Ajuntament del Prat de Llobregat - Notícies http://www.elprat.cat Notícies de l'Ajuntament del Prat de Llobregat Ajuntament del Prat de Llobregat Escut de l'Ajuntament del Prat de Llobregat /sites/all/themes/elprat/images/ajuntament_el_prat.svg http://www.elprat.cat Escut de l'Ajuntament del Prat de Llobregat Wed, 14 Feb 2018 09:42:12 GMT <![CDATA[Renúncia de la regidora socialista Ana Isabel Fernández]]>

La regidora del grup socialista Ana Isabel Fernández ha renunciat a l'acta per motius personals. En el ple municipal de febrer, els i les portaveus de les diverses formacions li van agrair la feina realitzada al llarg dels anys - va ser regidora de les àrees de Serveis Socials i Salut Pública i Consum en anteriors mandats-. Fernández serà substituida pel número cinc a les llistes del PSC a les darreres eleccions municipals, Juanma Fraile.


Veure més]]>
Tue, 13 Feb 2018 10:42:06 GMT <![CDATA[Lluís Mijoler, candidat d'ICV a l'alcaldia per a les municipals de 2019 ]]>

L'actual regidor d'Economia, Bon Govern i Transparència de l'Ajuntament del Prat, Lluís Mijoler, ha estat escollit per la militància d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) al Prat com a candidat a l'alcaldia per a les municipals de 2019, a l'espera de les possibles confluències entre partits que es puguin establir en els propers mesos. Mijoler, que ha estat l'únic candidat que s'ha presentat a les primàries, substitueix així Lluís Tejedor en el paper d'alcaldable per part d'ICV.

 


Veure més]]>
Fri, 09 Feb 2018 11:44:31 GMT <![CDATA[Recepció a l’Ajuntament del Prat del finalista pratenc d’OT, Alfred García]]>

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha rebut el cantant a l’Ajuntament, felicitant-lo pel seu èxit al programa i agraint-li que hagi difós la cultura pratenca més enllà del nostre municipi.

El músic i cantant pratenc també representarà Espanya al festival d’Eurovisió, juntament amb la guanyadora d’OT, Amaia Romero.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha rebut avui, divendres 9 de febrer, a les 17 h al finalista pratenc d’Operación Triunfo (OT), Alfred García. El músic també participarà al festival d’Eurovisió, juntament amb la guanyadora del concurs, Amaia Romero, en representació d’Espanya, que se celebrarà del 8 al 12 de maig a Lisboa.

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha rebut el músic al Saló de Plens, juntament amb el regidor de Cultura, David Vicioso i d’altres representants del consistori. Al cantant, l’han acompanyat els seus familiars, així com representants de la productora d’OT, Gestmusic.

L’Alfred, molt  vinculat a la ciutat i al seu teixit cultural 

L’Alfred va començar la seva formació musical des de ben petit a la Unió Filharmònica del Prat, on va tocar el trombó, mentre creixia el seu interès per la cultura musical. La seva formació musical va continuar al Taller de Músics. Molt vinculat al projecte musical de La Capsa, també ha participat en projectes com el clip musical #Almeuritme o les maratons musicals del Meló_dia o el projecte Cocoon.

També ha estat vinculat a d’altres iniciatives musicals de la ciutat com el Festival Altraveu, La Música contra el Hambre o els concerts solidaris contra el Càncer. A més, va formar part del Combo Tito Juane, una xaranga que va animar diverses festes populars del Prat, com el Correquintos o el Correllengua.

Al llarg de tota aquesta edició d’Operación Triunfo, l’Alfred s’ha mostrat orgullós dels seus orígens pratencs i ha esdevingut un ambaixador de la ciutat, mostrant el seu orgull potablava en un programa amb un gran èxit d’audiència. L’alcalde, acompanyat per d’altres representants del consistori, també li ha agraït avui que hagi contribuït a difondre el Prat i la seva cultura més enllà del nostre municipi.


Veure més]]>
Thu, 08 Feb 2018 11:00:25 GMT <![CDATA[Alerta de neu a l'àrea metropolitana per a aquesta tarda]]>

La Generalitat ha activat el pla especial d'emergències per nevades (NEUCAT) en fase d'alerta, a causa de les previsions meteorològiques que apunten a probables nevades aquesta tarda a diversos indrets del país, entre els quals l'àrea metropolitana, en cotes superiors als 100 metres. En moments puntuals, però, aquesta cota podria ser inferior i arribar, fins i tot, a nivell de mar. 

A través del document situat més avall podeu consultar un cartell amb consells en cas de nevada.


