motiu comú. Enguany, ens explicaran el significat d'algunes interjeccions catalanes que s'usen al Prat.  

Què són les interjeccions?

Són una classe de mots o expressions invariables que s'usen sobretot en la llengua oral i que sovint no tenen un significat clar (la mateixa expressió es pot usar en situacions i contextos molt diferents). Estan molt lligades al context comunicatiu de l'acte de parla; per això moltes vegades hi fem una entonació especial i les acompanyem amb gestos.

Les interjeccions poden fer diferents funcions: expressar l'estat d'ànim del parlant o la seva actitud davant d'un fet (alegria, pena, ràbia, enuig, satisfacció, etc.), fer referència a la presa de contacte entre els interlocutors (saludar-se, acomiadar-se, felicitar, donar les gràcies), incidir en el comportament perquè es faci o es deixi de fer alguna cosa, fer referència a l'acte de parla en si mateix  (assentiment, negació, dubte, acord, desacord, etc.) i marcar la progressió dels discurs (inici, interrupció, represa, conclusió). 

Cartells per tota la ciutat

Els cartells de la campanya "A l'abril cada paraula val per mil" estaran exposats a les botigues, bars i restaurants dels principals eixos comercials, a les parades dels mercats i als establiments col·laboradors del programa Voluntariat per la llengua, del 16 al 30 d'abril. 

Enguany, a més, amb motiu de la commemoració dels 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana portaran una frase del mestre Fabra: "Cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança". 


 


Veure més]]>
Thu, 12 Apr 2018 12:29:48 GMT <![CDATA[El bar de l'Artesà reobre el dia de Sant Jordi]]>

El 23 d'abril a la tarda, dia de Sant Jordi, el bar de l’Artesà reobrirà  al públic, després d’estar tancat 10 mesos per obres. Els treballs, han servit per adequar el cafè als usos que comportarà l’obertura del teatre adjadent, que obrirà durant la primavera de l’any vinent. El Teatre de l'Artesà serà una peça clau del nou Sistema d'Arts en Viu de la ciutat.

Obertura cap al vestíbul del teatre

Els canvis s’han fet tant a dins com a fora del bar. A dins, el canvi més significatiu ha estat el desplaçament de la barra cap al fons, de manera que ha permès obrir una porta d’accés al vestíbul del futur teatre. A la mateixa paret també s’hi han obert dues finestres.
 
L’escala que pujava al pis superior ha estat retirada, ja que la sala del primer pis passarà a formar part de les instal·lacions del teatre. D’altra banda, la cuina s’ha engrandit considerablement, mentre que els serveis s’han ampliat i s’han situat a l’exterior, al pati lateral del fons del bar. La resta no ha canviat i s'han mantingut materials i colors. 

Canvis a l’exterior

L’antiga tanca perimetral del pati s’ha substuït per una de nova, en forma de gelosia, que quedarà recoberta de vegetació. Al carrer del Centre, la nova tanca s’ha enretirat per darrere de la primera fila de plataners, de manera que la vorera, que abans tenia una amplada d’1,4 metres en farà 3,43. 

El pati compta amb més plataners, plantats a les zones on no n’hi havia, i el terra que era de grava és ara de sauló compactat, mentre que la pista central pavimentada es manté. La paret del fons del pati s’ha recobert amb pèrgoles enjardinades i zones d’estada amb seients. 

La terrassa del bar es manté com estava, si bé s’han instal·lat tres grans tendals a la façana per fer ombra, tal com existien als anys 30 del segle passat. 

Finalment, l’entrada des del carrer del Centre compta amb un gran plafó metàl·lic amb les paraules “L’Artesà” retallades, mentre que la porta del bar ve precedida per una gran plataforma d’obra que, en el futur, serà compartida amb l’entrada del teatre.


 


Veure més]]>
Tue, 10 Apr 2018 09:22:45 GMT <![CDATA[El Prat esdevé una pista de ball a partir del 27 d'abril]]>

Amb motiu de les celebracions del Dia Internacional de la Dansa, la ciutat es converteix en una gran pista de ball. Els carrer s'ompliran de dansa,  per sentir i gaudir de prop propostes de diferents estils (des del hip-hop, a la dansa contemporània o el flamenc) en diferents espais i adreçades a tots els públics. Propostes professionals consolidades al costat de companyies i grups locals conformen un programa divers i participatiu.

Inaugura el cicle la Cia. Mar Gómez el dia 27 d’abril, amb el seu espectacle de carrer La vie en rose.  Una altra cita imprescindible del cicle és la gran Festa de la dansa, que tindrà lloc als jardins de la Pau el diumenge 29 d’abril. També gaudirem dels Brodas Bros i les seves propostes hiphoperes. Flashmobs, i espectacles per a tota la família arrodoniran un programa on tothom hi trobarà el seu lloc.

El cicle el tancarà una proposta molt especial. Volem convidar a tothom que vulgui a participar d’un gran taller de dansa. El Colectivo Lamajara ens proposa que ens acostem al món de pagès, als treballs del camp, el nostre entorn més immediat i juguem a fer-lo nostre. El diumenge 13 de maig, a les 11 del matí el pati de l’Artesà, a més de vermut, s’omplirà de dansa i tothom hi està convidat.

Segueix les petjades i apunta’t les cites! Més informació a www.elprat.cat/maigendansa


Veure més]]>
Tue, 10 Apr 2018 06:43:09 GMT <![CDATA[Un curtmetrage rodat íntegrament al Prat participa al Festival de Màlaga]]>

El curtmetratge Viajes Anónimos, dirigit per Jorge Peña i enregistrat íntegrament a l'edifici dels Carrabiners i als espais naturals del delta del Llobregat, participarà a la secció de curtmetratges del Festival de Màlaga, que se celebrarà del 13 al 22 d'abril a la ciutat andalusa.  

