El document del mes: La sardana de la Festa Major del Prat

Partitura_sardana_fm

Encara que la denominació de sardana, referida al ball, existeix des de mitjans del segle XVI, la sardana tal i com es coneix avui és relativament moderna. No se sap realment com era el ball de la sardana, però sabem que en el segle XIX, juntament amb el contrapàs es ballava la sardana curta, que va desaparèixer quan es va imposar popularment la sardana llarga, que és la sardana actual. La sardana com la coneixem avui, s'inicia amb la reforma de la cobla i amb l'estructura musical que va realitzar Pep Ventura  en la dècada de 1840 a 1850.

La música que acompanya a la Sardana, té un caràcter propi i és interpretada per La Cobla, formada per uns instruments que li donen un so molt característic, com són la tenora, el tible, el flabiol i el tamborí, i d'altres més convencionals com la trompeta, el trombó i el contrabaix.

El document que mostrem aquest mes, és la partitura d'una de les sardanes, més coneguda, que han estat dedicades a la nostra ciutat. La sardana La Festa Major del Prat es va estrenar durant la Festa Major de l'any 1945. Musicada pel mestre Jaume Ventura i Tort i amb lletra del pratenc Ferran Casanovas Civit, va ser estrenada per la cobla La Principals del Llobregat i se'n registrà, per primer cop, la nit del 10 de febrer de 1949 durant un festival organitzat per l'Agrupación Artístico Literària Cervantes a l'Artesà. L'any 1973 s'edità en disc, juntament amb cinc sardanes del mestre Ventura Tort dedicades al Prat amb el títol Sardanes al Prat, amb la participació de la Cobla Barcelona i l'Orfeó Atlàntida.

Els autors

Jaume Ventura i Tort (L'Hospitalet, 1912 - 1985)

Ha estat autor de diverses sardanes i sarsueles. Va dedicar diverses sardanes més al Prat com ara: Sóc del Prat, A la terra plana,  El nostre riu,  Els nuvis del Prat i  El vell carrer. El 1975, estrenarà al Gran teatre del Liceu l’òpera Rondalla d’esparvers basada en l’obra teatral de Josep Maria de Sagarra.

Ferran Casanovas Civit (Reus, 1915 - El Prat, 1993)

Ferran Casanovas, pratenc d'adopció, botiguer de professió, tenia una botiga de queviures al carrer de Ferran Puig, coneguda popularment com cal Fernando. És l'autor de la lletra de la Sardana La Festa Major del Prat. Ferran Casanovas, destacà per la seva vinculació a la vida cultural i associativa del Prat. Va ser el gran impulsor de la Cervantes, de la que seria fundador i president fins l'any 1968. La seva passió seria el teatre i va destacar com a poeta, actor i autor teatral. Durant un temps es va dedicar a la política i va ser Tinent d'alcalde i regidor de l'Ajuntament del Prat.

Des de l'any 2009,  la sardana  La Festa Major del Prat es va tornar a impulsar gracies a una iniciativa de La Capsa. Tres joves músics de la ciutat en feren les seves pròpies versions i la iniciativa s'ha anat repetint. Ara, la Sardana continua reinventant-se cada any, sense perdre els seus trets característics, i sona a ritme de pop, folk, mestissatge, funk, hip-hop... arribant així a un ampli públic jove.