Veure més]]>
Thu, 08 Feb 2018 09:35:26 GMT <![CDATA[Afectacions al trànsit i als autobusos dels actes del Carnaval]]>

Des del Dijous Gras fins al Dimecres de Cendra es desenvoluparan a la ciutat diversos actes del Carnaval. 

A través d'aquest apartat i del document situat més avall podeu consultar els talls a la circulació i les afectacions previstes a les línies d'autobús. 


Veure més]]>
Tue, 06 Feb 2018 16:53:55 GMT <![CDATA[L’Ajuntament del Prat celebra que el nou servei de Renfe, EVA, es posi en marxa a la nostra ciutat ]]>

La Generalitat de Catalunya acaba de licitar la redacció del projecte constructiu de la nova estació intermodal del Prat, que servirà com a intercanviador entre les línies de rodalies, la L9 del metro i el futur tren d’alta velocitat.

L’Ajuntament del Prat i la Generalitat de Catalunya també estan treballant perquè un major nombre de trens de mitja distància procedents del sud de Catalunya tinguin parada al municipi a finals d'aquest any.

L’Ajuntament del Prat proposarà a l’Estat i a la Generalitat de Catalunya la creació d’un grup de treball per abordar de forma conjunta els propers canvis del servei ferroviari al municipi.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat celebra l’arribada del tren d’alta velocitat al municipi, anunciada avui, dimarts 6 de febrer, pel ministre de Foment, Íñigo de  la Serna. El Prat de Llobregat acollirà l’estació d’inici i final d’una nova línia d’alta velocitat, connectada amb el Camp de Tarragona i amb Madrid. El nou servei d’alta velocitat es denominarà EVA, enlloc d’AVE, i modernitzarà els serveis i prestacions de l’actual servei. 

El consistori vol expressar la seva voluntat de col·laborar amb l’Estat espanyol, a través del Ministeri de Foment i Renfe, per tirar endavant aquest projecte.

L’Ajuntament del Prat considera que la posada en marxa de l’EVA repercutirà favorablement al municipi. D’una banda, reforçarà la posició de centralitat del Prat en l’entorn metropolità, que comptarà amb una altra infraestructura estratègica per al país, juntament amb l’aeroport del Prat. D’altra banda, la instal·lació de la nova estació d’alta velocitat reforça la idoneïtat del projecte de zona residencial del Prat Nord.

A més, cal tenir en compte que l’Ajuntament del Prat ja havia començat a treballar amb la Generalitat de Catalunya per incrementar el nombre de trens de mitja distància, procedents del sud del país, amb parada al Prat de Llobregat. En aquest sentit, el consistori considera que l’anunci de la creació de la nova estació d’EVA al Prat de Llobregat també podria accelerar l’arribada d’aquestes noves línies de tren al municipi.

A més, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat també acaba de licitar la redacció del projecte bàsic i del projecte constructiu de la nova estació intermodal del Prat de Llobregat, que servirà com a intercanviador entre les línies de rodalies de Renfe (actualment hi paren les línies R2, R2 Sud i R2 Nord), la L9 del metro i els futurs trens d’alta velocitat. La Generalitat preveu acabar la redacció del projecte en 15 mesos.

Per la coincidència d'aquestes iniciatives per millorar els serveis ferroviaris a la ciutat del Prat, l’Ajuntament proposarà a les administracions competents de l’Estat espanyol, a través de Renfe com a operador ferroviari, i de la Generalitat la creació d’un grup de treball conjunt per abordar-les totes de forma integral.

 


Veure més]]>
Tue, 30 Jan 2018 12:11:38 GMT <![CDATA[Tres entitats i una persona del Prat opten als IV Premis El Llobregat]]>

La IV edició dels premis El Llobregat, que organitzat la publicació periodística del mateix nom, se celebrarà el 3 de maig vinent a Gavà. 

Entre els nominats hi figuren tres entitats del Prat (La Fundació Rubricatus, el Centre de Recuperació d'Animals Marins -CRAM- i l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant a Catalunya) i la directora de cinema pratenca Laura Farrés. 

Tothom pot participar en les votacions a través d'Internet per donar suport a les candidatures que consideri mereixedores dels premis en les diferents categories. 


Veure més]]>
Mon, 29 Jan 2018 07:53:16 GMT <![CDATA[Alt grau de compliment del PAM 2016-2019: 53,88 % d’accions executades i 43,84 % en procés]]>

L’Ajuntament del Prat ha elaborat un balanç del grau de compliment del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2016-2019 a mitjan mandat actual (juny del 2017). El PAM és un document que recull els principals eixos, objectius i accions de l’equip de govern municipal, integrat per ICV-EUiA i el PSC, per al present mandat.