Aquest projecte va formar part de la modalitat d'Art i Educació de la convocatòria UNZIP.elprat d'Arts Visuals 2016, i es va dur a terme amb la col·laboració de l'Escola d'Arts del Prat Amics Art Prat.


Veure més]]>
Thu, 05 Apr 2018 09:10:25 GMT <![CDATA[El Prat acull un intercanvi juvenil europeu sobre dansa ]]>

Ballarins, companyies de dansa, professors d’escola o simplement aficionats a aquesta disciplina artística prendran part del Dance Dialogue, que se celebra al Prat des d’avui i fins al dimecres 11 d’abril. Es tracta d’un intercanvi europeu en què prendran part una trentena de joves de Catalunya, Estònia, França, Grècia i Txèquia.

L’intercanvi juvenil pretén posar sobre la taula els estereotips i tòpics que s’atribueixen al jovent, emprant la dansa com a canal d’expressió. La iniciativa, que acull el Consell Comarcal del Baix Llobregat, ha estat impulsada per Taller d’Art, Cultura i Creació i finançada gràcies al programa europeu Erasmus+, i compta amb el suport de l’Ajuntament del Prat.

Durant la trobada, els joves participants realitzaran debats i dinàmiques en pro de l’autogestió, tallers de dancehall i danses urbanes o una gimcana pel municipi. L’objectiu final és que realitzin una mostra a l’espai públic, que definiran durant un procés participatiu al llarg de l’estada. La performance final es durà a terme la tarda del dimarts 10 d’abril a la plaça Catalunya. 

Participació al festival La Beat Dance 

Dance Dialogue se suma al festival de dansa urbana, La Beat Dance, que se celebrarà al nostre municipi el proper dissabte 7 d’abril. Al campionat, que es farà al pavelló Xavier Marcilla del CEM Fondo d'en Peixo, hi haurà un espai dedicat a l’intercanvi a través d’una intervenció artística. 

Continuïtat d’Urban Culture 

Dance Dialogue segueix l’estela d’Urban Culture, el projecte internacional que l’estiu passat van acollir Gavà, Castelldefels i Viladecans. Amb el primer intercanvi es va treballar a través del rap, la dansa i el graffity i ara s’ha optat exclusivament per la dansa, ja que s’entén que és una disciplina més accessible a l’hora d’expressar-se.


Veure més]]>
Thu, 05 Apr 2018 07:21:11 GMT <![CDATA[Comença el concurs de l'exposició ARTvinguda]]>

En el marc de l’exposició ARTvinguda, situada al tram central de les obres de l’avinguda de la Verge de Montserrat, l’Ajuntament del Prat organitza el concurs “Busca els personatges amagats als murals de l’exposició”, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de l’Art del Prat i la Plataforma d’afectats per les obres. El concurs - consulteu-ne les bases - comença avui i finalitzarà el 20 de juny.

Com funciona?

Les persones participants hauran de localitzar en una butlleta una sèrie de personatges que s’ubiquen als murals de l’exposició. La butlleta es podrà obtenir als comerços col·laboradors, que estaran identificats amb el cartell del concurs, situats a l'avinguda entre els carrers de Jaume Casanovas i Carretera de la Marina, i en carrers adjacents. Un cop omplerta, la butlleta s'haurà de dipositar a les bústies que hi haurà en els mateixos comerços.

Premis 

Els premis seran els següents:

 • 10 entrades per anar al Cinema Capri.
 • 10 cistelles de productes de qualitat, de km 0: ous pota blava, producte fresc de temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat
 • 5 caricatures, a càrrec de l’Associació d’Amics de l’Art del Prat

Veure més]]>
Mon, 26 Mar 2018 08:47:17 GMT <![CDATA[El Cèntric obre un canal a Facebook i crea un butlletí digital d'informació mensual]]>

El Cèntric Espai Cultural ha reforçat la seva presència digital amb l'obertura d'un nou canal a Facebook i la creació d'un butlletí d'informació, amb periodicitat mensual i al qual us podeu subscriu-re a través d'aquesta pàgina. Hi trobareu tota la informació sobre les activitats i projectes que es desenvolupen a l’equipament. 

Tant la pàgina de Facebook com el butlletí mensual s'afegeixen als diferents canals digitals de què disposen diferents àrees i equipaments municipals.
 


Veure més]]>
Fri, 23 Mar 2018 12:58:32 GMT <![CDATA[Claudia i el seu viatge a Ganímedes]]>

La Virgi Morillas ens explica com la va colpir el relat de la Claudia, i ho diu així:

"Aquest dijous vaig anar a veure al Modern l’obra “Claudia” dins del marc de “Dijous Teatre”. Era conscient que anava a veure una obra d’alt impacte emocional que m’anava a “tocar” alguna part interna meva. Efectivament va ser una obra de molta intensitat, a on em vaig tensar, vaig plorar, riure, esperançar... una barreja de sentiments que em van travessar, com crec, a totes les persones presents.

La proposta escènica consisteix en un relat en primera persona per part de la protagonista real de la dolorosa història: Claudia. Ella descobreix als 22 anys que havia estat una nena desapareguda i que havia crescut en una mentida, una vida i una família que no li corresponia.

Es fa incisiva i t’entra pel cos. Et fa plantejar-te moltes preguntes sobre la condició humana i com organitzem la nostra convivència des de les ferides que arrosseguem del nostre passat.

Parla sobre memòria històrica i drets humans a l’Argentina en l’època de Videla. Allà s’han creat moviments socials tan ben organitzats com les mares de la plaza de mayo, que ja lluiten per treure a la llum centenars de casos de persones desaparegudes. I denuncien i reclamen que es jutgi als responsables de cometre crims contra la humanitat, en la seva i altres causes similars.

El muntatge escènic (i poètic) acompanya la història, retalls de vida i persianes que simbolitzen una casa que conté moltes emocions, des de la por a la calma des sentir-se en refugi. Amb projeccions a temps real i gravacions de paisatges que ens transporten, a metàfores sobre ovnis i espais naturals en estat pur que ens commouen.

Em va interessar molt el procés personal pel qual va passar la protagonista, de Merceditas a Claudia, i com simbòlicament es despulla a l’escenari. És una proposta que planteja un procés personal convuls, de moltes preguntes sense resposta. Algú que descobreix que la seva vida ha estat un teatre, que com una crisàlida es transforma i passa de viure en una bombolla a descobrir un nou món, de lligar fils i entendre coses, de redescobrir-se com a persona, redefinir una identitat, d’assimilació d’un dolor profund i ancestral.

Molt agraïda per aquesta proposta de la companyia La Conquesta del Pol Sud. M’agradarà seguir la trajectòria de les seves propostes tenyides de sentiment, denúncia i realitat."

Podeu viatjar una mica més a través d'aquest reportatge


Veure més]]>
Fri, 23 Mar 2018 08:00:27 GMT <![CDATA[200 alumnes dels projectes EntreInstruments interpreten la primera Tocata del Prat]]>

El passat dimarts 20 de març, 200 alumnes de les escoles del Prat participants en el programa EntreInstruments van oferir el seu primer concert conjunt al Centre Cívic Delta del Llobregat.

En concret, la Tocata va ser interpretada pels alumnes de 4rt de les escoles participants al projecte: Escola Jacint Verdaguer, Escola Pepa Colomer, Escola Joan Maragall i Escola Sant Jaume. Cada escola va oferir una cançó del repertori que han treballat durant el curs escolar i, per tancar l’acte, van interpretar totes juntes una cançó amb lletra inventada pels alumnes.

El projecte EntreInstruments posa en connexió l’Escola Municipal de Música del Prat amb els centres educatius de primària de la ciutat, amb l’objectiu de que els alumnes de 3r a 6è de primària puguin tenir un aprenentatge en la pràctica d’orquestra amb instruments musicals de corda, vent o arrel tradicional. El programa EntreInstruments es desenvolupa en el marc del projecte Educació, Cultura i Comunitat de l’Ajuntament del Prat i treballa els següents àmbits:

 • EntreVents: a l’Escola Jacint Verdager
 • EntreCordes: a l’Escola Pepa Colomer i l’Escola Sant Jaume
 • EntreTradis: Escola Joan Maragall

Podeu veure algunes imatges del concert:


Veure més]]>
Mon, 19 Mar 2018 10:38:14 GMT <![CDATA[Presentació del nou Sistema Arts en Viu El Prat]]>

El passat dijous es va presentar, a l’auditori del Centre Cultural Torre Balcells, el nou Sistema d’Arts en Viu El Prat. 

El Sistema té la voluntat d’agrupar i reordenar les diferents accions i propostes que es desenvolupen a la ciutat en l’àmbit del teatre, la dansa i la música, així com també incorporar altres disciplines com el circ.  Es pretén una mirada àmplia i una visió global de ciutat que fomenti l’entrecreuament de disciplines, el treball conjunt i que ofereixi una formació integral en les arts en viu.

Resultat del debat ciutadà

Aquest document és el resultat d’un procés de consulta i debat amb la ciutadania que es va iniciar fa un any i mig i que després d’un treball tècnic i amb entitats i col·lectius de la ciutat es concreta en un Pla de Treball de quatre anys i que té els següents eixos estratègics:

 • Considerar la formació escènica i musical com a una prioritat estratègica
 • Potenciar i qualificar els processos de creació i producció local en arts escèniques i música
 • Oferir una programació escènica i musical estable, diversificada i de qualitat
 • Promoure la màxima participació de la ciutadania en les pràctiques escèniques i musicals de la ciutat
 • Promoure la interacció i cooperació entre els agents escènics i musicals i redefinir el paper de l’Ajuntament
 • Millorar les infraestructures escèniques i musicals
 • Treballar en xarxa, de forma oberta i col∙laborativa

El paper del nou Teatre de l'Artesà

En aquest marc, el paper de l’Escola Municipal de Música del Prat serà estratègic, oferint formació en disciplines com la dansa i el teatre, a més de la formació musical que ja ofereix. També l’Artesà tindrà un paper fonamental en el desenvolupament del Sistema, actuant com a node central i articulant la difusió i programació escènica de la ciutat, oferint espais de creació i de formació.

Podeu consultar el document en el següent enllaç


Veure més]]>
Fri, 16 Mar 2018 10:19:33 GMT <![CDATA[Rècord de participació a la 7a edició del concurs literari Tintablava: 155 obres]]>

Un any més, l’associació d’Escriptors Pratencs Tintablava ha posat en marxa, amb la col·laboració de Joves.Prat, el concurs literari de microrelats, poemes i relats socials per a persones joves de la ciutat. Aquest anye ha arribat a la 7a edició la modalitat de microrelats, a la 5a pel que fa a poesia i per primer any s’ha introduït la modalitat de relats socials i/o solidaris. 

Enguany hi ha hagut record de participació, s’han presentat un total de 155 obres -99 microrelats, 42 poemes i 14 relats de caràcter social i/o solidari-. A la darrera edició, el curs passat, es van presentar 100 treballs en dues categories.  

Cal destacar la bona acollida del concurs entre els i les joves estudiants, ja que han participat alumnes de tots els centres d’educació secundària de la ciutat. 

Les persones guanyadores es faran saber el proper 24 d’abril, a través d’un acte de lliurament de premis a la sala d’actes del Cèntric Espai Cultural. Hi ha tres premis per categoria, guardonats amb tres vals que es poden bescanviar a comerços del municipi. 
 