Podeu consultar el contingut complet del PAM i el seu estat d’execució al web www.elprat.cat/pam

Cinc eixos

El PAM 2016-2019 s’articula en cinc eixos que inclouen 18 línies d’actuació, 83 objectius i 219 accions. El balanç revela que, a juny del 2017, el 53,88 % de les accions previstes al PAM ja havien estat executades o en funcionament, el 43,84 % estaven en procés d’execució i el 2,28 % restant no es podran realitzar en aquest mandat per diferents motius. Això significa que al final d’aquest mandat s’hauran complert el 97,72 % de les actuacions previstes.
 


Veure més]]>
Thu, 25 Jan 2018 09:29:51 GMT <![CDATA[La Policia Local reforça el servei d'atenció a dones víctimes de violència de gènere]]>

La Policia Local del Prat ha incorporat una segona professional a l'Oficina d'Atenció a la Víctima de violència de gènere, de manera que ara són dues les agents femenines encarregades d'aquest servei. Així s'ha millorat la implementació dels qüestionaris de valoració de la víctima i les mesures policials de protecció i seguiment que s'ofereixen a les dones que sol·liciten el servei.

Aquesta oficina realitza funcions com assessorament a la persona, detecció de possibles casos de violència de gènere arran d'actuacions de la Policia Local, recollida de denúncies i instrucció d'atestats policials, seguiment de la víctima i coordinació amb diferents serveis i organismes relacionats amb la violència de gènere

Evolució del servei

Fins a l’any 2002, la funció de la Policia Local en l’assistència a les víctimes de violència de gènere es limitava a l’assessorament a la persona i la derivació als serveis de policia que, fins a aquell moment, tenien la competència exclusiva en la recollida de denúncies.

Amb la posada en marxa del protocol de circuit local per a l’atenció de les dones víctimes de violència domèstica, de l’any 2003, la Junta de Jutges va encomanar a la Policia Local la recollida de denúncies i la instrucció dels atestats per l’anomenada, en aquella època, violència domèstica.

En els moments inicials, el personal encarregat s’enquadrava dins de l’Oficina de Recollida de Denúncies de la Policia Local. Amb el temps, i degut a les necessitats d’especialització i de coordinació amb altres estaments. es va crear l’Oficina d’Atenció a la Víctima, amb la dotació d’una agent dedicada en exclusiva. Ara, el servei s'ha reforçat amb la incorporació d'una nova agent.


Veure més]]>
Tue, 23 Jan 2018 11:20:03 GMT <![CDATA[L'oficina del Síndic de Greuges visitarà el Prat el dimecres 31 de gener ]]>

L'oficina del Síndic de Greuges de Catalunya tornarà a visitar el Prat. S'instal·larà al Centre Cívic Jardins de la Pau el dimecres 31 de gener a partir de les 9 h.

L'equip del Síndic atendrà personalment els ciutadans i ciutadanes que vulguin fer consultes o presentar queixes contra una actuació de l'Administració pública i també contra les empreses que presten serveis d'interès general (llum, aigua, gas, etc.).

Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon gratuït 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat

 


Veure més]]>
Tue, 16 Jan 2018 13:22:49 GMT <![CDATA[Previsió de fortes ventades a l'àrea metropolitana aquesta nit i demà al matí]]>

Segons les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya, durant aquesta nit i demà al matí es poden donar ventades que superin els 72 km/h a l'àrea metropolitana, entre altres zones de Catalunya.

Tot seguit podeu consultar una sèrie de consells de seguretat en cas de forts vents


Veure més]]>
Mon, 15 Jan 2018 08:51:01 GMT <![CDATA[Dimarts al matí es farà una pràctica amb foc real a l'aeroport]]>

Aquest dimarts, 16 de gener, de 10 a 12 h, es farà a l'aeroport una pràctica de foc real a la bassa situada al nort de la pista principal. Aquesta activitat, que la realitzarà el Servei de Salvament i Extinció d’Incendis de l’Aeroport, es veurà des de fora de les instal·lacions aeronàutiques. 


Veure més]]>
Mon, 08 Jan 2018 08:12:03 GMT <![CDATA[El Prat és la ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb menys deute municipal per càpita]]>

El Prat és el municipi català de més de 50.000 habitants amb menys deute financer per càpita, amb 81 € per habitant, segons dades publicades pel Ministeri d'Hisenda relatives a l'any 2016. 

El cas del Prat és especialment significatiu perquè la diferència amb el segon municipi menys endeutat, Viladecans, és considerable. La ciutat veïna tenia l'any 2016 un deute de 282 euros per càpita. En l'altre extrem, les ciutats més endeutades són Reus (2.165 € per càpita) i Tarragona (1.270 €).

Aquestes dades fan referència a la situació a 31 de desembre de 2016, però durant 2017 l'Ajuntament del Prat encara ha reduït més el seu deute, mentre que de cara a 2018 l'objectiu és la seva pràctica eliminació. 