Veure més]]>
Fri, 16 Mar 2018 08:09:41 GMT <![CDATA[Bodas de sangre, dirigida per Oriol Broggi, al Teatre Modern]]>

El passat diumenge 11 de març el grup de teatre amateur de La Casa de Andalucía van tenir l’oportunitat d’anar a veure al Teatre Modern l’obra Bodas de Sangre, de Federico García Lorca, dirigida per Oriol Broggi. Estaven molt emocionats i expectants ja que aquest curs també la portaran ells a escena, al mateix teatre. Aquestes són algunes pinzellades del que van rebre:

Rosa: "Es sin duda una propuesta diferente y transgresora, con una escenografía cuidada, sobria y sencilla, y una excelente interpretación de los actores, especialmente Clara Segura en el papel de Novia y de Nora Navas en el de Madre."

Lídia: "La posada en escena amb el trio de músics d’acompanyament i amb la projecció de fons de diverses escenes, com si fos una pel·lícula, li van donar una modernitat que vaig rebre de bon grat. Les dues cançons en català van ser sorprenents i xocants d’escoltar en una obra de Lorca… per què no? Respecte dels actors, tots genials. De totes totes, recomanable!"

Toni: "Nosotros también representaremos esta obra el próximo 1 de Julio y cuando ensayamos, nuestro director, Jose Segurado, nos hace repetir 40 veces por un gesto. A veces pienso: “¿y qué más da?”. El planteamiento de la obra que vimos no tiene nada que ver con la nuestra, y me ha hecho ver que cada director crea una obra diferente. Vale mucho la pena."

Deli: "Desde el inicio había, en una parte del escenario instrumentos musicales, piano, guitarras, y 4 músicos que acompañaban toda la obra con canciones relacionadas con él. Me sorprendió la interpretación de un par de canciones en catalán, una apuesta muy arriesgada. Los personajes de la Mendiga y de la Luna, con largas túnicas en rojo y azul y con un diálogo muy rápido. En el fondo del escenario una pantalla con imágenes grabadas de algunas escenas de los actores con caballos y paisajes. Un trabajo muy profesional que arrancó largos minutos de aplausos y levantó a la mitad de los espectadores."

Albert: “Me ha gustado mucho el vestuario y la puesta en escena. Me ha encantado verlo en directo.”

Mari: "Las proyecciones de las escenas también le han dado más vida a la obra. Tengo que destacar la escenificación de los personajes de la Luna y la Mendiga. Me ha llamado mucho la atención la sincronización de los actores en las escenas."

Mari Carmen: "Las interpretaciones de Nora navas y Clara segura fueron insuperables, agarre, sentimiento y fuerza en la interpretación. La Mendiga y la Luna me llegaron a lo más profundo. Nos dieron una inyección de saber hacer. ¡Felicidades a la compañía!"

Montse: "Me gustó la escenografía, discreta y original al mismo tiempo. La proyección de imágenes en el fondo del escenario completaba es espacio reforzando al mensaje en cada escena. Me desconcertó en un principio, por el tratamiento de los personajes, al igual que los cazadores en el bosque, fue una versión muy peculiar."

Isabel: "Fue una gran interpretación por parte del elenco de actores. Me dio la sensación de que la historia del drama la contaban los cantantes. Me recordó a cuando yo era pequeña los dramas que iban narrando por los pueblos algunas personas con estampas de los protagonistas, porque cuando cantaban se quedaba como congelado el movimiento de los actores. Para mí, quienes realmente contaban la historia eran los cantantes. La interpretación fue magnífica, una forma diferente de hacer teatro."

Aquí us deixem algunes fotos i el reportatge del Prat.tv 


Veure més]]>
Thu, 15 Mar 2018 08:06:17 GMT <![CDATA[El Nus convoca un concurs per al cartell del Pratifolk d'enguany]]>

La Federació d'Entitats de Cultura Tradicional del Prat, el Nus, ha convocat un concurs per al cartell del Pratifolk d'aquest any, que se celebrarà el primer cap de setmana de maig a diferents indrets de la ciutat. 

La imatge, que s'ha d'encaixar dins d'una plantilla determinada (veure imatge), ha de representar les entitats de cultura tradicional i popular de la ciutat. El cartell escollit es presentarà el dia de Sant Jordi i tindrà premi. 

Els dissenys s'han d'enviar abans del 3 d'abril a elnusprat@gmail.com o portar-los a La Nau, seu del Nus (c. Ripollès, 20).


Veure més]]>
Wed, 07 Mar 2018 12:32:55 GMT <![CDATA[Connexions 2018 ]]>

El passat  13 d'abril  va tenir lloc al Cèntric el resultat d'un projecte col·laboratiu entre  quatre instituts del Prat, en el que a partir d'un fil conductor comú van desenvolupar  diferents propostes molt emocionants.

Crònica d'Anna Colominas Abelló:

Ha estat a la segona edició del Connexions, un projecte que vincula a joves pratencs amb diversos conceptes relacionats amb la societat actual. En aquest projecte col·laboratiu impulsat pel Cèntric Espai Cultural, en el marc del Programa Educació, Cultura i Comunitat, hi han participat prop de 150 alumnes dels instituts Ribera Baixa, Salvador Dalí, Estany de la Ricarda i Baldiri Guilera.

Amb la guia dels seus professors i professores, i amb el suport del Cèntric Espai Cultural els alumnes han pujat a l’escenari de l’Auditori del Cèntric per transmetre amb entusiasme i emoció tot el que han aprés durant els últims mesos de treball al voltant del concepte “Identitat Líquida”, un terme batejat pel sociòleg i filòsof polonès, Zygmunt Bauman.

I és que dedicar esforços, lectures, gravacions, pensaments, sentiments... a l’obra de Bauman ha estat tot un procés d’aprenentatge i creació artística en tots els sentits.

Els primers en compartir les seves reflexions entorn la societat i la identitat líquida, han estat els alumnes de 1r de Batxillerat del Ribera Baixa, que juntament amb els seus professors, Llucía Vives i Jaume Marí, ens han llegit tot un seguit de creacions literàries pròpies que han escrit a partir de la lectura i aprofundiment de textos del filòsof polonès. Unes lectures que han comptat amb l’acompanyament musical del guitarrista i arpista Lautaro Rosas i de la mateixa professora Llucía Vives, que ha cantat “Serenata para la tierra de una”.

Des del Salvador Dalí, els alumnes del grup de Cultura Audiovisual de 2n de Batxillerat, tutoritzats per la seva professora Alba Sabaté i amb la col·laboració de la fotògrafa pratenca Inma Quesada, ens han mostrat tot un seguit de pràctiques fotogràfiques vinculades a la creació fotogràfica artística i a la temàtica del consumisme. Tota una mostra d’imaginació, creació, reflexió i reivindicació vinculada a la societat líquida en la qual vivim immersos.

Tot seguit, ha estat el torn dels alumnes de 4t d’ESO de l’Estany de la Ricarda que, guiats pels seus professors Joan Puig Malet i Marta Ferrando, han compartit amb tots els presents un vídeo-documental, produït per l’Óscar Solsona, en el que recullen reflexions pròpies vinculades al fet migratori i a les fronteres, a partir de la lectura del llibre Llàgrimes de Sal de Pietro Bartolo, amb qui van realitzar una entrevista per Skype.

Per finalitzar l’acte, els alumnes de 2n de Batxillerat del Baldiri Guilera, dirigits per la seva professora Isabel Nuñez, han omplert l’Auditori amb representacions dramatitzades de diverses obres que apareixen en el llibre 44 cartas desde el mundo líquido de Zygmunt Bauman. Una escenificació artística de creació pròpia que ens ha recordat el canvi constant que viuen les identitats modernes dels joves.

Podeu veure el reportatge del Prat.tv en aquest enllaç i a la galeria de fotos en aquest àlbum.

 Aquí podeu veure algunes imatges de l'acte


Veure més]]>
Mon, 05 Mar 2018 14:11:43 GMT <![CDATA[Arriba la nova proposta de cursos i tallers per a la primavera ]]>

Els centres cívics i culturals de la ciutat proposen una nova oferta formativa de cursos i tallers per al trimestre de primavera, d'abril a juny. Les propostes abasten àmbits i temàtiques diferents, relacionades amb la cultura, la música i la dansa, les arts, les tecnologies, la gastronomia, etc. adreçades a tots els públics. Aquests cursos i tallers són una bona manera de desenvolupar les habilitats creatives i passar-s'ho bé, descobrint noves disciplines o compartint aficions amb d’altres persones.  

Inscripcions

Les inscripcions començaran el 19 de març, a les 16.30 h i es podran fer fins el 4 d’abril. Es podran realitzar directament als equipaments culturals o bé a través del web online.elprat.cat.

Recordeu que si feu la inscripció presencial en qualsevol equipament municipal, us podeu inscriure a qualsevol curs d'aquesta oferta organitzat per l'Ajuntament.

 


Veure més]]>
Wed, 28 Feb 2018 08:03:54 GMT <![CDATA[Visita-taller a l'exposició Els Neandertals a Catalunya]]>

El Cèntric acull l’exposició Els Neandertals a Catalunya fins el dia 2 d’abril.

A l’exposició es pot veure una mostra sobre la presència de l’Homo neanderthalensis al món i més concretament  a Catalunya. Recentment  han aparegut  fòssils i restes humanes de neandertals a dos jaciments: una antiga pedrera al Pla de la Formiga, a prop de Banyoles (Pla de l’Estany), i la cova del Gegant, al terme municipal de Sitges. 

L’exposició està organitzada pels grups de recerca de la UB Didàctica del Patrimoni, Museografia Comprensiva i Noves Tecnologies (DIDPATRI) i el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP-GRQ), conjuntament amb l’Ajuntament de Sitges, que és la població on fins ara s’han documentat més restes de neandertals de Catalunya.

El proper 20 de març a les 18h. us proposem una visita-taller a l’exposició.  Es tracta d’una visita dinamitzada en la que amb l’ajut de material de suport es podrà descobrir com eren físicament els neandertals, què menjaven, on vivien, com caçaven i quina importància va tenir per a ells el foc. 

Us esperem a la sala d’exposicions del Cèntric!

 

Places limitades. Activitat familiar, a partir de 6 anys. Cal inscripció prèvia a: patrimonicultural@elprat.cat


Veure més]]>
Tue, 27 Feb 2018 14:00:05 GMT <![CDATA[L’alcalde del Prat felicita Laura Ferrés per l’èxit del curt “Los Desheredados”, premiat als Goya i als Gaudí ]]>

El curt també ha estat reconegut com a millor curt de la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes i com a millor curt europeu al festival de cinema portuguès Curtas Vila do Conde International.

El curt “Los Desheredados” es projectarà dijous vinent, 1 de març, al cinema Capri del Prat de Llobregat, presentat per la directora i membres de l’equip tècnic i artístic del curtmetratge.

 

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha rebut aquest dimarts, 27 de febrer, la cineasta Laura Ferrés (el Prat de Llobregat, 1989) al saló de plens de l’Ajuntament. L’alcalde ha felicitat la cineasta pratenca per l’èxit del seu curtmetratge “Los Desheredados”, guardonat amb nombrosos premis nacionals i internacionals, entre ells els Goya i els Gaudí. També ha assistit a la recepció el regidor de Cultura, Participació i Ciutadania, David Vicioso, entre d’altres representants municipals.