A través del document enllaçat més avall podeu consultar una informació publicada pel diari Expansión al respecte.


Veure més]]>
Wed, 27 Dec 2017 13:45:32 GMT <![CDATA[Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per forts vents ]]>

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC i per les afectacions que se'n poden derivar. 
 
Les ventades, que ja estan afectant des d'aquest matí, s'intensificaran a partir del migdia i fins al vespre d’avui amb especial incidència al litoral i prelitoral de la costa de Barcelona i Tarragona. Els forts vents també afectaran les cotes altes de les zones de muntanya.

Extremar la precaució

Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior a partir del migdia i fins al vespre per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

Segui aquests consells en cas de ventades.
 


Veure més]]>
Fri, 22 Dec 2017 12:20:39 GMT <![CDATA[El Prat explica en una trobada a Suècia el seu cas sobre accessibilitat al transport ferroviari ]]>

Els dies 11, 12 i 13 de desembre es va celebrar a Kungälv (regió metropolitana de Göteborg, Suècia) el quart taller del projecte SMART-MR de la Unió Europea, amb més d'una setantena de participants. Durant aquesta trobada es van fer diversos tallers per mostrar propostes de desenvolupament orientades a l'accessibilitat ferroviària.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hi va presentar els avenços del Pla Director Urbanístic (PDU) pel que fa a l'accessibilitat als transports ferroviaris, un element cabdal per planificar els futurs desenvolupaments urbanístics. La planificació del Prat Nord i de la Sagrera, al voltant de potents nodes ferroviaris, s'hi van exposar com a bones pràctiques. En canvi, el desenvolupament 22@ del barri del Poblenou de Barcelona, que és un bon exemple de transformació industrial, es va destacar per la seva insuficient accessibilitat ferroviària als nous desenvolupaments i serveis: oficines, universitats, habitatge, etc.

Intercanvi d'experiències

El propòsit del quart taller SMART-MR va ser intercanviar coneixement sobre el desenvolupament de comunitats amb una gran dispersió urbana i el transport públic a fi de redactar recomanacions per millorar els futurs projectes en termes de compacitat i accessibilitat territorial. 
 


Veure més]]>
Thu, 21 Dec 2017 21:50:24 GMT <![CDATA[C’s, el partit més votat al Prat a les eleccions al Parlament de Catalunya]]>

C’s ha estat el partit polític més votat al municipi del Prat de Llobregat en les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades aquest dijous, 21 de desembre, amb el 32,89% dels sufragis i 12.665 vots.

A continuació, s’han situat el PSC (8.147 vots, 21,15%), ERC-CatSí (6.149 vots, 15,97%), Catalunya en Comú - Podem (4.670 vots, 12,13%), Junts per Catalunya (3.105 vots, 8,06%), PP (1.820 vots, 4,73%) i CUP (1.068 vots, 2,77%).

7 punts més de participació que el 2015

El percentatge de participació d’aquests comicis ha arribat al 81,9%, 7 punts per sobre del 74,9% que es va registrar a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015.  

El Prat, amb un cens electoral d’un total de 48.072 persones, ha comptat amb 72 meses situades en 18 col·legis electorals.

Es poden consultar els resultats complets al web elprat.cat .


Veure més]]>
Thu, 21 Dec 2017 17:37:41 GMT <![CDATA[La participació al Prat de les eleccions catalanes puja més de 9 punts respecte al 2015 i arriba al 68,4% ]]>

La participació al Prat de Llobregat a les eleccions al Parlament de Catalunya ha estat, a les 18 h, d'un 68,4%.

Això suposa un increment de 9,2 punts respecte a la participació que es registrava a aquesta mateixa hora a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015. En aquella ocasió, a les 18 h, havia participat als comicis un 59,2% dels votants del Prat.  

Fins a les 20 h, els  veïns i veïnes del Prat poden seguir exercint el seu dret de vot en les 72 meses ubicades en els 18 col·legis electorals de la ciutat.

Seguiu dades de participació i resultats a www.elprat.cat .


Veure més]]>
Thu, 21 Dec 2017 12:53:17 GMT <![CDATA[Lleuger augment de la participació electoral al Prat a les 13 h respecte de 2015]]>

La participació al Prat a les eleccions al Parlament de Catalunya ha estat, a les 13 h, d'un 35,7%. Les darreres eleccions autonòmiques, celebrades l'any 2015, la participació a les 13 h va ser del 34,1%. 