 

“Los Desheredados” es troba a cavall entre el curtmetratge de ficció i el documental i narra la història del mateix pare de la directora, Pere Ferrés, lluitant per preservar el negoci familiar, una empresa d’autocars, afectada per la crisi econòmica. A causa de les dificultats de l’empresa, es veu obligat a buscar d’altres fonts d’ingressos i a superar moltes dificultats, sempre lluitant per preservar la seva dignitat. La família de Laura Ferrés es troba en l’epicentre de la història, on apareix també la seva àvia.

 

El curt, de 18 minuts de durada, s’ha rodat gairebé en la seva totalitat al Prat de Llobregat, en espais com el carrer d’Empordà, el pàrquing de l’estació de Renfe o les cotxeres de Fersprat, i amb protagonistes pratencs. Per a la gestió de les localitzacions, ha comptat amb el suport del programa El Prat Film Office de l’Ajuntament del Prat.

 

El curtmetratge “Los Desheredados” es projectarà el proper dijous, 1 de març, a les 20.30 h al cinema Capri del Prat de Llobregat (Av. de la Verge de Montserrat, 111). L’accés a l’acte, organitzat per l’Ajuntament del Prat, serà lliure fins al límit d’aforament.

 

Reconegut per diversos premis nacionals i internacionals

 

Als Premis Goya, celebrats el passat 3 de febrer, “Los Desheredados” va guanyar el premi al millor curtmetratge documental. En el cas dels Gaudí, celebrats una setmana abans, el 28 de gener, va ser reconegut com a millor curtmetratge.

 

A aquests guardons, s’hi afegeixen el premi  "Leica Cine Discovery", com a millor curt de la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes, i el de millor curt europeu al festival de cinema portuguès Curtas Vila do Conde International. També va ser nominat a la darrera edició dels Premis de Cinema Europeu i ha estat seleccionat pel catàleg Shorts from Spain 2017 de l’ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Visuals), que conté els 10 curtmetratges més destacats de l’any d’arreu de l’Estat.

 

Laura Ferrés

Llicenciada en direcció cinematogràfica a l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), Laura Ferrés ha dirigit fins al moment dos curtmetratges: “A Perro Flaco” i “Los Desheredados”.

“A Perro Flaco”, el que va ser el seu projecte final de carrera a l’ESCAC, ja va ser  seleccionat per 60 certàmens de cinema d’arreu del món com a curtmetratge de ficció. Entre ells, cal destacar la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid de 2014 i el Montreal World Film Festival 2015 (Canadà).


Veure més]]>
Mon, 26 Feb 2018 11:58:44 GMT <![CDATA[Crits en la pell, imatge del Dia Internacional de la Dona al Prat]]>

L’artista pratenca Núria Oreja ha estat l’encarregada del disseny de la imatge de la campanya del Dia Internacional de les Dones de l’any 2018 al Prat. L'obra, anomenada Crits en la pell, mostra un tros del cos d’una dona que es transforma en un llençol sobre el que s’ha escrit una sèries de paraules reivindicatives.

Tot seguit, la Núria ens explica, en format entrevista, què vol transmetre amb aquesta proposta artística: 

Per què llibertat, força, justícia, respecte...? Per què aquestes paraules? 
Perquè són les nostres armes, són les nostres eines, són les que hem utilitzat durant anys amb molt d’esforç, són les que ens han acompanyat i ens segueixen ajudant en la lluita per la igualtat i el reconeixement de la dona a la societat. Estan escrites de forma manual i simbolitzen l'esforç que les dones fem dia a dia, és l'acció activa del nostre treball continu, sense descans. Si volem aconseguir que els drets de la dona siguin exactament iguals que els de l'home, no podem relaxar-nos. Portem anys lluitant i això fa que sentim brollar des de dins aquestes paraules, convertint-les en part de la nostra pell. Són les seqüeles de les nostres lluites, són les marques reflectides des de l'interior del nostre ésser cap a la superfície del nostre cos. 

Per què no visualitzem la totalitat del cos de la dona?
Perquè així és com ens sentim, incompletes davant d'aquesta societat que no ens deixa aconseguir la identificació de la dona íntegrament. Penso que no és necessari posar-li un rostre a la imatge, no ens cal individualitzar-la; podem ser qualsevol de nosaltres, totes lluitem i patim per les mateixes causes. Un retrat pot fer una imatge més recognoscible cap a una única persona i aquesta no és la intenció. Nosaltres volem, podem i sabem estar totes unides sense singularitzar-nos.

Quins altres detalls de la imatge destacaries?
La superfície no és llisa, perquè si ho fos podria simbolitzar un camí fàcil de recórrer i la nostra travessia no ho està sent, ens trobem amb entrebancs i dificultats contínuament per aconseguir el reconeixement de la igualtat de la dona i els seus drets davant d'aquesta societat que ens discrimina pel simple fet de ser dona. El color violeta a la tipografia simbolitza la nostra lluita. El 1911, quan un grup de dones es van reunir a la fàbrica tèxtil de Nova York per declarar-se en vaga, l’amo les va tancar amb clau i va calar foc a l'edifici. Hi van morir més d'un centenar de dones. Les teles que fabricaven eren de color violeta, per això, des de llavors, aquest color es va convertir en un símbol de la lluita de la dona pels seus drets.

Per què el cos de la dona nu? 
Perquè és el nostre cos el que parla sense embuts, perquè no podem sexualitzar el cos de la dona per estar nu, perquè estem orgulloses de ser dones i poder mostrar-nos de forma natural sense que ningú ens ho censuri.
 