Seguiu la informació electoral del Prat a través d'aquesta pàgina web


Veure més]]>
Thu, 14 Dec 2017 11:38:46 GMT <![CDATA[Prop de la meitat del pressupost municipal anirà a serveis a les persones, serveis socials i ocupació]]>

El ple municipal del Prat de Llobregat va a provar ahir els pressupostos municipals per a l’any 2018. Prop de la meitat del pressupost ordinari es destina a serveis a les persones, serveis socials i foment de l’ocupació. Els pressupostos municipals es van aprovar amb el vot favorable dels grups de l'equip de govern (ICV-EUiA i PSC) i del regidor no adscrit José López Castro. Hi van votar en contra el PP, Ciutadans, Guanyem, el PDeCAT i el regidor no adscrit Norman Muñoz, mentre que ERC i Se Puede s'hi van abstenir.  

Increment del 3%

Els comptes de l’Ajuntament per al 2018 sumen un total de 91.650.644 euros, un 3% més que el 2017, que es divideixen en un pressupost ordinari de  81.726.053 euros i altres 9.924.591 per a inversions. 

Sumant-hi el pressupost de les tres empreses municipals (Aigües del Prat, El Prat Comunicació i Prat Espais) i del Consorci Prat Nord, s’arriba a un pressupost total de 110.319.459,26 euros. Les principals fonts d’ingressos del consistori procedeixen dels impostos directes sobre béns immobles (ibi) i sobre activitats econòmiques (iae), especialment del port i de l'aeroport. 

Serveis a les persones

De cada 100 euros del pressupost ordinari, 28,69 es destinaran als serveis a les persones i 15,76 a serveis socials i foment de l’ocupació. També cal destacar que 33,13 de cada 100 euros es destinaran a seguretat, urbanisme, medi ambient i altres serveis bàsics.  

Partides que més augmenten

Entre les partides que més augmenten del pressupost ordinari municipal respecte de 2017 cal destacar les de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, que ascendeixen a un total de 4.784.192 euros (+16,4%), Cultura, Participació i Ciutadania (7.162.488 euros, +14,3%), Igualtat, Joventut i Solidaritat (1.645.533, +11,1%), Acció Social (9.596.515 euros, +8,2%) i Educació (7.049.694 euros, +6,3%). 

Un dels principals motius de l’augment en les àrees de Cultura, Joventut i Educació és el desplegament del projecte Educació, Cultura i Comunitat, que vol afavorir el desenvolupament cultural i artístic de les persones al llarg de la seva vida, a partir del treball en xarxa d’entitats i agents dels tres àmbits. 

Un 6% més d'inversions

Durant l’any 2018 s'incrementarà més del 6% el pressupost destinat a inversions. Entre les principals inversions figura el procés per construir habitatges socials. Amb les inversions també seguiran endavant les obres del projecte de l’Artesà i la reurbanització de l’avinguda de la Verge de Montserrat. Una altra obra important és la construcció del nou Centre Cívic Palmira Domènech. D’altra banda, s’invertirà en la nova rotonda de l’encreuament de l’avinguda de l'Onze de setembre amb l’avinguda del Remolar i en la remodelació dels jardins de Joan Salvat Papasseit, fruit d’un procés de participació ciutadana. També es concretaran els treballs d’il·luminació del camí de la Platja. 

Reducció a mínims del deute públic 

Els pressupostos municipals continuen la tendència a la reducció del deute públic que s’ha registrat durant els darrers anys. L’any 2011, l’Ajuntament del Prat tenia un deute públic de 39 milions d’euros, que a l’inici de l’actual mandat municipal s’havia reduït a 7 milions i que, des d’aleshores, ha continuat baixant fins als 1,9. La previsió és acabar amb 100.000 euros de deute el 2018, cosa que significa la seva pràctica desaparició.  

Pressupostos participatius

Entre l’1 i el 31 de desembre també s’està desenvolupant al Prat el procés de votació dels pressupostos participatius, amb què s’acabarà de decidir a què destinar 1 milió d’euros anuals de les inversions municipals fins el 2019. Les opcions que se sotmeten a votació provenen de propostes fetes prèviament per la ciutadania i diverses entitats de la ciutat.


Veure més]]>
Thu, 14 Dec 2017 10:23:49 GMT <![CDATA[Increment de l'1% dels impostos i taxes municipals i manteniment d'ajudes i bonificacions]]>

El ple de l'Ajuntament va aprovar ahir de forma definitiva les ordenances fiscals (taxes i impostos municipals) per a l'any 2018, que preveuen un increment general de l'1% i el manteniment de totes les ajudes i bonificacions implementades durant els darrers anys. 

Aquest és el cas de l'Impost de Béns d'Immobles (IBI), que augmenta un 1% tant el de naturalesa urbana com rústica i de característiques especials, que és el que afecta al port i a l'aeroport. Alhora es manté l'exempció del 50% d'aquest impost per a famílies monoparentals, persones aturades de llarga durada i pensionistes. 

Pel que fa a la resta de taxes cal destacar que es manté congelat l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) així com la bonificació del 100% de la taxa de residus per als establiments amb una superfície igual o inferior als 300 metres quadrats i l'exempció d'impostos, per vuitè any consecutiu, per a aquelles persones que iniciïn l'any que ve una nova activitat econòmica. 

D'altra banda continuarà per tercer any consecutiu la tarifació social a les escoles bressol, que va des d'un 15 fins a un 65% en funció de la renda i el nombre de persones de la unitat familiar. Pel que fa a les taxes dels centres esportius municipals pujaran un 1%. 

Pel que fa a les taxes dels centres esportius municipals, pujaran un 1%.

 

Vehicles de zero emissions

Una de les novetats és que, a partir de l'any vinent, els vehicles etiquetats com de "zero emisions" (motor elèctric), estaran exempts de pagar la zona blava d'estacionament.
 


Veure més]]>
Wed, 22 Nov 2017 10:16:30 GMT <![CDATA[Fermí Marimón, nomenat com a fill predilecte, i Josep Mayol i Àngel Garcia, com a fills adoptius del Prat ]]>

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha nomenat aquest divendres, 24 de novembre, Fermí Marimón Marimón com a fill predilecte de la ciutat, i Josep Mayol i Àngel Garcia, com a fills adoptius, per la seva participació activa en la vida cultural del municipi. En el cas d'Àngel Garcia,  el nomenament com a fill adoptiu s'ha fet a títol pòstum. 

L'Auditori El Cèntric Espai Cultural ha acollit el ple municipal extraordinari, que s’ha iniciat a les 19 h, en què s’ha procedit a la proposta del seu nomenament, que ha anat a càrrec del regidor de Cultura, David Vicioso.

Una vegada aprovada la proposta per consens, s’ha celebrat tot seguit l’acte de nomenament dels fills predilectes i adoptius, en què l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, els ha agraït el seu compromís amb la ciutat i ha fet entrega dels diplomes que els reconeixen com a tals, a més d'una escultura, a Fermí Marimón Marimón, Josep Mayol i Lluís Martínez, nebot d'Àngel Garcia. 

Amb les distincions de fill predilecte o filla predilecta (per a persones nascudes al Prat) i de fill adoptiu o filla adoptiva (per a persones nascudes fora del Prat), l’Ajuntament vol honorar aquelles persones que, per la seva trajectòria personal o professional, mereixin la consideració i agraïment oficial, per haver destacat de forma extraordinària en la realització d'activitats que hagin redundat en benefici de la ciutat.

Fermí Marimón Marimón

Fermí Marimón Marimón (El Prat de Llobregat, 1932) és membre del Col·legi de directors de cinema. Vinculat a l’àmbit de l’exhibició cinematogràfica, primer des del Cine Monmari (1946-1980) i des del 1967 des del Cine Capri, que ha esdevingut un equipament emblemàtic. Va ser un dels promotors i impulsors del cinema amateur pratenc i ha estat reconegut amb nombroses distincions nacionals i internacionals. En el seu vessant com a director, destaquen “Ballet burlón” (1956), “Darrere la porta” (1973), “Un paraíso perdido” (1974), “Flashhamlet” (1974) i “L’exhibidor” (1978). Ha estat productor de “Peraustrínia 2004” (1991), primer llargmetratge d’animació en català i Premi Sant Jordi de cinema, i “Pactar amb el gat” (2007). Ha estat Premi Ciutat del Prat (2009), Membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català (2010) i Premi Memorial Paco Candel (2012), entre d’altres distincions.

Josep Mayol Collell

Josep Mayol Collell (Llagostera, 1934) és pintor i dibuixant. Es va instal·lar al Prat a principis dels anys seixanta. Va ser un dels promotors de l’Escola de Dibuix que es va inaugurar el 10 de desembre de 1976. Ell va ser, durant anys, el director de l’escola i hi va desenvolupar una important tasca pedagògica. Eminent paisatgista, ha exposat a diferents ciutats, amb més de cent exposicions individuals. Ha estat Premi Ciutat del Prat (2010).

Àngel Garcia Vidal

Àngel Garcia Vidal (Barcelona, 1923-El Prat, 2016), nomenat fill adoptiu del Prat de Llobregat a títol pòstum, va arribar al Prat de ben petit i va compaginar diferents feines amb estudis artístics a la Llotja de Barcelona, entre d’altres. De jove va començar a treballar a la productora Balet i Blai. Va participar en el primer film d’animació espanyol “Garbancito de la Mancha”. A partir de la dècada dels seixanta, va participar en diferents sèries d’animació i publicitat. Entre d’altres, va treballar a la sèrie “Don Quijote de la Mancha” (1979-1980), va ser l’autor del curt “Max, el gos perdut” (1970 i 1993) i “El bailarín” (1984). Va dirigir i crear personatges a “Peraustrínia 2004” (1991). Va ser un dels fundadors de l’Associació Amics de l’Art del Prat, de la que va ser president durant una dècada (1995-2005). Ha estat premi Ciutat del Prat (2011).