Veure més]]>
Fri, 23 Feb 2018 09:49:53 GMT <![CDATA[Passi obert de La vie en rose, de la Cia. Mar Gómez ]]>

Fa 12 anys que la Mar Gómez i el Xavi Martínez passegen la seva dansa pel Prat. L’any 2006 van aterrar al Teatre Modern per establir-s'hi com a companyia resident. Han estat anys intensos de feina de proximitat, amb la gent gran, amb grups de dones... però sobretot amb les escoles del Prat. Primer va ser amb la Dansa al pati, que es van recórrer totes les escoles, a l’hora de l’esbarjo; després va ser amb l’activitat Jugant amb la dansa, que han pogut entrar a les aules, amb gran acceptació per part del professorat i de l’alumnat. Aquesta tasca continua.

El Teatre Modern també és important de l’activitat de la companyia. Un espai per presentar els seus espectacles, assajar i preparar les seves propostes. Durant aquesta setmana estan acabant d’enllestir la versió de sala del seu darrer treball La vie en rose.

Aquest darrer treball presenta la caiguda en picat d’una parella, una “guerra de los Rose”, ballada i lliure, amb el seu peculiar estil sempre de la mà de l’humor.

Properament, dins el cicle Maig en dansa també els podrem veure en alguna plaça de la ciutat; estem amatents. De moment, però, els podrem veure el proper divendres 23, a les 20 hores.  Ens veiem al teatre.

Si et vols descarregar la teva invitació, fes-ho aquí.


Veure més]]>
Tue, 20 Feb 2018 12:38:27 GMT <![CDATA[Mos Maiorum. Un bany de realitat]]>

La passada edició del Dijous Teatre vàrem tenir un bany de realitat. Mos Maiorum, el costum dels nostres avantpassats, ens va submergir en la crua realitat que pateixen les persones que, per una raó o una altra, es veuen obligats a deixar casa seva. En concret, vàrem conèixer la realitat de la frontera hispano-marroquina. 

Agraïm molt al Martín Núñez, persona amb moltes habilitats comunicatives, natural del Salvador i que ha viscut a diferents països i ha participat de diferents projectes solidaris, que es va encarregar de conduir el col·loqui i de fer-nos parlar d'emocions. Ell mateix ens deixa aquestes paraules:

"Impactado sería la palabra que define el estado en que me dejó el presenciar la limpia y bien montada obra de Mos Maiorum, donde Ireneu, Alba y Mariona plasman su documental teatral... dramático, crudo, real y penetrante... Todo un espectáculo. Gracias por permitirnos apreciar y comentar esta moderna forma de llevar teatro. Enhorabuena!".

Podeu clicar aquí veure un petit recull fotogràfic i el reportatge de ElPrat.Tv


Veure més]]>
Mon, 19 Feb 2018 11:02:34 GMT <![CDATA[“A Sant Cosme benvinguts, passeu, passeu!”]]>

El Carnaval 2018 ha tingut una amplíssima participació de la ciutadania. Al barri de Sant Cosme s’hi han organitzat molts actes, la majoria impulsats pel veïnat i la comunitat educativa a través de la Taula Comunitària, un espai d’intercanvi i participació on es comparteixen i dinamitzen iniciatives i projectes, que té per objectiu teixir xarxes i afavorir projectes que afavoreixin l’enfortiment de la comunitat. 

Dijous Gras va donar el toc d’inici del Carnaval amb un berenar organitzat per l’Associació de la Gent Gran. Divendres, la Rua, sota el lema ”A Sant Cosme benvinguts, passeu, passeu!”, va comptar amb la participació dels centres educatius de barri, el centre de dia de la gent gran, SPAI, el Centre Materno Infantil, les dones sàvies de Sant Cosme i la Fundació Catalana de l’Esplai, en total unes 500 persones que van desfilar omplint els carrers de color i alegria. Dimarts 13, a l’Equipament Cívic Delta de Llobregat va tenir lloc el ball de Carnaval organitzat pel programa de la gent gran. I, finalment, dimecres 14, molts veïns i veïnes van sortir al carrer per plorar la mort de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. 


Veure més]]>
Thu, 15 Feb 2018 08:51:26 GMT <![CDATA[L’Ajuntament destina més de 220.000 € a ajuts per a activitats d’estiu i extraescolars]]>

L’Ajuntament del Prat destinarà 222.500 euros a ajuts per a les activitats d’estiu de 2018 i per a les extraescolars del proper curs escolar (2018-2019). Amb aquests ajuts, adreçats a les famílies amb més dificultats socioeconòmiques, l’Ajuntament pretén garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a aquest tipus d’activitats, relacionades amb l’oci, l’esport i el lleure.

Sol·licituds a partir del 19 de febrer

El període de sol·licituds començarà el dilluns 19 de febrer i finalitzarà el 23 de març. Els ajuts estan dirigits als infants i adolescents empadronats al Prat, nascuts entre 2000 i 2015 (ambdós inclosos). De forma excepcional, les podran demanar joves nascuts abans de 2000, sempre que cursin ESO o tinguin necessitats educatives especialitzats (i estiguin escolaritzats al Centre d’Educació Especial de Can Rigol o vulguin participar en activitats de Disprat Lleure).

Nivell de renda i nombre de membres de la família

Com que els ajuts estan adreçats a les famílies amb menys recursos econòmics, s’han establert uns barems de renda per poder optar-hi, que varien en funció del nombre de membres de la llar i d’altres factors socials. També es tindran en compte altres factors socials (tenir a càrrec infants amb necessitats educatives especials, ser família monoparental o família nombrosa, etc).

En el cas de les activitats d’estiu, l’Ajuntament finança de 50 a 150 euros en funció de nivell de renda de la família. En el cas de les activitats extraescolars, es finançaran de 100 a 250 euros. Si les activitats extraescolars es fan a l’Escola Municipal de Música, el percentatge màxim de la inscripció que se subvencionarà anirà del 50% al 90%.

Com sol·licitar els ajuts?