Altres fills predilectes i adoptius

Des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, han estat nomenats fills predilectes i adoptius del Prat les següents persones: Ramon Roigé (advocat), Antonio Martín (alcalde), Jaume Codina (historiador), Ramona Via (llevadora i escriptora) i Moisès Llopart (atleta i promotor esportiu).


Veure més]]>
Thu, 09 Nov 2017 11:27:10 GMT <![CDATA[L’Ajuntament inclourà clàusules socials i ètiques a tots els processos de contractació pública]]>

El ple municipal va aprovar ahir la Guia per a una contractació pública social i èticament responsable de l'Ajuntament. Les denominades clàusules socials, que incorpora la guia, són aquelles que estableixen la inclusió d'aspectes de política social als procediments  de contractació pública. 

A partir d'ara, les clàusules socials seran incorporades pel departament de Contractació i Patrimoni de l’Ajuntament als plecs de clàusules administratives particulars de totes les licitacions que es facin d’ara endavant. Aquesta guia complementarà totes les normatives i plecs administratius que són d’obligat compliment en els processos de contractació pública. 

Què són les clàusules socials?

Les clàusules socials tenen en compte aspectes com la contractació de persones a l’atur o en risc d’exclusió, el compliment de les normes de seguretat i salut laborals o la qualitat dels contractes (salaris, règim de contractació...). Quan els costos laborals siguin el component econòmic més important de la prestació o quan s’incorporin clàusules de subrogació, sempre s’haurà de respectar el salari establert al conveni col·lectiu sectorial corresponent a l’àmbit d’aplicació del contracte. En cas que l’empresa adjudicatària plantegi realitzar subcontractacions es valorarà positivament que ho faci amb centres especials de treball o empreses d’inserció. Així mateix, es considerarà si l’empresa promou el comerç just, per exemple amb els seus proveïdors, o si duu a terme pràctiques sostenibles amb el medi ambient. 

Pel que fa a la igualtat entre dones i homes, es plantegen clàusules socials per promoure la conciliació de la vida laboral i personal, per evitar l’assetjament sexual o per promoure la perspectiva de gènere de forma transversal a les empreses. També s’avalua l’ús del llenguatge no sexista per part de les empreses candidates a la licitació.

En relació a les normatives sobre accessibilitat universal, plantegen aspectes relacionats amb la construcció d’obres públiques i edificis -per minimitzar-ne les barreres arquitectòniques- o el disseny de materials informatius, de manera que puguin ser consultats per persones amb diversitat funcional.
 
Pel que fa a la transparència i bon govern, les clàusules socials estableixen que les empreses informin de les retribucions percebudes pels càrrecs directius, sempre que el volum de negoci de l'empresa vinculat a activitats dutes a terme per compte de les administracions públiques superi el 25% del volum general de l'empresa; de la relació de llocs de treball adscrits al contracte (amb el règim retributiu i de dedicació); o de possibles conflictes d’interessos. També es vetlla per impedir activitats il·lícites de les empreses, com operar en paradisos fiscals, i se’ls exigeix transparència fiscal i compliment de les seves obligacions tributàries. 

Aplicació de les clàusules socials 

Tots els departaments de l'Ajuntament –i també les empreses municipals- hauran d'incloure, almenys, una clàusula de les que apareixen en aquesta guia. Si per raons excepcionals es considerés que no és possible complir aquest requisit mínim, els departaments i empreses municipals hauran d’exposar a l’informe de la sol·licitud del procés de contractació pública els motius tècnics o de gestió que ho justifiquin degudament. 

Podeu consultar la guia a través de l'enllaç situat més avall.


Veure més]]>
Mon, 06 Nov 2017 12:49:30 GMT <![CDATA[L’Ajuntament signa un conveni amb la Fundació Esperanzah ]]>

L’Ajuntament del Prat de Llobregat i la Fundació Cívica Esperanzah han signat avui un conveni de col·laboració per promoure conjuntament l’economia social i solidària,la gestió ciutadana, la innovació per al desenvolupament local, social i econòmic, i l’enfortiment i suport al teixit associatiut del Prat. Mitjançant aquest acord, l’Ajuntament destinarà enguany 125.000 € a les activitats de la Fundació Esperanzah, renovant així el conveni de l'any passat, que va ser de 100.000 €. 