Les famílies podran realitzar la sol·licitud dels ajuts en un únic tràmit a l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC) de la Casa de la Vila. Hauran d’emplenar el formulari de sol·licitud i adjuntar la resta de documentació requerida a les bases. Les activitats d’estiu i extraescolars s’hauran de tramitar conjuntament, mitjançant una única sol·licitud per a cada infant beneficiari.
 


Veure més]]>
Wed, 14 Feb 2018 11:54:33 GMT <![CDATA[Els laboratoris del Programa Educació, Cultura i Comunitat comencen a caminar]]>

En el marc del programa municipal Educació, Cultura i Comunitat s’han iniciat els diferents espais de laboratori. Els laboratoris són una proposta de formació, innovació i experimentació que es dirigeixen tant a centres educatius com a equipaments i entitats de la ciutat amb qui es vol generar un espai de col·laboració que afavoreixi el treball en xarxa i comunitari. Els laboratoris són una eina a partir de la qual el programa proposa, des d'una dimensió de ciutat, donar resposta al reptes comuns educatius i culturals d’avui dia. 

Treball col·lectiu

És per això que els laboratoris estan orientats al disseny col·lectiu de projectes que respongui als interessos, objectius i reptes de tots els centres i entitats participants. Un element definitori dels laboratoris és el fet que els projectes resultants d’aquest procés de treball comptaran amb l’acompanyament i recolzament del programa, perquè a partir del curs vinent es puguin desenvolupar conjuntament amb els centres educatius i equipaments que hi han participat. 

Al llarg d’aquest passat mes de gener s’han realitzat les primeres sessions dels laboratoris dels àmbits d’Anglès, Patrimoni Cultural i Cultura Popular, Foment de la lectura i CientíficTècnic Digital. Aquestes trobades han comptat amb la coordinació i dinamització per part de professionals especialistes que han conduït cadascuna de les sessions. En aquestes primeres sessions s’han presentat tots els participants, s’han compartit objectius i, a través de dinàmiques participatives, el que cadascú imaginava  com a horitzó del futur procés de treball.


Veure més]]>
Tue, 13 Feb 2018 08:38:07 GMT <![CDATA[Arrenca una nova edició del cicle Dijous Teatre]]>

El proper dijous 15 de febrer arrenca una nova edició dels Dijous Teatre, un cicle que vol mostrar un teatre diferent i que situa l’espectador en un lloc també diferent.

La primera proposta aborda un tema de primera actualitat: les notícies des les fronteres no paren d’arribar. Contínuament som espectadors de les morts que es produeixen a la nostra tranquil·la i calmada mar Mediterrània. La Cia. Mos Maiorum se n’ha volgut fer ressò amb el seu espectacle Mos Maiorum. Els costums dels nostres avantpassats i ha intentat donar resposta a la inevitable pregunta: per què no s’evita aquest genocidi amagat? 

El Teatre Modern es vol sumar a aquest voler trobar respostes i inicia el cicle Dijous Teatre precisament amb aquesta obra, i valgui com a homenatge als milers i milers de persones que han perdut la vida buscant-ne una de millor.

El cicle continuarà fent-se ressò de la societat i del moment històric que ens toca viure. Claudia, de la Cia. La conquesta del Pol Sud i Rebota Rebota y en tu cara explota d’Agnès Mateus i Quim Tarrida, ens retornen imatges que no ens agraden i que volem denunciar.

Finalment, aquests Dijous Teatre també tenen cabuda per a la comèdia i acabaran amb un gran somni adolescent de la mà de la companyia Projecte Nisu, Teenage Dream.

Apunteu-vos aquestes cites dels dijous. Són especials i espacials. Per sucar-hi pa! 


Veure més]]>
Fri, 09 Feb 2018 11:44:31 GMT <![CDATA[Recepció a l’Ajuntament del Prat del finalista pratenc d’OT, Alfred García]]>

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha rebut el cantant a l’Ajuntament, felicitant-lo pel seu èxit al programa i agraint-li que hagi difós la cultura pratenca més enllà del nostre municipi.

El músic i cantant pratenc també representarà Espanya al festival d’Eurovisió, juntament amb la guanyadora d’OT, Amaia Romero.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha rebut avui, divendres 9 de febrer, a les 17 h al finalista pratenc d’Operación Triunfo (OT), Alfred García. El músic també participarà al festival d’Eurovisió, juntament amb la guanyadora del concurs, Amaia Romero, en representació d’Espanya, que se celebrarà del 8 al 12 de maig a Lisboa.

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha rebut el músic al Saló de Plens, juntament amb el regidor de Cultura, David Vicioso i d’altres representants del consistori. Al cantant, l’han acompanyat els seus familiars, així com representants de la productora d’OT, Gestmusic.

L’Alfred, molt  vinculat a la ciutat i al seu teixit cultural 

L’Alfred va començar la seva formació musical des de ben petit a la Unió Filharmònica del Prat, on va tocar el trombó, mentre creixia el seu interès per la cultura musical. La seva formació musical va continuar al Taller de Músics. Molt vinculat al projecte musical de La Capsa, també ha participat en projectes com el clip musical #Almeuritme o les maratons musicals del Meló_dia o el projecte Cocoon.

També ha estat vinculat a d’altres iniciatives musicals de la ciutat com el Festival Altraveu, La Música contra el Hambre o els concerts solidaris contra el Càncer. A més, va formar part del Combo Tito Juane, una xaranga que va animar diverses festes populars del Prat, com el Correquintos o el Correllengua.

Al llarg de tota aquesta edició d’Operación Triunfo, l’Alfred s’ha mostrat orgullós dels seus orígens pratencs i ha esdevingut un ambaixador de la ciutat, mostrant el seu orgull potablava en un programa amb un gran èxit d’audiència. L’alcalde, acompanyat per d’altres representants del consistori, també li ha agraït avui que hagi contribuït a difondre el Prat i la seva cultura més enllà del nostre municipi.


Veure més]]>