El conveni respon a la voluntat de l’Ajuntament del Prat d’impulsar els projectes d’economia social i cooperativa, especialment al barri de Sant Cosme, mitjançant ajuts directes a les entitats i associacions locals que treballen en aquest àmbit. El Programa d’Actuació Municipal (PAM) prioritza l’establiment de convenis i altres formes de col·laboració amb les entitats del tercer sector que treballen per la cohesió social al Prat. 

Fundació sense ànim de lucre

La Fundació Esperanzah és una organització sense ànim de lucre que treballa per potenciar i consolidar el sector de l’economia social, solidària i el desenvolupament sostenible al Prat. La Fundació aposta per innovar i enfortir el teixit associatiu com a element vertebrador de la democràcia activa i participativa de la nostra ciutat i treballa per construir una comunitat basada en el bé comú, creant l’ecosistema i les estructures necessàries per fer-la possible. 

La Fundació es va crear l’any 2016 gràcies a l’impuls del conegut Festival Esperanzah, nascut el 2008, que va permetre recaptar els fons necessaris per a la seva posada en marxa. En la desena edició, celebrada al parc Nou els passats 13 i 15 d’octubre, el festival va comptar amb prop de 23.000 assistents i amb una programació de més de 60 activitats musicals, teatrals, culturals i lúdiques, en les quals van participar artistes i personalitats de renom com Txarango, Leo Bassi o Jordi Évole. Tots els fons recaptats es destinaran íntegrament a projectes socials i solidaris. 

Mostra de l'Economia Social i Cooperativa

La Fundació Esperanzah impulsarà properament, i per segon any consecutiu, la Mostra de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat en el marc de la Fira Avícola del Prat, entre el 15 i el 17 de desembre

Escola d'Estiu

Entre les activitats destacades de la Fundació hi figura l’Escola d’Estiu de l’Economia Social i Solidària, organitzada conjuntament amb la XES (Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya), que es preveu tingui continuïtat l’any 2018. Es tracta de la primera escola d’estiu d’aquest sector a Catalunya, que va arrencar l’any 2016 i va celebrar la seva darrera edició entre els passats 30 de juny i 1 de juliol. 
 


Veure més]]>
Thu, 26 Oct 2017 08:55:33 GMT <![CDATA[L'Ajuntament del Prat rebutja l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya]]>

Els portaveus del grups municipals d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Socialista, Esquerra Republicana, Agrupación de Electores Se Puede El Prat, Guanyem El Prat i Partit Demòcrata Europeu Català  (PDECAT), reunits en Junta de Portaveus, han signat la següent declaració:

"Davant la possibilitat que el Senat aprovi divendres, a proposta del Govern de l’Estat, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola que pot implicar, entre d’altres, mesures com la destitució i posterior substitució del Govern i els alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya i la limitació de la capacitat de la Presidenta del Parlament per a proposar una candidatura a la Presidència del Govern de la Generalitat.

Els grups municipals sotasignats manifesten el seu rebuig a l’aplicació de  mesures excepcionals derivades de l’activació de l’article 155 de la Constitució i exigeixen al Govern de l’Estat que desactivi les mesures de suspensió de l’autogovern de Catalunya, perquè vulneren principis constitucionals i estatutaris bàsics, i perquè en res ajuden a recuperar la normalitat democràtica al nostre país. 

Així mateix, insten al Govern Espanyol i a la Generalitat de Catalunya a seure en una taula de diàleg, en resposta a la proposta que ha fet la Generalitat; i a que s’esgotin fins al darrer moment totes les possibilitats de diàleg per tal de buscar solucions polítiques al conflicte".

La Junta de Portaveus, presidida per l'alcalde, Lluís Tejedor (ICV-EUiA) està formada pels següents membres:

  • Rafael Duarte Molina (ICV-EUiA)
  • Juan Pedro Pérez Castro (PSC)
  • Miguel Ángel Ochoa Oliva (PP)
  • Jordi Ibern i Tortosa (ERC)
  • Antonio Miguel Ruiz Redondo (C's)
  • Sandra Patricia Daza Puente (Se Puede)
  • Cristina Simón Molina (Guanyem)
  • Immaculada Llopis Climent (CDC)

Veure més]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:33:45 GMT <![CDATA[Dimecres 25 d'octubre, nova prova de sirenes de risc químic]]>

El proper dimecres dia 25 d'octubre es tornarà a fer una nova prova de sirenes de risc químic a diferents municipis de Catalunya, ente els quals el Prat. Les sirenes sonaran a les 12 h amb el so d'inici d'alerta i a les 12.10 h amb el so de fi d'alerta.

La prova es fa per comprova el funcionament i abast sonor de les sirenes i perquè la ciutadania en conegui el so i sàpiga què cal fer en cas d'emergència


Veure més]]>